« Върни се назад Публикувано на 17.01.2011 / 18:03

Превръщат медиите в „корпоративен карцер“

По нейните думи, целта е да бъде изолирана аудиторията от истинските социални теми и анализи. Подслушването започва да става втора информационна система, която минава през медиите и става разрушителна за медийната публичност, смята Монова.

Според нея, акцентът не е дали се нарушават граждански и човешки права, а кой какво и защо казва. Апатията е всеобща, хората не се чувстват защитени, нито от медиите, нито от политиците. Начинът, по който тази информация с подслушването е била предадена на медиите, е със слаб сценарий, слаба режисура и слабо изпълнение, заяви Монова в коментар за скандалите около изнесените СРС-та.

Подслушването започва да става втора информационна система, която минава през медиите и става разрушителна за медийната публичност.Това заяви председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Медийният експерт защити тезата, че качествената медия трябва да изработи качествени стандарти по отношение на такъв род информация. Трябва да има воля и да влезе специален стандарт в етичния кодекс на медиите, за да не станат те територия на нарушени човешки права.

“Днес властта се упражнява чрез два лоста – чрез МВР и специални служби и чрез медии и се използва, за да се краде”. Това заяви председателят на “Движение 21” Татяна Дончева по време на дискусия “Подслушването – начин на употреба”. Според нея, този механизъм провежда един безогледен натиск върху всички ключови фигури в държавата, които не са съгласни с управлението на ГЕРБ.

Според Дончева, в момента журналистиката е подложена на натиск, на какъвто не е била подлагана от 20 години насам. “Винаги е имало поръчки и влияние на властта върху медиите, но такава тотална преса и централизация имаше само преди 10 ноември, 89-та година. Мисля, че сегашното управление е на път да постигне медийна среда, характерна за късния соц и да отиде така в края на годината на местни и президентски избори”, заяви Дончева. Според нея това ще изиграе лоша шега на управляващите, защото гражданското общество у нас ще се надигне. “Това, което се забранява, най-силно се желае”, завърши с цитат устатата юристка.

“Каквото и да е ставало през тези двайсет години, властта не е упражнявана с такива милиционерски способи, в които няма никакво значение дали висшите държавни администратори си вършат работата или не, дали са престъпници или не”, допълни Дончева. Тя препоръча да се провери дали тези СРС-та, които се намират на техническите магнитни носители, са постъпили в прокуратурата и на другите места, където са заявени.

“Опасявам се, че може да се окаже, че Цветан Цветанов е единственият човек, който слага последен подпис и получава първи материалите абсолютно задължително. И ако има човек, в който се съединява информацията на едно място това е този човек. Трябва обаче да се види, постъпила ли е информация на хартиен носител, адекватна на това, което е технически записано по делото с разследването в БОП, в прокуратурата по нейното дело и в ДАНС. Защото ми се струва, че тук някъде нещата могат сериозна да се разминат и да се окаже, че служба ДОТИ и Цветан Цветанов знаят това, което се съдържа, но останалите хора по веригата не”, отбеляза Дончева.

Бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков пък допълни, че е потресен от действията на ГЕРБ, които “със зъби и нокти защитават своята безгрешност”. Той сподели, че откакто съществуват специални служби и полиция, подобни специални разузнавателни средства са се използвали, но сега нещата ескалирали. “Ще съм благодарен, ако някой може да ми посочи управляващите някъде в нещо да са признали своя грешка или недостатък”, каза Цветков. Според него ГЕРБ предприели един обвинителен уклон още от изборите и продължават да го поддържат. “Ако нещо, някъде се е случило, ако нещо някъде не е редно в тяхното управление, виновните са само извън тях”, коментира Цветков.
В дебата взеха участие още и бившия царски депутат и експредседател на парламентарната комисия по вътрешен ред Минчо Спасов, както и Зоя Димитрова, бивш говорител на ДАНС.

afera.bg

«