« Върни се назад Публикувано на 02.12.2023 / 8:15

ПП-КМЕТЪТ НА РАЙОН „ОБОРИЩЕ“ В СТОЛИЦАТА СЕ ВИДЯ КАТО НА СОЛУНСКАТА МИТНИЦА. И НА ВСЕКИ ЪГЪЛ НАДНИЧАТ ЛОРЕР

„Еле, Солунската митница!“, възкликна Алеко Константинов преди 100 години!

„Еле, общинските имоти!“, потриват ръчички днешните Бай-Ганьовци, българските политици.

Знаете ли защо съпругата на Даниел Лорер – Виолета, издигна за кмет на най-престижния  район в София „Оборище“ никому неизвестният журналист Георги Кузмов?

Знаете ли защо дъщерята на Георги Кузмов е ПР на Кирил Петков и замести Лена Бориславова?

Знаете ли защо съпругата на Георги Кузмов върти имотни далавери с фамилията на Лорер?

През последните години Виолета и Даниел Лорер минават за знакова „двойка- кадровици“ в „Продължаваме промяната“. Нека припомним, че двамата Лорер не са в управлението с появата на „Промяната“. Още през 2013 г., когато Асен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков (13 март – 29 май 2013 г.), назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев и предшестващо правителството на Орешарски, урежда и двамата Лорер на ключови държавни позиции.

Виолета Лорер първо е заместник-министър през 2013 г. в министерството, оглавявано от Василев. После се връща във финансовото министерство по време на кабинета „Стефан Янев“, а след приемането на редовния кабинет на Кирил Петков, Василев я назначи за шеф на кабинета си. Даниел Лорер пък преди да влезе в държавното управление е между основателите и управляващ партньор на „Брайт Кап Венчърс“ – фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Занимава се с оценка на нови компании и контрол на изпълнението на бизнес планове. Фондът инвестира предимно в български технологични компании, заедно с американски и европейски фондове като Bain Capital, StatkraftVentures, Osage Partners, Crosslink, E-Ventures, Baseline Ventures. Напуска управлението им през септември 2021 г., когато е номиниран за министър на иновациите и растежа.

В последните месеци е публична тайна, че семейство Лорер са влошили отношенията си с Асен Василев и напускат луксозния апартамент на улица „Чаталджа“, където се намира щаб-квартирата на ПП.

В момента семейство Лорер живее в не по-малко луксозна кооперация на ул. „Чехов” № 13.Настимир Ананиев от ПП – свързващото звено с предишното корумпирано управление на община „Оборище“.

Апетитите на Даниел Лорер към община „Оборище“, обаче, датират още от времето на Васил Цолов докато беше районен кмет на „Оборище“, издигнат от Реформаторския блок/Демократична България. Тук трябва да споменем, че името на Цолов нашумя навремето покрай няколко висящи дела в съда за раздадени неправомерно общински жилища. Тогава негова дясна ръка беше настоящият депутат от ПП-ДБ Настимир Ананиев, който днес се изявява като острие на Кирил Петков и Асен Василев в парламента.

Именно Ананиев и Цолов уреждат Лорер с етаж от ул. „Чаталджа” №3.Настимир Ананиев и Васил Цолов са в „сглобка“ още от 2015 г. Общите им интереси се събират тогава в култова сграда от времето на соца, която се намира в близост до идеалния триъгълник на властта – на ул. „Екзарх Йосиф“ №16 – точно срещу Халите, с поглед към Витоша, Синагогата, Джамия „Баня Баши“ и българската църква „Света Неделя“. Сградата е на идеална транспортна локация и в близост до Президентството и Министерския съвет.

Както се казва: какво по-апетитно място за грабеж!

През 2015 г. кмет на район „Оборище“ е Васил Цолов – притежател на чейндж бюра и доставчик на бутилирана минерална вода. Когато се кандидатира за кмет, в предизборния му щаб са тогава минаващите за „реформатори“ Настимир Ананиев и Георги Кузмов (сегашният кмет на района).

Кметуването на Цолов ще се запомни с поголовното раздаване на общински имоти в идеалния център и с изтриването на сървъра на общината в края на мандата му. Както и с масовото раздаване на общински имоти без спазване на каквито и да е процедури на роднини и приближени. Като главен прокурор по това време Иван Гешев се самосезира от журналистическо разследване на Маргарита Михнева и разпита на Бонка Василева (по това време служител в района) и започна наказателно преследване в специализираната прокуратура за неправомерно раздадени общински апартаменти на служители от район „Оборище“.

