« Върни се назад Публикувано на 06.10.2023 / 16:23

ПП/ДБ ПРАВЯТ СДЕЛКА С КОНСТИТУЦИЯТА! ПРОМЕНИ ЗА СЪДЕБНАТА РЕФОРМА СРЕЩУ ПОДКРЕПАТА НА ДПС И ИСКАНЕТО ИМ ЗА ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО. АКО ДОГАН ИМА ОЩЕ УМ В ГЛАВАТА, А ТОЙ ВИНАГИ Е ИМАЛ, ТРЯБВА ДА Е НАЯСНО, ЧЕ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО ЩЕ ГО ПРИКЛЮЧИ. НЕГО САМИЯТ!

На заседанието на Комисията по Конституционни въпроси проектът за конституционни промени, списан в междучастието от Надежда Йорданова и Атанас Славов беше подложен на убийствена критика. Всички гилдии на магистратурата, експерти конституционалисти, адвокатурата, юристи от НПО-сектора, свързан с тази сфера и др. имаха един куп възражения и забележки към предложените промени.

Част от експертите директно заявиха, че законопроектът трябва да бъде оттеглен от вносителите, тъй като е невъзможно да бъде поправен чрез предложения за промени, че е толкова нескопосан, че просто трябва да се направи отново! Наистина става дума за абсолютен тюрлюгювеч, който е повече емоционален и еднопланов в постигането на една обсесивна цел, отколкото компетентен в посока подобряване на съдебната система.

Почти всички експертите са на мнение, че част от тези промени са изключително в компетенцията на Велико Народно събрание! Затова изначално трябва да се прецени кое е възможно да се постигне без да бъде атакувано в Конституционния съд, и кое не. Например под въпрос е дали премахването на Висшия съдебен съвет като единен орган, част от държавното устройство, и заместването му с два различни органа – съдебен и прокурорски съвет – е в правомощията на този парламент. А това е една от базовите промени в предложения законопроект.

Но най-страшното е друго. Че ПП/ДБ правят сделка с Конституцията! Промените за съдебната реформа срещу подкрепата на ДПС и искането им за двойното гражданство. Кон за кокошка! Ще предоставим националната си сигурност на милостта на външни фактори, ще улесним проникването им в българската власт, служби и държавна тъкан. Тези хора наистина са опасно повърхностни и неспособни за отговорно държавно управление!

Самото ДПС трябва да е напълно наясно, че двойното гражданство няма да ги подпомогне, а ще ги омете като лица на партията им и постепенно ще бъдат изхвърлени от властта в България и подменени със съвсем други хора.

Ако Ахмед Доган има още ум в главата, а той винаги е имал, трябва да е наясно, че двойното гражданство ще го приключи. Него самият! Ще го приключи физически в буквалния смисъл на думата.

Промените отказват правото на прокуратурата да участва в административни дела. Така прокуратурата няма да може да атакува незаконосъобразни административни актове. Защо се прави това?! Орязва се и правомощието на главния прокурор да сезира Конституционния съд. Кой ще сезира Конституционния съд с претенция, че има незаконосъобразност, ако при провеждането на избори са допуснати нарушения?!

С всяко правомощие може да бъде злоупотребено. Всяка власт може да бъде изродена и клони към абсолютизиране. Но не може едни списвачи на закони да ограничават всички правомощия на институции, само защото в момента тези институции не са под техен контрол. Това е афектива и простовата логика.

На нас, българските граждани, ни пречи и неграмотният парламент, който в момента предлага и гласува некомпетентни решения, застрашаващи сигурността на държавата и бъдещето й развитие. Но населението не се вдига да закрие парламентарната република! Защото България е парламентарна република. И ще чакаме по-добри времена, когато ще имаме по-умни, по-жертвоготовни и по-мъдри народни представители.

Калина Андролова

«