« Върни се назад Публикувано на 01.03.2023 / 15:45

„ПО ПЪТЯ НА КОПРИНКАТА“: БРУТАЛНОТО ОВЛАДЯВАНЕ НА ВиК СЕКТОРА! „ВРАГЪТ В МОЕ ЛИЦЕ Е ОТСТРАНЕН. НЕ ПРИЕХ ОФЕРТА ЗА ПОСЛУШАНИЕ НА ЦЕНАТА НА ЕДИН ЛУКСОЗЕН ДЖИП И ЩЕ ПЛАЩАМ С ОТСТРАНЯВАНЕ ОТ РАБОТА, РЕПРЕСИИ ОТ ПОЛИЦИЯ, ПРОКУРАТУРА И НАП!“ НА КОГО Е ВиК СЕКТОРА – НА ДЪРЖАВАТА ИЛИ НА КОРУМПИРАНИЯ „ПЪТ НА КОПРИНКАТА“?!

Здравейте, госпожо Томова!

Казвам се Галя Влаева. Следя Вашите публикации за ВиК сектора. Всичко е точно така както  го  представяте.

Аз бях служител във ВиК Русе до 12.12.2022 г. Започнах работа през 1996 година като главен счетоводител, а от 01.07.2007 г. до 12.12.2022 г. бях ръководител „Финансово-икономическо направление и замествах управителя.

В началото на м. юни 2022 г. след прекаран ковид, той си направи пълни кръвни изследвания и замина в Турция в отпуск, заедно с управителите на ВиК Варна, Стара Загора и Враца. С тях са били и представители на няколко фирми, имащи постоянно участие и бизнес в сектора – „Райкомерс конструкшън“ ЕАД, „Индустриал Партс“ООД , Красимир Цветков /бивш управител на ВиК Пловдив/, който е представител на фирма, която доставя тръби за сектора, но не мога да конкретизирам.

На втория ден от пристигането управителят на ВиК Русе Сава Савов получава силни болки в стомаха и на третия ден е приет и спешно опериран в турска клиника, която е лицензирана за трансплантации на органи. Информацията, която ми беше дадена от неговите колеги беше много неясна и оскъдна. За времето му на престой в клиниката никой от тях не отиде на свиждане, макар че аз говорих с него още на следващия ден след операцията и имам снимка  от  него за състоянието му. Той остана една седмица в клиниката, а колегите му се прибраха в България. След прибирането му в България и в Русе претърпя още две операции по спешност.

Има детайли от престоя в русенската болница, които за мен остават необясними.

Например: как ще излезеш от интензивно отделение с положителен ковид тест?!

Това, което аз знам като човек, който е бил близо до него, е следното:

1.Той нямаше болен стомах. Имаше лек гастрит, който  се „обаждаше“ пролетта и есента и отшумяваше с 2 капсули  „Пробитор“.

2. Беше здрав и жизнен човек и за 23 години никога не е боледувал, освен от хрема за 2-3 дни.

3. Имаше намерение да наложи финансови санкции на фирма “Райкомерс“ за некачествено изпълнение на  проекта по водния цикъл на ВиК Русе.

4. В Турция се е разбрало, че фирмите, които имат интерес във ВиК сектора са регистрирали от 2 месеца фирма в Англия, която да изкупи софтуера на реализацията /фактурирането – входа на паричните потоци /на 11 големи ВиКта. Към днешна дата това вече е факт.

Сава Савов почина на 30.06.2022.г., четвъртък.

В петък, в ранния след обед Красимир Стоянов /бивш представител на фирма „Хобас“ и настоящ собственик на „Н Т I“, ако не се лъжа, в уговорка с Благой Козарев /“Райкомерс“/, номинират за управител на ВиК Русе  Пламен Тодоров /началник  на Русе град при ВиК Русе/, който в мое присъствие им отказа /на Красимир Стоянов/, с аргумента: “Аз тези хора ги познавам, работил съм с тях. Семейството ми е по-мило“. Чух реакцията от другата страна: „Сега какво ще правим“.

Това, което са направили е кастинг за управител в един русенски хотел /“Ана Палас“/.

На този кастинг  е било предложено на бившия зам.кмет по строителството – инж.Наков, който също е отказал и след това на  настоящия управител /вече/ – Илиан Милев, който „след  като помислил 5 минути се съгласил“.

