« Върни се назад Публикувано на 19.01.2024 / 8:00

ПП ДА ГОВОРЯТ ЗА ЗНАНИЯ, ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ Е НЯКАКЪВ ВИЦ! НЕ Е ЛИ ПАРАДОКС, КОГАТО ГЛУПОСТТА СЕ ЖАЛВА ОТ ГЛУПОСТТА!

Обичам, когато Искрен Митев комедийно чете псевдопоучителни алармени текстове от трибуната на парламента за дезинформацията и неинтелигентността в нашето общество. Не е ли парадокс, когато глупостта се жалва от глупостта!

ПП да говорят за знания, интелигентност и критично мислене е някакъв виц!

ПП може да се движат според законите на измамата и върховенството на илюзията, но не и според законите на мисленето и ресурсите на знанието.

Изкуството на политиката и управленският разговор трябва да са насочени към съвместно изследване на истината. Когато политическият разговор е евтин, невеж, просташки спор на алчни хора с нисък хуманитарен профил, държавата върви към упадък. Книгите и знанията са само стъпалата да се изкачваш към оригиналността на мисленето, тоест към собственото възприемане на обективния свят и същността на нещата. Този процес на формиране трябва да е приключил докъм 35 години, казва Хелвеций без да е разбирал физиологията на разгръщане на мозъка, каквато я познаваме днес.

Нагледният свят вече е дал впечатленията на индивида, останалото трябва да е усилие, труд за знание, формиране на хуманитарно-емоционален профил от срещи с хора. Има хора, които те изграждат, има хора, които те рушат. Всеки има своите срещи в живота и те оставят трайни отпечатъци във вътрешността му. Ако усилията в периода на растеж са били в посока на измама и илюзия, ставаш измамник и илюзионист, учил нещо си в Харвард. Разбира се не просто битието определя съзнанието, както ни учеха при комунизма и считаха, че ще направят еднакво идеални хора.

Има и свръхестествен избор, който ние човеците не сме дарени да разбираме. Затова на бедствието, наречено ПП, трябва да гледаме със снизхождение. Глупостта винаги е имала своите обширни владения. От глупост са загивали цели империи, камо ли малки държави на Балканския полуостров.

Калина Андролова

«