« Върни се назад Публикувано на 15.04.2021 / 11:21

ПРЕМЕНЕНИ, НАТЪКМЕНИ „В ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА“, ВСИТЕ, ПЛЕСНАЛИ С РЪЦЕ, ПОДКРЕПЯЩИ СЕ, АШКОЛСУН, ЧОК ГЮЗЕЛ, МАШАЛЛА!

45-то Народно събрание.

Червен килим. Някои си мислят, че са на „Оскар“-ите.

Тошко води групата си като стадо, слизат от бял микробус и вървят в едно, предвождани от него.

Мая Манолова тръска главица, да и се види прическата всеобхватно.

Даниел Митов с маска, като противогаз.

Мика Зайкова заляга над председателската трибуна и чете име по име на осъществили мечтата си да бъдат депутати.

Мика Зайкова вика, че предците ни са умирали с усмивка на уста заради България и била сигурна, че много от съвременниците ни и те сега щели да умрат така. Народът ги изпратил в Народното събрание с една единствена поръка „Промяна“.

След което всите се заклеха в името на „интересите на народа“.

Първото решение е извънредно – тези, които са под карантина, да се закълнат дистанционно и да участват в заседанията на парламента.

Всички вдигат ръце, защото се гласува само с вдигане на ръце, апаратура в старата сграда на Народното събрание няма.

После от „Има такъв народ“ направо четат решение, вместо предложение за решение, а още преди да се знае текста и да бъде прочетено решението, Мика Зайкова го предлага за гласуване, дори не се дава дума за да бъде обсъдено.

Впрочем Мика Зайкова поздравява президента …. Плевнелиев, вместо … Радев. Ама, карай да върви.

По скайп петима депутати се заклеват, между тях и Слави.

Звучи химна на България.

Дава се думата на президента Румен Радев. Никой не бил безгрешен. И него го упреквали, че нямал опит. Но онези, които започвали политическото поприще, можело да запишат красива страница в биографията си, липсата на опит да приемели като предизвикателство.

На това място Николай Хаджигенов, който е готов да се жертва за всичко, влязъл в кадър, се хили доволно. На всичкото отгоре е на първия ред, достоен за егото му.

Радев казва, че има исторически срив в доверието на парламента и първия тест за успеха на това събрание, ще е възстановяване на реалния парламентарен контрол. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, обръща се Радев към народните представители. И още – вие не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер, ако вие не го позволите.  „Вещае се кратък живот на този парламент, но това зависи от вас. Първата задача е съставяне на правителство, заради ковид кризата, икономическата криза, още в понеделник ще проведа консултации за съставяне на правителство. Но безпринципна опозиция не е добра, защото когато всички са в управлението, опозицията е народа“, изрича още Радев.

„Време е. Независимо какъв ще е хода на съставеното на правителство, незабавно трябва да се промени изборния закон.“, казва още Радев.

Мика Зайкова обявява, че е внесена оставката на правителството на Бойко Борисов.

Започват словата на парламентарните групи.

Излиза Десислава Атанасова от ГЕРБ. И тя, като Мика, бърка президента Радев с … Плевнелиев. Аман бе! Днес било време „всички ние“ да поемат своята отговорност, вика Атанасова. Кризата не се управлявала с думи, а с действия. Колкото анализи и аритметични упражнения да бъдело направени, победителят бил ГЕРБ. Дъра – бъра, банални два чадъра. Готови били да предложат управление на страната и да протегнат ръка на опонентите си. Нови избори през лятото хич не били добре. Разбрали били, че Картаген трябвало да бъде разрушен, ама не били разбрали все още какво предстояло след това.

И на трибуната се качва … Тошко. Тошко поздравява всички и тези, „които са пред телевизорите“. Няма какво да се лъжем, че този парламент ще изкара пълния си мандат, казва Тошко. Трябвало обаче да има задължителна промяна в Изборния кодекс. Българите в чужбина трябвало да гласуват по пощата, трябва да има и мажоритарни избори, но това ставало когато партията, която управлява трябвало да има мнозинство. Щели да предложат партийната субсидия  да бъде 1 лев на глас.

Излиза Корнелия Нинова от БСП. И Корнелия вика, че сме във всякаква криза. Изисквало се разум и отговорност. Предлага да се наложи мораториум върху правителството до съставяне на ново. Четири години се борили с „паралелната държава“, първо я поканили в нея, отказали, после понесли удари. Не правели скрити договорки нито за правителство с Борисов, нито за Радев, с ДПС. Биха подкрепили правителство на „Има такъв народ“, ако не вземат мандат, БСП щяла да реши какво да прави.

Излиза Мустафа Карадайъ от ДПС. Честити Рамазан. Чистата вяра била основа на мира, смирението водело до благоденствие. Религията можела да бъде миротворец. ДПС били готови за избори веднага, ама България била във всякаква криза. И сега бил момента за възстановяване на нормалността в българската политика. ДПС щяло да подкрепи правителство на трите опозиционни сили в парламента.

Излиза Христо Иванов от „Демократична България“. Парламентаризма бил вар и тухли. Това че се върнали тук от Партийния дом, било добър знак. Българските граждани искали законност, правила и здрави институции. Това нямало да стане само със сговаряне по кюшетата. Това Народно събрание можело да свърши само едно – да отстрани Бойко Борисов и ГЕРБ и техните хора навсякъде. Трябвало масова имунизация, вика Христо Иванов. И то на първо място!

Реформа на изборния кодекс и съдебната система и засилване на нашия приоритет към НАТО и ЕС. Промени в конституцията, които да поставяли главния прокурор на ясна отчетност. И те щели да подкрепят управление на „Има такъв народ“. Ако ИМТ не пожелаели мандат, Христоивановци били готови за друг вариант, щото искали да работят.

Излиза Мая Манолова от „Изправи се, мутри вън“. Хили се естествено, тя се хили винаги неадекватно. Хората от площадите ги изпратили там „Мутрите вън“. Щели да изваждат не само главните мутри, а и за обслужващите ги. Не можело да им бъде забранено да заявявате подкрепа, но нямало да ги задушат. Пълна ревизия на корумпираното управление, с комисия на ревизията. Щели да променят правилата така, че повече мутренско управление да нямало. Щели да защитят гражданите от силните на деня. Да живее народа, вика Манолова.

И излязоха в 20 минутна почивка.

След което Ива Митева от „Има такъв народ“ бе избрана за председател на Народното събрание.
ГЕРБ – 75 „въздържали се“
ИТН – 48 „за“
БСП – 42 „за“
Изправи се – 14 „за“
ДБ – 27 „за“
ДПС – 29 „за“

А журналистите и в „новия“ парламент, натирени, представляваха ей тази картинка!

afera.bg

«