« Върни се назад Публикувано на 12.10.2023 / 17:51

ПРЕВРЪЗКАТА НА ОЧИТЕ НА ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВСС

Инспекторатът към ВСС продължава да работи с широко затворени очи. Въпреки че изтекоха данни за неправилно подадени декларации от магистрати и закъсняло деклариране от ИВСС няма никаква реакция.

На 21 септември т.г. АФЕРА публикува:

 ПАЗИ ЛИ ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВСС СЪДИЙКА ОТ ХАСКОВО, ДЕКЛАРИРАЛА НЕВЕРНИ ФАКТИ

Сега изплуват и други любопитни факти.

В своята декларация за 2021г., окръжният магистрат от Хасково Милена Дечева, е декларирала покупка на 6 дка поземлени имоти в Пловдив, район Южен, които поземлени имоти е придобила заедно със съпруга си Дянко Дечев. Справката в имотните регистри обаче показва друго – а именно закупените имоти от семейство Дечеви заедно с трето лице са общо 10 съседни парцела и са с обща площ 11,86 декара.

 На пръв поглед допуснатата неточност изглежда като някакъв пропуск, доколкото имотите са закупени от сем. Дечеви заедно с трето лице и са декларирали малко повече от половината. И докато за обикновения гражданин това е нормално и логично след като купуваш имот заедно с друг, то за окръжен съдия с дългогодишен опит в гражданските дела е недопустимо да се декларират земи, разделени като сирене в бакалията- дайте ми около половин килограм, сто-двеста грама отгоре не са проблем.

Тук обаче става въпрос не за сто грама сирене, а за недекларирани близо 6 декара в Пловдив и то в квартала на богатите /т.нар. „Бевърли хилс“/.

И за недотам запознатите е ясно, че да притежаваш 12 дка земи в съсобственост, не означава, че реално имаш половината. Означава, че имаш съответните идеални части от всички земи, а не ги разделяш като в кварталната бакалия. Вместо да се декларират по отделно десетте имота като съсобствени, неясно защо са декларирани в някакъв собствен обобщен вариант малко повече от половината- като собствени.

И ако окръжната съдийка е „пропуснала“ за пореден път да декларира тези немаловажни обстоятелства, то къде е Инспектората към ВСС? Елементарна проверка установява, че на други магистрати са били правени проверки за далече по-малки пропуски. Но 6 дка недекларирани имоти не правят впечатление на Главния инспектор.

А цената, която е декларирана като дадена за тези земи /75 000 лв. за 6дка в Пловдив/ буди поредното недоумение.

Може пък да има различни цени на имотите- за магистрати и за всички останали.

За ИВСС обаче, всичко това изглежда нормално и логично.

През 2016г. в. „Сега“ публикува разследване за представители на съдебната власт, които са пропускали да декларират тлъсти влогове в КТБ. Та в това разследване от в. „Сега“ и препечатано в юридически сайтове е записано, че Зaм.-пpeдceдaтeлят нa Oĸpъжния cъд в Xacĸoвo Mилeнa Дeчeвa e пpoпycнaлa дa дeĸлapиpa пpeд Cмeтнaтa пaлaтa дeпoзити нa имeтo нa дъщepя cи oт 195 xил. лв. и 100 xил. eвpo. Tя e дeĸлapиpaлa cвoи влoгoвe oт 198 xил. лв. и 100 xил. eвpo, a нa cъпpyгa cи двa дeпoзитa нa oбщa cтoйнocт 443 xил. лв.

Хасково е областен град, но не толкова голям, че да не се набива на очи на данъкоплатеца охолството, което демонстрират магистратите. А това дразни. Но докато за хората от местния бизнес и хората очакващи справедливост е дразнещо, за други явно е нещо нормално и логично.

Цялото това замитане на направените „пропуски“ от бъдещ окръжен председател говори само за едно- нужда от истинска и реална съдебна реформа, а не такава на хартия. Иначе ще си чакаме справедливост от съда, но друг път.

