« Върни се назад Публикувано на 04.02.2024 / 16:29

„ПО ПЪТЯ НА КОПРИНКАТА“ – КОГАТО ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО „КАПО ДИ ТУТИ КАПИ“. ПРИПОМНЯМ ФАКТИ, С ИМЕНА, СЪБИТИЯ И ДАТИ, ОТ КОИТО ПРЕЗИДЕНТЪТ БЯГА, МАКАР ЧЕ НЯМА КЪДЕ ДА ИЗБЯГА! ДВЕ СРЕЩИ ПРИ РУМЕН РАДЕВ И ДИМИТЪР СТОЯНОВ – ЗА РЕКЕТ ОТ 10% ОТ СУМА ЗА РЕМОНТ НА ПЪТЕН УЧАСТЪК! СЛЕД СРЕЩАТА КОПРИНКОВ Е УВЕДОМЕН И ТОЙ ПРЕДУПРЕЖДАВА ИСКАЩИЯ РЕКЕТ

Здравейте, г-жо Томова!

Слушам президента Радев, който в публикациите на някакви сайтове не виждал никакви конкретни факти и доказателства, уличаващи кохортата му в корупция или други нередности.

Ами, да припомня едни факти, с имена, събития и дати, от които президентът бяга, макар че няма къде да избяга. Само да има желание някой да им обърне внимание!

Преди две години и половина двама представители на строителна фирма два пъти ходят в президентството, за да се оплачат от един зам. министър в служебния кабинет, който им е поискал 10% от стойността на дължимата им се сума за извършена работа по ремонт на пътен участък.

Два пъти тези хора имат срещи в президентството и разказват за този рекет от този висш представител на държавата. Първата среща е на 27.09.2021г. при главния секретар на Радев – Димитър Стоянов. Втората среща е на 29.09.2021г. при самия Радев, в присъствието и на Димитър Стоянов.

Резултатът беше, че след срещата при Радев, въпросният Захари Христов веднага беше уведомен за това.

Така всякакви възможности за успешно провеждане на оперативно- следствени действия за установяване на това, искан ли е такъв подкуп и дали ще бъде взет, бяха осуетени. Защото никой не е луд, след всичко това да продължи корупционната си схема!

За всеки случай два дни по-късно Захари Христов беше освободен като зам.- министър на МРРБ, за да бъде назначен след 9 месеца отново на същата длъжност в следващия служебен кабинет.

Аз, естествено, след връщането на Захари Христов на 04.08.2022г. като зам. министър, бях уволнен още на следващия ден от работа!

Доколко е бил искан този подкуп не мога да твърдя, не съм бил там, но лично съм присъствал на тези две срещи в президентството, както и да потвърдя факта, че замесеният в този корупционен скандал Захари Христов веднага е бил уведомен, т.к. половин час след срещата при Радев на 29.09…, той дойде за да търси сметка от мен и министър Комитова, защо сме направили тази среща на строителите при президента, като знаеше и какво е говорено на срещата.

Някой от президентството тогава – през 2021-ва година постави чадър над едно лице от високите етажи на властта, като с уведомяването на това лице, на практика осуети възможностите за ефективно разследване и евентуално доказване на искане и вземане на подкуп.

По думите на самия Захари, той е бил уведомен за срещата от Копринков.

А кой е информирал веднага Копринков, след като той не присъстваше на нито една от тези срещи, остава загадка! Доколко това е умишлено възпрепятстване на евентуални последващи разследвания, също остава като въпрос. Остава и въпросът, защо тогава беше оттеглен Захари Христов и скрит за няколко месеца, след което отново беше изваден на повърхността и пак на същата позиция.

Ето Ви факти, г-н президент! Ако намирате, че не са верни, отречете ги, или ме дайте под съд за клевета, уронване на престижа …, каквото се сетите. Защитете се! Разполагате с толкова юристи в кохортата. Но явно  мълчите,  ослушвате се … всяко чудо да мине за три дни, там където не Ви изнася.

Опитах се да дам гласност на тези събития, но всички медии мълчаха, само един малък регионален сайт повдигна темата, една,  две статии във вестници и няколко задълбочени в детайлите предавания в „Евродикоф“, от където бяха изпратени сигнали до всички компетентни институции. Но резултати не знам да последваха. Дори от БТВ ми отказаха правото на отговор, след като тогавашният министър Иван Шишков в предаването „Защо г-н министър“ на въпрос, как ще коментира тази ситуация заяви, че не може да ми се вярва, такива срещи в президентството не е имало и нищо от това не се е случвало.

А при желание толкова лесно може да се провери на въпросните дати, кой е влизал в президентството, колко време е престоял там и с кого се е срещал. Защото не знам в тази сграда как можеш да влезеш и излезеш ей така!

А мълчанието на Радев за всичко това продължава и до ден днешен. Като за всеки друг корупционен скандал свързан с институцията, която представлява. Явно разчита на това, че е на върха на държавата. Ако някъде веригата даде на късо, ще изгори някой бушон и толкоз. Но понякога, когато системно претоварваш бушоните, изведнъж изгаря цялата верига, заедно с последния, който е на върха.

Особено, ако се вживяваш в ролята на „капо ди тути капи“, г-н президент!

Тодор Стоянов –

от 2003г. до 05.08.2022г. директор на дирекция Държавна собственост в МРРБ

«