« Върни се назад Публикувано на 26.04.2011 / 10:21

Премиерът и „Лукойл“ трябва да бъдат глобени

И в другите страни цените на горивата са се движели много, просто петролът имаше такова поведение този месец. Ако гледаме България къде стои по цени преди месец и сега – стоим на едно и също място.

Нищо не се е променило след този мораториум, даже има отрицателен ефект, категоричен бе Ангелов. Според него това е, защото всеки чужд инвеститор, който се замисля дали да инвестира у нас, сега се чуди: аз ако инвестирам 100 милиона и сложат таван на цените как ще ми върнат тези пари.

Според него, улесняването на вноса е единственото смислено нещо в последния месец, за което се говори. "Бариерите пред вноса при това правителство значително се увеличиха и сега започнаха да се преодоляват тези бариери. Увеличиха се изискванията за вноса. За съжаление тези изискванията не се намаляват, само се обещава, че ще се увеличи вносът.

Тук е проблемът. Когато има възможност да се внася, без да правиш контрабанда, тогава ще е трудно да се оказва негативно влияние на пазара от когото и да било. Трябва да се намалят изискванията, след като и най-големите не могат да ги спазват. Спадането на биодизела е само до изборите, след това ще се вдигнат обратно цените, дори и повече. Догодина ще имаме голямо вдигане на цените заради това. С подписването на този мораториум това са временни неща, които не вършат никаква работа", категоричен бе Ангелов.

Той заяви, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да се намеси първо заради това споразумение, което е незаконно. "В други страни това се наказва, в България премиерът го сключва това споразумение с най-голямата компания. КЗК трябва да направи забележка за ограниченията, които държавата е въвела за вноса. КЗК е независима по европейските регламенти и може да направи забележка на всеки", заяви още Георги Ангелов.

afera.bg

«