« Върни се назад Публикувано на 19.03.2024 / 15:30

ПРЕВРАТЪТ НА ТЬОТКИТЕ В ГЕРБ

„Тьотки ГЕРБ“ тихомълком измъкнаха цялата власт в партията на Бойко. Облечените като начални учителки Теменужка Петкова, Деница Сачева и искрящата Рая Назарян изпъкнаха като първи ръководителки на своята партия на връчването на мандата в президенството.  Към тях спокойно може да добавим европеидната Мария Габриел, която ту изглежда като тьотка, ту като тутурутка.

Явно е обаче – властта на Бойко в собствената му партия се изплъзва. Екстравагантният номер с преговарящите тьотки може да се окаже политическо харакири за лидера. Неговата тактика на подозрителност и отмахване на всичко, що застрашава властта му, се връща като бумеранг.  Габриел е все повече заподозряна, че европейците ще я предпочетат и че ще жертват Борисов в новото Магнитски.  Това предопределя авторитарната партия като ГЕРБ мигом да премине в други нечии еднолични ръце без колизии.

Сега става ясна защо сексипримата Деси Атанасова бе пенсионирана предсрочно като конституционен съдия. И защо бе пробутана красивата Рая Назарян като нейна алтернатива.

На фона на властните тьотки става все по-видно, че в ГЕРБ няма алтернативни мъжки личности, които да задържат ореола на Бойко. Томислав Дончев се спихна така, че по-скоро го играе мъжката Теменужка Петкова. Даниел Митов отдавна се кротна и също клони повече към женската група на гербаджиите. Новата звезда Радомир Чолаков набързо бе смазан преди Нова година от Борисов. Сега около уникалната в световната история еднолична, едноличнотърговска партия на Борисов няма нормален контралидер. Насметени бяха кметовете на София, Пловдив и Варна, даже войнстващият Георг Георгиев бе захлупен в политическото чекмедже. Влади Горанов присъства като срамежливо цвете в проявите на ГЕРБ, а Делян Добрев си знае ролята на само плюещ по партньорите в сглобката.

Властта на тьотките все повече проличава и в анализаторките, които прославят ГЕРБ по телевизиите. Известнаната с жилетката си, както отбелязва Соня Кортуклиева, Румяна Коларова все повече се налага с махленския си стил. Ади сега, ама, моля ви се, ама недейте така, са основните й аргументи в подкрепа на Бойко. Мазната и излъскана като девойка на картичка от 30-те години на миналия век Цветанка Андреева също търси аргументи в цупенето на собствените си устни. Какво да кажем за тьотката Георги Лозанов който явно е останал един от малкото на хранилката, след като защитнички на Борисов като Антоанета Христова и бръснатата глава Стойчев се умълчаха?

Цанко Цанев

«