« Върни се назад Публикувано на 05.09.2023 / 10:25

ПРИПОМНЯНЕ. ОТВОРЕНА РАНА. КОЙ ТОЧНО ЖИВОТ Е ЗА СМЕЛИТЕ?

Фейсбук ми припомни един мой пост от преди четири години. „Този живот е за смелите“. Другото е нещо различно и е за всички останали.

….

Отворена рана – само по този начин мога да определя книгата на Веселина Томова „Този живот е за смелите“. Четох я със стегнато сърце и не можех да се отърва от чувството на обреченост, което изпитвах… Обреченост и безсилие заради всички лъжи, сред които живеехме десетилетия наред и с които медийните официози продължаваха да ни заливат. Питах се кой точно живот е за смелите? За да си отговоря, че във всеки случай не е този, който живеех аз и хората около мен… А пък, ако това бе животът на авторката, то написването и издаването на подобна книга бе, по-скоро акт на самоубийствена мисия, предвид фактологията и свързаността на събитията, които показваше с лицата от така наречения ни, политически „елит“ – Алексей Петров, Бойко Борисов, Цветан Цветанов и т.н. Питах се къде изобщо бяха смелите – в политиката, в прокуратурата, в полицията, в журналистиката… Едните марионетки подчинени на страха и кукловодите си, другите напуснали системата омерзени… Е, вярно, омерзени, но напуснали… А нали истинският шампион е този, който се изправя, дори когато падне победен и продължи да се бори до победа… или смърт… Нали точно в това се крие мъжеството… Да, възхитен съм от смелостта на журналиста и искреността, и ранимостта на жената Веселина Томова, които ни разкрива в книгата си, но тя притежава точно тази мъжественост, за която една огромна част от нас могат само да мечтаят…

Освен това има само едно нещо, което отличава посредствения от талантливия писател и то не е свързано нито със стила, нито с перфектно оформените изречения и познаването на граматическите правила, работоспособността и идеята на автора, или сюжета на дадената книга… Всичко това, без съмнение, е безусловно важно, но както едно ядене без щипчицата сол е блудкаво и безвкусно, така и писателят без да притежава страст не е нищо повече от графоман. А Веселина Томова, бога ми, притежава страст в излишък!

На кратко: Горещо препоръчвам тази книга!

5.09.2019

Марин Урумов

«