Какъв е резултатът днес, 2023 г., от усилията на Прокуратурата да се пребори с корупцията в района? Почти нулеви, след като само две от делата са приключили и служителите на район „Оборище“ са изгонени от апартаментите. Останалите 8 дела са „на трупчета“. Иван Гешев вече не е главен прокурор, а Специализираната прокуратура е закрита именно от представителите на ПП-ДБ, чийто виден активист е депутатът Настимир Ананиев.

Междувременно Настимир Ананиев се урежда с евтино общинско жилище от 140 кв.метра в район „Оборище“, благодарение на съпартиеца си Цолов. В нотариалния акт е записано, че е собственик на жилището като обезщетение за някакъв несъществуващ имот. И по тази имотна сделка има проверка на прокуратурата, но делото и по нея е „на трупчета“ като други подобни сделки на Цолов в общината.

Приятелят му – „реформатор“ Васил Цолов се изниза безпроблемно от корупционното кметуване и сега като награда е на добре платена длъжност в авиокомпания „Балкан“ и снабдява с минералната си вода „Савина“ дори парламента.

А Георги Кузмов, който се подвизаваше навремето в предизборния щаб на Цолов, днес е кмет на район „Оборище“, предложен и посочен от Виолета, съпругата на Лорер.Настоящият кмет на района продължава „делото“ на политическите си приятели Кузмов, днес естествено е „Промяната“. И влиза в управлението на общината след няколко успешни сделки с имоти в район „Оборище“.

Както се казва: приятелството се отплаща. Имотните сделки в една от най-скъпите столични общини не минава без официален имотен брокер. И тук се появява Евелина Кузмова – съпруга на настоящия районен кмет Георги Кузмов, бивша неуспяла оперна певица и настояща ПР-ка на Кирил Петков.

Кузмови за кратко време успяват да се преместят от непривлекателната дестинация „Баталова воденица“ в „Оборище“. За последните няколко години купуват и светкавично препродават няколко престижни имота в района, като междувременно през година местят адреса си все на топ позиции около Докторската градина. Единият от имотите е луксозен апартамент на цял етаж на ул.“Върбица“ № 9. Намира се в непосредствена близост до бившия Дом на българо-съветската дружба, по-известен като „Дома на Цола Драгойчева“ в район „Оборище“. Имотът е купен и препродаден от фирмата за недвижими имоти на фамилия Кузмови.

И още един имотен удар на фамилия Кузмови: купуват и препродават баровски имот точно срещу БНТ – в лъскавата сграда на „Сан Стефано Плаза – Подем“. Тя е построена на мястото на прочутата фабрика за бира на братята Прошек.

Друга сполучлива имотна сделка на настоящия кмет на р-н „Оборище“ е жилище на ул. „Оборище“ № 9, където и днес живее семейство Кузмови. Това е емблематичната сграда с катеричката, която се намира срещу Докторската градина.

Равностоен по стил и цена на имотите и е автомобилният парк на  Георги Кузмов – скъпи леки коли, джип, мотор „Харлей Дейвидсън“.

Жителите на район „Оборище“ по време на предизборната кампания бяха меко казано изненадани от биографията, която Георги Кузмов представи пред съкварталците си. Особено по-възрастните все още си спомнят момчето, което сричаше за кратко време икономическите новини по БНТ, но към днешна дата им се представя като бивш „голям директор“ в националната телевизия. След краткия си престой в БНТ Кузмов години наред издава първото жълто списание „Хайлайф“. По-късно се уреди в ръководството на фестивала Mediamixx, който всяка година печели финансиране, за да бистри медийната свобода.

Според Търговския регистър Георги Кузмов има участие в седем фирми със сходен предмет на дейност – основно за рекламна и посредническа дейност, както и за недвижими имоти. Гласоподавателите в район „Оборище“ обаче се питаха преди местните избори какъв административен опит има Кузмов, че да е така яростно пробутван от Виолета Лорер.

Според достоверни източници от ДБ, амбициите на Виолета Лорер да тика протежето си напред срещнали съпротива и неодобрение лично и от генерал Атанас Атанасов. Отговорът бил: „Такава е сглобката и договорката“, а генералът мълчал и свивал рамене.

Четете още за „сглобката“ в община „Оборище“: Защо никой не може да открие къде е къщата за украински деца, финансирана по проект на „Норвежкия финансов механизъм“, по който е работила бившата районна зам.-кметица, която Терзиев назначи за своя заместничка в Столична община?

Имотите на Кузмов:

www.mediamall.info

«