« Върни се назад Публикувано на 21.03.2011 / 20:42

Правец – столица, Валентин Златев – премиер

 

 

С думи прости той защити рафинерията, а не превозвачите, които протестират; не гражданите, които изнемогват, не изчака дори собствената си комисия за защита на конкуренцията да прецени дали има картелни споразумения и изкривяване на пазара; не защити дори собствения си министър на икономиката, опълчил се на кожодерските цени, а удари едно рамо на приятеля си Валентин Златев.

Е, пита се, кой управлява тази държава? Апропо в последните дни се разбра, че лицето цитирано в докладите на американското посолство като свързано с руските служби бил и консултант на „Росатом” в преговорите с България за Белене. Боже какъв поливалентен специалист… Колко ли труд е положен, за да се прикрива до ден днешен този му талант? В изявление на госпожата грижеща се медиите да бъдат добри със Златев и компания се казва, че той бил „…специалист по въпросите на енергетиката, Балканите и България…”. Боже, какви експерти на Русия е топлил в шепите си формалния български премиер.

Освен низостта да застане на една откровено антибългарска позиция Борисов наговори още куп глупости. Саденето на картофи за лично ползване прозвучало като съвет от екрана на бTV ни върна във времената на първия правешки ръководител, който пропагандираше „самозадоволяването” като метод за справяне с битовите несгоди и изхранването. След Косьо Самоковеца едва ли има толкова преуспял производител на картофи освен Бойко Борисов.

Другият водещ акцент в изявлението на лобиста на „ЛукОйл” бе, че няма значение колко струва централата в Белене, важно било, че няма да даваме пари и, че ще имаме 51 %. Тук блясъкът на чистия разум бледнее пред изявлението на Борисов. Все едно да ти кажат, че няма значение колко ще струва апартамента ти, защото ще ти дадат парите на заем. А дали ще го изплащаш 10, 20, 30 или 100 години изглежда е все едно за изпълняващият формално длъжността премиер. Дължината на руското енергийно робство явно за него няма значение или може би има? Но, за това се грижи г-н Златев.

След случилото се в Япония и категоричните изявления на еврокомисаря Йотингер за преразглеждане на проекта Белене, Борисов го удари на националпатриотизъм и взе да обяснява, че сме дали кръвнина с първите 4 реактора, а сега другите да жертвали по нещо… Сякаш става дума за размяна на военнопленници, а не за сигурността на българите и останалите европейци.
Следващият хит на подопечния на Златев бе, че ако рафинерията спре за ремонт за 4 месеца в бюджета щели да влязат 2 млрд. по малко пари. Сякаш ще спрем да караме коли, заради нечий ремонт. Та нали и вносните горива плащат акциз и ДДС?

Другият неандерталски аргумент за ширпотреба гласеше, че ако не вземем ние руските реактори щяла да ги вземе Турция. И само ден по късно се оказа, че те не били „бидончета” да се местят от едно място на друго. Какво излиза? В Турция могат да бъдат преместени, а в Козлодуй не! Могат да се „засадят” само в земетръсната зона на Белене.

С други думи дали става дума за бензин, нафта, бира или ядрена централа нашият човек Борисов твърдо се съобразява с повелята на Валентин Златев. За това е редно вторият правешки ръководител да бъде признат официално за премиер, а столицата да се върне обратно в Правец, където и без друго беше 45 години. А в кой ли филм играе американският посланик в момента?                                         

 

Андрей Буров

http://zonabg.info

 

«