« Върни се назад Публикувано на 23.01.2010 / 12:58

Прибързани изстрели в борбата срещу престъпниците

„Българското правителство обяви война на организираната престъпност. Напротив, убийството на един радио и телевизионен водещ показа, че властите в страната действат по-скоро с колебливи методи”, започва публикуваният в „Suedwest Presse” анализ за престъпността в България на германския журналист Франк Щир.

„Като силната ръка, разбиваща всяко зло, обича да се представя министър-председателят на България Бойко Борисов. Най-напред през декември вътрешният му министър Цветан Цветанов обеща пред народа "удар срещу организираната престъпност". 27 членове на банда отвличания бяха арестувани. „Нашите доказателства са достатъчни, за да получат те присъда от всеки и европейски съд", се похвали тогава Цветанов.

Напротив, меродваният съд освободи 22-ма от арестуваните. Тогава се появиха съмнения за успеха на акцията. „Трябва да хване и мозъка на организацията”, каза някогашният премиер Иван Костов, който всъщност подкрепя правителството на Борисов”, пише в анализа си Франк Щир.

„Неразрешен остава проблемът на България с поръчковите убийства, както стана и след атентата на 5 януари – 30-годишният радиоводещ Боби Цанков бе застрелян от двама мъже посред бял ден на оживен булевард в центъра на София с четири изстрела.

През последните години за измами в радио и телевизионния ефир срещу Цанков бяха заведени 12 дела, но въпреки това той остана на свобода. Преди два месеца той издаде книгата си „Тайната на мутрите” и така доби още по-голяма популярност в медиите. Като "Мутри" в България се описват обикновено облечените в черно представители на престъпния свят, предпочитащи да инвестират нелегално спечелените си богатства предимно в легални браншове като строителство и туризъм.

Цанков имаше добри контакти с една редица легендарни мутри, отишли си от този свят не по свое желание. В действителност той не е участвал в техните престъпни деяния, но въпреки това той бе възприеман като техен приятел. Съдбата на Цанков наподобява много на убития през 2008 година хронист на мафията Георги Стоев”, обяснява още авторът на статията.

„Компетентният прокурор Николай Кокинов е заподозрял за убийството на Цанков преди всичко известният като „Големия Маргин” – Красимир Маринов, който заедно с малкия си брат се смятат за едни от най-известните мутри. Още от 2005 година срещу него тече процес за три опита за убийство. С най-новото си обвинение срещу Маринов прокуратурата претърпя фиаско: Съдът освободи „Големия Маргин” зарад липса на достатъчно убедителни доказателства.

За да задържи Маринов отново за 72 часа в ареста прокуратурата контрира с ново обвинение, че той е шеф на трафика с наркотици в страната. "Очаквам да ме обвинят и за връзки с Бин Ладен”, каза тогава Маринов. Явно произволните засукани ходове на правозащитните органи будят подозрението, че те не се плашат и от противоречащи на правовата държава принципи, за да докажат своята дееспособност”, завършва коментара си Щир.

afera.bg

«