« Върни се назад Публикувано на 15.04.2011 / 12:24

Правото на революция?

 

 

Например Сърбия  или Либия. От  тази гледна точка всяко едно правителство си е в правото да преследва и потушава бунтове и въстания. Питам се чисто хипотетично , ако някога някоя част от българските граждани се разбунтува и българското правителство позовавайки се на този чл. 95 смаже протестите. Дали чужди държави ще започнат военни действия срещу правителството ?

 Дали чужди армии ще бомбардират български военни бази и правителствени сгради с обяснението , че защитават българския народ от режима ?

 Изобщо ще назоват ли българското правителство режим ?

 Правейки аналогия с Ирак,Сърбия и Либия, би следвало да се очаква , че е възможно да се случи и в България. Веднага обаче идват още въпроси. Какво става със суверенитета на всяка една държава?

  Илиза че е само на книга .И още , а какво става с правото на хората да изразят недоволството си ?

 Достатъчно е , което и да е улично недоволство да не бъде разрешено от официалните власти за да попадне под ударите на чл. 95 и да бъде обявено за бунт или въстание . Въпрос на тълкуване. Сещам се и за още примери . Проблемите между ИРА и правителството на Великобритания, между баските и правителството на Испания,между  чеченците и Русия. Никой не си и помисля да нарече тези правителства режим, да не говорим за военни действия на чужди държави срещу тях. Напротив бунтуващите се са квалифицирани като терористи и заклеймени. Отново чисто хипотетично , ако мюсюлманите в България изразят недоволство ще се повтори ли сценария от Косово?

  А ако православни българи изразят недоволство ще им обърне ли някой внимание ? А ако български граждани без да се делят по вяра или етнос се вдигнат, какво ще стане ? Какви ли ще са международните реакции?  Аналогиите не са правило . Така е. Пък и в България всичко е спокойно. Тук недоволни няма. Всичко ни е наред. В България има само унизени . Унизените нямат право на революция,чл.95.

 

Ивайло Зартов

 

«