На 17.10.2023 г. предстои да бъде избран нов председател на окръжния съд в Хасково, като единствен кандидат е именно Милена Дечева. Данните за нейните „пропуски“ в декларирането на имотното й състояние, данните за пране на пари, за укрити данъци и още ред далавери са известни не само в областния град, но и сред съдебните кадровици.

Пред последните стои нелеката задача да проверят качествата на кандидата не само на хартия. Почтеността на единствения с апетит за властта в съда е повече от спорна, като се има предвид, че изнесените данни се установяват при елементарна проверка. По-задълбочената установява и други смущаващи факти, които тепърва ще се оповестяват. ИВСС обаче продължава да мълчи.

На целия този фон от злоупотреби и далавери, безпокойството се засилва след публикувано на 27 юли в сайта на ВСС становище на съдиите от съда в Хасково, които подкрепят кандидатурата на съдията Дечева. Недоумение буди фигуриращата като първа сред подкрепилите я Миглена Тянкова- досегашен председател на окръжния съд, която минаваше за радетел за справедливост и законност.

 Дали е случайна тази подкрепа от съдиите? А дали е случайна подкрепата от председателя Тянкова? Да не би да са наредени вече картите за бъдещия контрол над митичния ГКПП „Капитан Андреево“ ? Има и още два гранични пункта с Гърция в територията на съда. Легендите за всички тези пунктове продължават да се носят и умножават до ден днешен. Контролът над тях е от значение за бизнеса, за политиците, за региона и за цялата държава. Който контрол с още ред обстоятелства прави окръжния съд в Хасково на практика втори по значимост след Софийския Градски Съд. И съответно интересите около него- също.

Наред с подкрепата към бъдещия председател, Тянкова държи в ръцете си и друг окръжен съдия, когото спаси преди време, като му спести дисциплинарно производство. А ако беше образувано такова, този окръжен блюстител на закона не го очакваше нищо добро. Сега обаче същия окръжен магистрат е активен при измъчената подкрепа за Дечева. И как няма да е, след като се спряга за бъдеш заместник-председател. Картите изглеждат наредени в правилния ред, който устройва бизнеса на семейство Дечеви, борещите се заместник-председателски места в същия съд, за властимащите, за които контрола над „Капитан Андреево“ е жизненоважен. За останалите е по-лесно и удобно да сведат глави и да оставят течението да ги носи, вместо да погледнат истината.

Кой държи картите обаче?

Зад всичко това прозира изкаралата два мандата като шеф на съда Миглена Тянкова, която въпреки несъстоялото се започване на работа като член на ВСС, на следващите избори със сигурност ще се кандидатира отново за съдебен кадровик. Тогава със сигурност няма да й е безразлично кой ще управлява това, което тя е управлявала. И ще държи контрола над границите.            

Отлично запознати източници, близки до системата твърдят, че гласовете за избор на Дечева като шеф на окръжния съд в Хасково, са осигурени. При това не само със съдействието на Тянкова и на Точкова, но усилено се говори за осигуряване на гласовете и на председателите на двете върховни съдилища.

Кой ще седне в шефския стол в Хасково не е без значение нито за гражданите, нито за бизнеса в областта, нито за местните политически формации. И не само в област Хасково.

Местният бизнес вече роптае от пълзящата като октопод дейност на семейство Дечеви, която е пропила вече не само в Димитровград, но и извън областта. Гражданите виждат това, но нямат вариант да се противопоставят. Обществеността в региона, сред които и представители на обединяваща политическа формация за местния вот вече не прикриват недоволството и разочарованието си от Тянкова за избора й на наследник на поста, след като са очаквали всеки друг, но не и Дечева.  Един от тях обобщава: “ Почти сигурно е, че следващата седмица Хасково ще осъмне като Дянковград. Автор на това не съм аз, а е от средите на съда. Някои може и да го приемат като шега, но си е абсолютна арогантност. Честито на хасковлии! „.

Превръзката на очите на Инспектората към ВСС, оказва се и на Тянкова и на членовете на ВСС скоро могат да доведат до поздрава: „Честито дянковградчани!“ . И до кога така зад гърба на Темида?

Алекс Димитров

«