« Върни се назад Публикувано на 19.11.2021 / 12:17

„ПП“ Е НЕГОВАТА ЛИЧНА ПАРТИЯ, СЪЗДАДЕНА В КОРИДОРИТЕ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ, С ЦЕПЕНЕ НА ДРУГИ ПАРТИИ, С ДЪРЖАВНИ РЕСУРСИ. РАДЕВ ПОДМОЛНО И СИСТЕМАТИЧНО ПОДКОПА БСП И ОЩЕ НЯКОЛКО ФОРМАЦИИ. С ТОВА ТЕМПО НА ОТКАЗ ОТ НАЦИОНАЛЕН СУВЕРЕНИТЕТ МНОГО СКОРО НЯМА ДА ИМА СМИСЪЛ ОТ ЧУЖДИ ПОСОЛСТВА В СОФИЯ

Само след няколко дни България отново ще отиде на избори, за да избере на балотаж новият президент. В съревнованието останаха настоящият Румен Радев и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Потърсихме за коментар политологът и бивш шеф на кабинета на Радев, Калоян Методиев. Ето какво сподели пред Tribune.bg  директорът на институт „РЕГО“ и за оставките на лидери на партии, които заваляха след парламентарните избори:

– Г-н Методиев, какъв сигнал е оставката на говорителя на служебния кабинет Антон Кутев? Защо служебният премиер поиска обяснение от него за поста му „анти Нинова“?

– При заемащите публични постове има някои азбучни правила. И това е в цял свят. Основното е, че не можеш да отделяш своеволно личното от служебното. Представете си, че президент каже: аз бих обявил война на еди коя си държава, но само в лично качество. Дали ще има последствия? В политиката думите имат значение и когато си на подобен пост,  ангажираш и институцията с думите и действия си. Още повече, че разполагаш с медийни и други ресурси, за да си прокарваш т.нар. лични  мнения. Исканията на въпросния говорител не са от два дни, а продължават месеци наред, вмъквани в изявления и интервюта по медиите в служебното му качество. Може да се провери.

– Успя ли соцлидерката да изненада Радев с оставката си и свалянето на картите за взаимоотношенията „Позитано 20 – Дондуков 2“ преди втория тур?

– Ако някой се изненадва от нечия принципна позиция, си е негова лична работа. Още повече, че въпросният партньор систематично, последователно и подмолно подкопа БСП и още няколко формации. Още миналата година в предаването „Панорама“ Радев не отрече, че може да направи партия на „почтените“ българи. Думата „почтени“ тогава ще каже достатъчно на мислещата част от обществото. Картите трябваше да се свалят отдавна, защото тук не е важна толкова БСП. Либералният рейд на БСП беше тестовото поле за разбиване на всички останали партии, за подчиняването на системата, за концесионирането им, за политически инженеринг, за едновременното силово и измамно налагане на неолиберален дневен ред под маската на патриотизъм и защита на националното. Въпросът е много по-голям и е свързан с бъдещето на страната ни като европейска самостоятелна държава или квази-глобалистки протекторат.

– Другият удар срещу Радев дойде от Скопие с разкритието на Владо Бучковски, че Даниел Лорер ще е бъдещият ни външен министър. Еманципираха ли се ПП от Радев? Тези разговори дали не са демонстрация на автономност?

– Това е ярък пример в подкрепа на предишния ми отговор. Вече дори не от великите сили разбираме кой ще си „изберем“ за министър, а от пенсионирани политици от регионални мини-държави. Така не се прави, защото е унизително за българския народ. Колкото до еманципацията – съмнявам се. Това си е неговата лична партия, създадена в коридорите на служебния кабинет, с цепене на други партии, с държавните ресурси. Засега се вижда пълен синхрон на „почтеността“, подкрепа, взаимни реверанси, дори без оглед на нарушаване на законите в тая държава. С това темпо на отказ от национален суверенитет много скоро може да няма смисъл от чужди посолства в София, а направо по имейла да си пускаме позициите.

– Каква според ще е ролята на ДПС за балотажа, вече излязоха е фалшиви новини по темата?

– Вижте, в момента заливането с фалшиви новини е огромно. Фейсбук е по-замърсен с дезинформации, отколкото световният океан – с пластмаса. Апелът ми е да сме по-критични, аналитични, да си правим проверка и да преценяваме всяка информация. Поне за още няколко дни до балотажа. ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят никой и оставят на електората си да избере кой ще изпълни със съдържание институцията призвана да е обединителен център за българските граждани.

– Как резултатът от втория тур ще повлияе на перспективата пред ПП и бъдещ кабинет?

– При всички случаи съставянето на кабинет ще е трудно, а още по-трудно да води единна политика и да управлява. При първоначални седем субекта в Народното събрание ще е сложна задача. Да не говорим, че повечето от тях не са в кондиция и имат вътрешни проблеми. Президентът трябва да успокоява, да обединява, да събира различните интереси. Ако предварително е тръгнал на война с половината държава – нищо добро не ни чака.

– Смятате ли, че за да стабилизират позиции като лидери на партии, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Слави Трифонов ще са „по-сговорчиви“ да участват във властта? Могат ли БСП и ИТН да объркат играта на Радев?

– По-скоро се насложи желание да има някакво управление, защото служебният кабинет „издъхна“ в оперативното упражняване на власт, а двата провалени парламента умориха избирателите. Всички гореизброени лидери трябва да говорят. Защото коренът на думата „лидер“ е английското лийд – водя. За да водиш, трябва смелост. Отговорността в момента не е само за техните партии и избиратели, а за бъдещето на България. Не преувеличавам. Нинова заяви позиция и спечели симпатии. Ако искат да са на висотата на постовете си и останалите, трябва да кажат истината. Още повече, че това е шанс да останат в политиката дългосрочно и да запазят достойнството си.

– Кои са изненадите в новия парламент? Успя ли политическото инженерство на Радев да изчегърта политическите партии? Каква зима ни чака?

Изчегърта всички наивници, които си мислеха, че като му се лепят, ще им прелива гласове. Подобна политическа некомпетентност е фрапираща вече цяла година. Най-слугински подходилите към Радев се сринаха най-много. Фактите го доказаха. Рейтинг и авторитет в политиката не се прелива. Или светиш със собствена светлина или си никой. Съжалявам, че звуча менторски, но ми се иска да имаме силни лидери, наши, родни, мислещи, отговорни, смели. Зимата ще е тежка в социален и икономически план. Първите сметки за ток дойдоха. Да си ги погледнат и да видят. И това са пилотните. Цените в супермаркета вече са в пъти нагоре. Кой ще носи отговорност за тоя народ?

– Жертваме или защитаваме позициите си за Северна Македония, Истанбулската конвенция и затварянето на въглищните централи до 2026г.? Новините от Скопие говорят, че ПП в аванс се подготвя да изпълни спуснатото отвън като програма?

– „Продължаваме промяната“/ПП/ е неолиберална партия и няма особени разминавания с американските демократи като идеи. Ако зависи от тях, навярно отговорите на всички тези въпроси ще бъдат положителни. Отдавна върху България има външен натиск по тези, а и други въпроси, въпреки общественото мнение, Конституционния съд, Православната църква, синдикати, про-националните партии, родния бизнес и т.н. Предстоят тежки месеци за тия, които вдигнат българското знаме, защото празните джобове може да избутат ценностите някъде далече назад. 

www.tribune.bg

«