« Върни се назад Публикувано на 01.04.2022 / 12:06

ПРЕБРОЯВАНЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е БРУТАЛЕН ФАЛШИФИКАТ

В деня, в който излязоха резултатите от преброяването на населението в Република Северна Македония, скопската преса преливаше от публикации, визиращи „престъпленията на българските фашистки окупатори през Втората световна война“.

Всъщност антибългарската кампания никога не е преставала. Тя е особено видна в официоза „Нова Македония“, където четем че „с премахването на паметници България не може да смени миналото си като фашистка държава“…

Но каква е връзката между преброяването на населението и хроничната антибългарска пропаганда?

Връзката е директна и в Скопие тя звучи така: след като само 3504 души са се изяснили като българи, българските претенции към „македонската история, език и култура“ са абсурдни и са израз на „вековния великобългарски шовинизъм“…

Какви са македонските „факти“ от преброяването на населението, извършено от Държавния статистически институт?

В графата „етническа принадлежност“ са регистрирани тези резултати: македонците са 58,44 на сто, албанците – 24,3 на сто, турците – 3,86 на сто, ромите – 2,53 на сто, сърбите – 1,3 на сто, бошняците – 0,87 на сто, власите – 0,47 на сто, българите – 0,19 на сто.

Какви са българските факти за етническата картина в югозападната ни съседка?

Агенцията за българите в чужбина сочи, че в края на 2021 г. над 105 000 македонски граждани са получили български паспорти. Което означава, че 105 000 души са декларирали български произход, представяйки съответни документи пред българските институции.

Още около 30 000 македонци са подали документи за българско гражданство и изчакват решение на Министерството на правосъдието.

И тук изниква серия от тревожни въпроси, на които македонската страна дължи незабавни отговори:

Защо при над 100 000 души с българско самосъзнание и български паспорти само 3504 се записват като българи в протоколите на македонските преброители?

Страхът от репресии и фалшификациите на македонските статистици ли са двата фактора, определящи печалния резултат в графата „българи“?

Председателят на Гражданския демократичен съюз Петър Колев определи преброяването в републиката като „брутален фалшификат“. На последните избори тази пробългарска партия получи почти същия брой гласове.

Това води до логичния извод, че в изборните комисии и в екипите от преброители работят с едни и същи мерни единици за българите в Република Северна Македония.

Нищо ново под слънцето!

Така „работеха“ при избори и преброяване на българите във Вардарска Македония и в Кралство Югославия (1919-1941), и в СФР Югославия (1945-1992).

Вчера в София бе еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, за да лобира за членството на Скопие в ЕС.

Но може ли да се лобира за асимилатори на етноси и фалшификатори на статистики?

Велизар Енчев

 

 

 

«