« Върни се назад Публикувано на 30.09.2014 / 14:22

ПРОГРАМНА ДОПИСКА – КАК ДПС И ГЕРБ ЩЕ СПАСЯВАТ КТБ -НА ЖЪЛТА АГЕНЦИЯ, КОЯТО ИЗОБЩО НЯМА НИЩО ОБЩО С ПЕЕВСКИ

БостанТова, което ще прочетете по-долу е изумителна „програмна” дописка, от която ще научите как, ах, „наклеветеният” Делян Пеевски бил написал „АВТОРСКИ” законопроект с Йордан Цонев, и как щели, ох, да спасят КТБ. И как, ех, Владислав Горанов от ГЕРБ им приглася. Дописката, естествено, е на жълтата агенция на Недялко Недялков, която изобщо няма нищо общо с Делян Пеевски. Стилът на „програмната дописка” е като пресбюлетин, излязъл от партийна централа. Коя точно, ще сетите сами:

САМО В ПИК! Куриоз! Наклеветеният за ликвидатор на КТБ Пеевски с авторски законопроект за спасяването й!
Новината, че депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев са изготвили законопроект за спасяването на Корпоративна търговска банка (КТБ), разбуни обществените духове и предизвика множество коментари.
Агенция ПИК се опита да надникне във философията на промените, които предлагат двамата бивши народни представители за оздравяването на банката, в която над 500 000 българи държат авоарите си.
От законопроекта става ясно, че набеденият за ликвидатор на КТБ Делян Пеевски е изработил прагматичен план за спасяването й.
В текста, който предстои да бъде обсъден от следващия парламент, е залегнал пасаж за разкриване на банковата тайна на публичните фигури, като се започне от президента, мине се през министри, министър-председател, народни представители, шефове на агенции, областни управители, зам.-областни управители, кметове и прочие.
„Няма нищо лошо в това да бъде разкрита банковата тайна за хората, които заемат публични длъжности в държавата. Те не би трябвало да се притесняват от това. Прозрачността на публичните фигури е с предимство пред банковата тайна“, заяви пред ПИК Владислав Горанов, финансов експерт в ГЕРБ и бивш народен представител.
Потърсихме мнението му по повод законопроекта, предложен от Пеевски и Цонев.
„Всяка законодателна инициатива, която би довела до решаване на казуса „КТБ“, трябва да бъде приветствана независимо от кой е тя. Не съм виждал законопроекта по същество и затова не бих могъл да направя задълбочен коментар, но мога да кажа, че новият парламент трябва да положи всички усилия за оздравяването на КТБ с минимален разход на обществен ресурс“, посочи Горанов.
Медията ни научи, че новият законопроект предвижда да се разкрият включително и търговските дружества, регистрирани в зони със специален режим, тоест и офшорките. Което от своя страна ще гарантира максимална прозрачност на финансовите потоци, които излизат от банката и ще гарантира спокойствие на вложителите, че с парите им няма да се правят машинации.
Лидерът на ДПС Лютви Местан също показа ясно, че ръководената от него партия настоява за разкриването на цялата истина по горещия казус с КТБ.
„Върху ДПС не тегне сянката на КТБ, а върху кого, ще ги познаете по отношението им към този законопроект. Говоря и за парламентарните, и за извънпарламентарните политически сили. Аз и пред вас ще кажа – имам дъщеря от първия си брак, тя няма консултантски договори с КТБ, по които да получава тлъсти месечни хонорари. Говоря за себе си, не говоря за политическите си опоненти“, подчерта Местан.
И допълни: „ДПС няма проблем с истината, истината ни е приятел, ние имаме приятел с внушенията и с митологемите, преднамерено съзнателно продуцирани от политическите ни опоненти“.
Медията ни научи, че законопроектът на Пеевски и Цонев предвижда серия от мерки, с които да се противодейства на порочната практика за раздаване на милионни необезпечени кредити към съмнителни фирми.
По идентичен начин през последните няколко години се подозира, че от КТБ са били прехвърлени над 1.2 млрд. лева към свързани с Цветан Василев дружества. Разследване на ПИК посочи в кои 19 фирми са потънали стотици милиони левове. Проучването ни беше извадило на показ скандални факти за всяка една от компаниите, както и че 7 от тях се водят на един и същи адрес в София.
По случая тече и прокурорско разследване.
Законопроектът, изготвен от Пеевски и Цонев, ще е първият, който парламентарната група на ДПС ще внесе в деня на учредяването на 43-тото НС.
Вносителите настояват изрично за международно разследване на вложенията, кредитите, добри или лоши, на търговските дружества, публичните фигури, офшорките, съпричастни към банката.
От партията също така настояват час по-скоро България да се включи към Европейския банков съюз и оттам всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор, на банковата регулация, защото има тежки съмнения, че надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни.
„Категоричният, реалният отговор на тези съмнения е включването на България незабавно в Европейския банков съюз и към европейската система за банков надзор“, посочват от ДПС.
Очаква се законопроектът да получи подкрепата и на останалите парламентарно представени партии в 43-ото Народно събрание, за да бъде оздравена Корпоративна търговска банка, а вложителите й отново да възвърнат доверието си в банковата ни система.”

Afera.bg

 

«