« Върни се назад Публикувано на 07.01.2009 / 9:05

Пречупената петолъчка на лицемерието

 

 

В началото на 2006 г. бяхме свидетели на същия газов конфликт между Русия и Украйна. Тогава в рамките на ЕС, насред Брюксел, започнаха първите интензивни преговори за освобождаване на Европа от руската енергийна зависимост. България не беше представена в началото на кампанията. Три години по-късно, само преди два дни, когато мъдрите ни управници традиционно бяха в пълно неведение, европейците пак се събраха да търсят решение. Русофилите “поцелуйковци”, които ни управляват, явно разчитаха, че предателските енергийни договори, сключени от тях с Русия, са индулгенция пред Папа Путин и няма нужда да се разхождат до скучната белгийска столица. Номерът им не мина и искрено се надявам, този път да си платят.

Защото и на най-ортодоксланият привърженик на БСП ще му дойде вече вповече. Заради некадърното и продажно управление на тройната коалиция, не правителството, а българските граждани загубиха вече едни 220 млн. евро, с тенденцията да загубят над милиард. Спирането на газовите доставки по време на световна икономическа криза е разрушително за покълващата ни икономика, но ще засегне и всяко българско домакинство. Не е приятно да караш зимата на студено и тъмно. Защото БСП направи и невъзможното, България да бъде единствената страна в ЕС, зависима енергийно 100 процента от Русия.
Лъч № 1:
Договорите, които Румен Овчаров, в качеството си на министър от БСП, подписа с Русия, са заробващи за България в следващите 20 години. В резултат от тях, според редица икономисти, страната ни вече плаща на “Газпром” 550 долара за 1000 кб. м. газ – най – високата цена в рамките на ЕС и над два пъти по-висока от досегашната, която имаше валидност до 2011 г. Овчаров стигна и по-далеч – той на практика подари на Русия химеричната АЕЦ “Белене” и така за първи път вкара съмнителните, макар и нови руски ядрени технологии в ЕС. Важно е да се напомни, че подписването на всички “договорености” стана под мъдрия взор на президента Гоце Първанов и на кагебиста Путин.
Лъч № 2:
Премиерът социалист Станишев, заедно с унгарския си съпартиец Дюрчани, бяха единствените европейски правителствени ръководители, които забиха нож в сърцето на проекта “Набуко”, като пуснаха алтернативния руски “Южен поток” без необходимото съгласуване с партньорите от ЕС и НАТО и елементарното съобразяване с обществените настроения в съответните страни.
Лъч № 3:
И трите управляващи у нас партии не си мръднаха пръста, образно казано, да потърсят алтернативни източници за внос на енергоносители. Напъните на Първанов да оправдае “енергийно” екскурзиите си по екзотични дестинации, след ампутирането му от голямата европейска и световна политика, са смехотворни. Съседна Гърция безпарадно, но и безпардонно заяви, че има алтернатива с внос на газ по море. Една тръба до гръцко пристанище струва десетки пъти по-малко от руските проекти, но забележете – тя осигурява независимост от Русия. Логично – Москва си плаща за да не се обелва дори дума по темата. Познайте кой прибира парите!
Лъч № 4:
Сега и президентът, и премиерът пеят в един глас /на два просто не могат да го направят в унисон/. Първата им теза е, че са изненадани. Така бяха изненадани и когато спряха парите от Брюксел, след това от световната финансова криза. Втората им теза логично ще бъде, че случващото се с газа не трябва да се използва от опозицията за политически цели. Обзалагам се, че точно това са изплакали по време на аварийните си телефонни разговори с руските “братя” Медведев и Путин. Забравили са, обаче, че Москва не вярва на сълзи. Хиляда пъти съм писал, че шпагатът между НАТО и ЕС, от една страна, и Русия, със съветско- азиатския й манталитет от друга, е твърде опасен. Защото в ЕС също са чели Омир, а и руският посланик в Брюксел – Чижов им напомни своевременно Илиадата.
Лъч № 5 , фатален:
Малко преди Нова година стана ясно, че президентът Гоце Първанов отново ще посети Кремъл в близките дни. След като повод на 100 годишнината от обявяването на българската независимост, у нас имаше година на Русия, противостояла тогава на свободата ни, сега Москва отговоря на жеста с демонстрация на модерно енергийно заробване.
А наш Първанов трябва да открие годината на България в Русия. Ще покажем на “братушките” последен модел Пернишка печка.
Деликатно, нали!
Помнете ми думата – окото му няма да мигне!

 

Иван Ибришимов

www.forumat-bg.com

«