« Върни се назад Публикувано на 29.12.2017 / 9:21

ПРИДВОРНИТЕ МЕДИИ КАТО ЩРАУСИ ЗА СТАТИЯТА В „ГАРДИЪН“! НЯМА ЛОГИКА ДА ОТРАЗИШ, ЧЕ БОРИСОВ ЩЕ ЧЕРПИ ТЕРЕЗА МЕЙ С КИСЕЛО МЛЯКО И ДА ПРОПУСНЕШ КОРУПЦИЯТА КАТО ОБЛАК НАД БЪЛГАРИЯ

бойко борисовНе можем да обвиним “The Guardian” във фалшиви новини? Ще се направим на щрауси!

Днес в “The Guardian” излезе материал, който показа… кой кой е в българската преса.

Ето линка към материала:

https://www.theguardian.com/world/2017/dec/28/bulgaria-corruption-eu-presidency-far-right-minority-parties-concerns?CMP=share_btn_fb

Вижте го, има какво да се прочете.

По-интересното обаче е реакцията, който този материал предизвика в българските медии. Ако си направите труда да потърсите инфо за него ще видите кой го е отразил, и кой не е. Не е логично да отразиш това, че Бойко Борисов ще черпи Тереза Мей с кисело мляко, и да не се занимаваш с мнението на “The Guardian”, че при поемането на председателството на ЕС над България е надвиснал облак на корупция, и от този факт осъзнаваме много ясно няколко неща.

В България има медии, които са готови да отразят всяко вдишване и издишване на министър-председателя или неговите министри, но не могат да си позволят, или по-вероятно не им позволяват да поднесат каквато и да е критика към него или правителството му, дори тя да идва от авторитетен източник като “The Guardian”. Тук изобщо не става дума за нещо напреки излизащо като авторски материал самата медиа.

Неотразяването на тази информация е като поведението на щрауса, който си крие главата в пясъка и си мисли, че никой не го вижда. Дори и българският интернет обаче е пълен с други животни, които не са като щрауса и отразяват подобни новини. Тоест – това, че придворните медии няма да напишат за материала на “The Guardian” изобщо не означава, че той ще остане скрит за българите.

Това, че материалът съдържа истински факти се потвърждава отново от поведението на споменатите придворни медии. “The Guardian” не е някой малък български сайт, който когато пусне нещо нелицеприятно за управляващите, да обвиниш в създаване на фалшиви новини, дори написаното да е вярно. Мълчанието било знак на съгласие, но в случая е и знак на безсилие.

Поведението на тези медии обаче не е изненадващо, защото доста от тях сменят редакционната си политика според това кой е на власт. Без значение, че само до преди два месеца сегашният управляващ е бил плют като най-голямата заплаха за икономиката, вътрешната и външната политика на България.

Даже не ми е особено интересно да видя какво ще започнат да пишат тези, които сега не дават прашинка да падне върху главата на управляващата коалиция, когато рано или сегашните бъдат сменени от други начело на властта. И тогава…тогава просто тези медии ще станат придворни на новите властници, които до вчера с плюли. И ще започнат да плюят сегашните. Форма на оцеляване…но не форма на истинска журналистика!

Галин Люцканов, Лондон

 www.lyutskanov.co.uk

«