« Върни се назад Публикувано на 07.02.2024 / 16:10

ПО ПЪТЯ НА КОПРИНКАТА: ВМЗ – СОПОТ – КАК СЕ СТРОЯТ ЧАСТНИ ИМОТИ С ДЪРЖАВНИ ФИРМИ БЕЗ ПАРИ

До АФЕРА.БГ и г-жа Веселина Томова

Уважаема г-жо Томова, обръщаме се към Вас, като към журналист първи показал „Пътя на копринката“, който всъщност е пътя на Радев. Другите са просто изпълнители. Моля да дадете гласност на следните факти и обстоятелства.

По пътя на Копринката във ВМЗ – Сопот

Изпълнителният директор на ВМЗ – Сопот Иван Стоенчев е разрешил на приближени служители да използват строителни фирми, които изпълняват строително-монтажни договори на територията на завода, да работят без пари в частните им имоти. Това не е тайна в държавното предприятие, но мълчанието е гаранция, че ще останеш на работа.

Заместник-изпълнителният директор Румен Рачев и председателят на КТ „Подкрепа“ Атанасов са двамата, които използват държавните пари за строеж в частните им имоти. На Рачев е построен чисто нов гараж (снимки), а на Атанасов е извършен ремонт и пристроена кухня в скъпата му къща в село Климент (снимки).

Всички ремонтни дейности, материали за тях, както и заплатите на работниците са за сметка на фирмата, строяща в завода.

Всичко това на фона на лошите условия на труд в повечето от цеховете. В тях работниците, чиито интереси уж защитава представителят на КТ „Подкрепа“, работят в помещения със счупени прозорци, ползват рушащи се бани и тоалетни, вонящи и мухлясали.

Вместо парите да отидат за подобряване на условията на труд – заминават за гаража на Рачев и къщата на Атанасов. Още по-скандално е, че синдикалистът е на двойна заплата и от синдиката, и от завода, без да е работил и един ден на длъжността, на която е назначен. Всичко това е не само грубо закононарушение, но и морално падение на ръководството на завода.

Изпълнителният директор Иван Стоенчев е назначен от служебното правителство на Гълъб Донев веднага след като встъпват в длъжност.

Проверката в прокуратурата в Пловдив за надписани в пъти цени на транспорта за работниците вече втора година не се движи.

Докога на ключовите фигури от „Пътя на Копринката“ ще се разпъва чадър.

«