« Върни се назад Публикувано на 23.06.2022 / 16:27

ПРИТЕСНЕН, ВЕНЕЛИН ПЕТКОВ ОТКАЗВА ДА СЕ СРЕЩНЕ СЪС СЛУЖИТЕЛИ НА БНТ

Кандидатът за генерален директор на БНТ Венелин Петков отказа да се срещне с представители на синдикалните организации в телевизията. Срещата, която традиционно се провежда преди всяко изслушване в СЕМ, бе бламирана още от станалата известна като “втори кон” на провалената коалиция Ирина Величкова и кандидата от Кърджали Красимир Ангелов.

В разговор със служители на БНТ Величкова директно е признала, че не е достатъчно подготвена за такъв разговор и не е сигурна в изявата си. Из коридорите на националната телевизия се шушука, че юристката е притеснена от въпросите за участието й в най-скандалната схема в историята на обществената телевизия – сключването на договора с руската фирма “Видеоинтернешънъл”.

Притеснен е и считаният за фаворит на Румен Радев и Кирил Петков. Венелин Петков е отказал участие в традиционните дискусии със служителите на телевизията с аргумента, че ще говори с тях след конкурса за генерален директор. Тонът на разговора е бил такъв, че с думите си Петков е намекнал на синдикалистите, че е сигурен фаворит и възнамерява да контактува с тях от позиция на силата.

За да затвърди усещането, малко след поканата, отправена към него, в присъдружния сайт Медиапул излиза материал, който намеква, че събеседванията със синдикатите се организират с цел да бъде подкрепен настоящият генерален директор Емил Кошлуков. Аргументът на лагера около Венелин Петков (в който влизат Севда Шишманова, Любомир Аламанов и Генка Шикерова) е слаб, тъй като подобни събития се организират на всеки три години и те са затворени само за служители на обществената телевизия.

На практика в дискусиите могат да участват единствено работещи в БНТ, а освен това – единствено те могат да гледат представянето на всеки кандидат. Целта на активното мероприятие, организирано с подкрепата на Медиапул обаче е друга – предварително да оправдае отказа на участие на Петков и да го отличи от другите кандидати.

Любопитен факт е, че в материала на Медиапул се цитира статия от друг сайт, който пък застава твърдо в подкрепа на малко известната в медийните среди Ирина Величкова. След като бившият главен юрисконсулт на телевизията е изгонена заради скандала с “Видеоинтернешънъл”, тя записва режисура и реализира дипломния си филм с финансиране именно от БНТ.

Величкова има период и в юридическия отдел на БНР, откъдето също е изгонена. Източници от “Сан Стефано” 29 обаче коментират, че Величкова разчита да стане генерален директор, ако Венелин Петков не събере достатъчно гласове. В същото време обаче е потърсила контакт с лагера на Петков за съвместни действия срещу пост в националната телевизия, ако той стане директор. Според запознати, Величкова е готова да изтъргува възможността да стане генерален директор срещу опцията да оглави правната дирекция, която в момента се управлява от Кремена Кадиева.

Третият, отказал среща със синдикатите – Красимир Ангелов, пък се оправал с това, че в момента не можел да бие път от Кърджали до София. Служители на БНТ се питат – да го очакват ли изобщо СЕМ на изслушване или Ангелов ще събере пари за билет поне за срещата с медийния регулатор.

Друга бомба е гръмнала и по време на самите срещи с кандидатите. По време на събеседването Сашо Диков е намекнал, че конкурсът за генерален директор е предрешен и е започнал да сипе огън и жупел срещу Кирил Петков, коментирайки посещението му в Солун, в компанията на Лена Бориславова. С това, наблюдатели на събитието коментират, Диков е направил недвусмислен намек, че конкурсът е уреден в полза на Венелин Петков.

Анелия Маринова

«