« Върни се назад Публикувано на 04.04.2011 / 17:27

Президентът настъпи Станишев по опашката

 

 

На 6 февруари тази година президентът Георги Първанов се завърна на “Позитано” 20 след 10 години. А лидерът на БСП Сергей Станишев го посрещна усмихнат и в добро настроение. Двамата седнаха един до друг като участници в дискусията “Ще успее ли подмяната на демокрацията?”, посветена на 4 февруари и организирана от Младежкото обединение на БСП, Клуб “Четвърти февруари” и Фондация “Николай Добрев”.

Дискусията продължи 4 часа. Поне час след това Първанов и Станишев пиха кафе на 4 очи в кабинета на червения лидер. Сигналът беше даден. В червените редици трепетно зашепнаха думичката “Мир”. И още: “Жоро и Сергей се разбраха”, “Те винаги са си говорели” и т.н. Възможно е. Но ако тогава е бил сключен мир (особено на фона на истерията в червеното ръководство около създаването на АБВ), то той изглежда бе доста кратък.

“Тази сутрин” в bTV Георги Първанов хвърли известна светлина върху задкулисието на кандидат-президентските борби вляво. А те по никакъв начин

 

не представят ситуацията като мирно съвместно съществуване между БСП и АБВ

 

и съответно между Станишев и Първанов. По-скоро изглежда, че, образно казано, двамата големи вляво засега тихо се настъпват по опашките.

Или поне това направи Първанов, който обикновено реагира, само когато е бил предизвикан. Какво точно е било предизвикателството на Станишев можем да се досетим от думите на президента. “Без да давам съвети на партийните щабове, бих казал, че на първия етап (на президентските избори – б.р.) би било важно вляво и вдясно да се издигат такива кандидатури, които може да не са от самите партии, но да бъдат разпознати като автентични носители на идеята от електората. За да ви стане по-ясно, ще ви кажа с един пример от историята. В по-близката история, навремето в БСП имаше кандидат за кмет в лицето на Венци Йосифов, един добър човек, един добър професионалист, който обаче не беше приет от БСП”, каза Първанов пред bTV. Изключителен пример, фокусиран към един единствен човек – Сергей Станишев , но с поне две нива на посланието.

Първото ниво е на прякото значение – Венцислав Йосифов бе банкер и в онези години (1995-а) електоратът на БСП нямаше как да припознае такъв кандидат, който освен това не бе и партиен член. Т.е. това бе

 

абсолютно “външна” кандидатура за Столетницата

 

През февруари един от най-близките сподвижници на Станишев в БСП – Антон Кутев, каза пред “Аргументи бг” , че за президентския вот наесен също трябва да се търси “външен” кандидат, “с по-центристки профил”. Горе-долу оттогава в публичното пространство трайно се налага името на бившия еврокомисар Меглена Кунева, зад чиято евентуална президентска кандидатура биха могли да се обединят участниците в управлявалата до 2009-а тройна коалиция.

Днес НДСВ официално поиска от Кунева да влезе в надпреварата. През следващата седмица царската партия започва преговори за подкрепа на нейната кандидатура. Но със сигурност не смята да преговаря с президентската формация АБВ. “Не си мислим да водим каквито и да е разговори с АБВ, защото това е едно от енджиотата в България, нищо повече”, обясни лидерът на НДСВ Христина Христова. Думите й прозвучаха като отговор на казаното от президента няколко часа по-рано пред bTV: “Във всеки случай като изходна база и особено от гледна точка на възможностите на двата тура тройната коалиция не е най-печелившата форма.”

От тази задочна размяна на реплики между Първанов и Христова стана ясно, че отношенията (ако изобщо има такива) на президента с НДСВ здраво скърцат. Въпросът е дали причината за това скърцане не е царската кандидатура за президент? Или по-скоро

 

начинът, по който се налага Кунева като кандидат и на БСП

 

Най-вероятно това се прави като се заобикаля Първанов. А това повдига ред нови въпроси. Кой работи за осъществяването на този политически проект? Кои са невидимите нишки в днешния партиен живот на БСП. И кое е второто ниво в примера на Георги Първанов с банкера Йосифов.

Това ниво, разбира се, е свързано с личния живот на Сергей Станишев, който доби  широка публичност след огласяването на връзката му с…бившата съпруга на банкера Йосифов. Моника Йосифова е един от най-добрите специалисти по политически маркетинг и ПиАр у нас. Тя се наложи като незаобиколим фактор в този бизнес през втората половина от мандата на НДСВ и особено по времето на тройната коалиция. А сред основните й клиенти бе именно царската партия.

Дали с примера за банкера Йосифов Първанов не намеква за точно тази нишка, която може би вплита кандидатурата на Кунева в БСП? Или президентът може би смята, че Моника Йосифова се е превърнала във водещ политически фактор в БСП? Аргументи за подобно мислене не липсват. През последните месеци е видна

 

промяната в политическото поведение и говорене на Сергей Станишев

 

За разлика от периода му на премиерстване той все повече залага на поведението на силния (дори силов) лидер, а говоренето му от първо лице става все по-отчетливо. БСП обаче не е лидерски тип партия (може би единствената в България) и тази политическа метаморфоза на Станишев може да му изиграе лоша шега. В съчетание с евентуалния избор на Кунева за кандидат-президент на БСП.

Вероятно затова и Първанов днес побърза да изброи поне още три имена на потенциални кандидат-президенти, които могат да бъдат издигнати от БСП – Ивайло Калфин, Костадин Паскалев и Миглена Плугчиева. За да контрира евентуалното “безалтертвативно” налагане на Кунева от Станишев. Е, вярно е, че и трите жокера, които извади президентът са от неговата собствена колода.

 

Тодор Пройчев

http://argumenti-bg.com

 

 

«