Тук искам да продължа с хронологията на събитията. От събота на обяд и през цялата неделя  във ВиК Русе се организира подписка до МРРБ за временно изпълняващ длъжността управител да бъда назначена аз. Подписката беше подкрепена от всички кметове – съдружници  във ВиК и браншовия синдикат на КНСБ, без община Русе. Просто не се потърси нейното мнение, поради създалите се негативни отношения, поради  проекта и допълнителните политически и личностни  нюанси. В понеделник /4 юли/ подписката беше  изпратена  по електронната поща в МРРБ.

На 05.07.2022 г. официално уведомих с писмо МРРБ, че поради смъртта на титулярът моята заповед за заместване се обезсилва и дружеството  е лишено от оперативно ръководство и не е в състояние да извърши нито едно правно действие, като на практика дейността му е парализирана. В разгара на лятото, аварии, липса на консумативи за дезинфекция на водата, за пречиствателната станция и здравето на над 183 000 души. Разиграваха ме една седмица: “да знаем, днес ще ти пуснем заповед, прати CV, да, знаем, утре ще пуснем заповед  …“ и така до 12.07.2022 г. когато ми се обадиха в16.50 часа, за да ми кажат, че до обяд са ме били вписали в протокола за общото събрание /какво общо събрание за временно изпълняващ длъжност ?!, 15 години  като съм замествала/, но ръководството на МРРБ „прислушало“ Илиан Милев и той щял да бъде.

И така на 14.07.2022 г. МРРБ назначи Илиан Милев за временно управляващ ВиК Русе след неочакваната и удобна смърт на д-р инж. Сава Савов.

Сега няколко реда за инж. Милев.

Най-силна страна – надзор по проекта. Т.е. няма как сега да търси кусури на несвършената си работа, още повече че е станал управител вече с номинацията и лобирането на въпросните фирми, преди пред министър Караджов в последните дни от мандата му, сега и при министър Шишков.

Тук е мястото да спомена и ролята на Георги Стоилов /брат на Илия Стоилов с Европейска заповед за задържане/, бивш депутат от БСП, служител във ВиК Русе и от там колега на Милев и съмишленик. На Г. Стоилов упорито по партийна линия му се търси директорски стол.

За кратко беше изпълнителен директор на фонд „Земеделие“ и на Безмитна зона Русе, а сега е приютен като зам.главен инженер във ВиК Варна, с перспектива сегашният управител Веселин Русев да отиде на по-висок пост, а Стоилов да стане  управител.

Божее, само какви светли бъднини за ВиК сектора, ама нали трябва по брутален начин да се намърдат правилните хора, за да се получат замислените схеми за поредния грабеж.

Ето още нещо: писахте за скандалния конкурс на Варна за избор на управител. Ако не се лъжа в понеделник беше интервюто и в сряда Веселин Русев беше назначен. За Русе – във вторник 14.02.2023 г.

На 16.02.2023.г. Милев държеше в ръцете  протокола за избора му. И при двамата е трябвало изборната комисия да подменя протокола с нов, защото „така трябва и „така е наредено“/ както казвате „пътя на копринката“/.

Тоя „път“ продължава и до Стара Загора. Там защо няма обявен конкурс за управител?! 100% държавно дружество. Странни правила с избирателно действие. За някои конкурси приключили на 17.01.2023.г. все още няма резултати, а за други „мотивирани“ – излизат за 2 дни.

Поради тази „прозрачна“ и „обективна“ процедура на 20.02.2023 г. сегашният и.д. управител на ВиК Шумен гл. инженер и юриста са си подали заявленията за напускане.

Но да се върнем на Русе.

След като ми прекрати трудовия договор в качеството си на и.д. управител, Милев на 12.12.2023.г. започна да ми изпраща емисари, които да ме питат дали смятам да участвам в конкурса за управител и дали ще съдя ВиК Русе.

Други пък с партийно влияние ме разубеждаваха да не се явявям, защото всичко е предрешено /което се оказа вярно/. И аз, защото съм вироглава, се явих. Да, ама за неподчинение се плаща.

От 05.01.2023.г. има заведена преписка в Окръжна прокуратура Русе срещу мен, след сигнал от господин Милев, като моето юридическо образование се оказва недостатъчно да образувам състав на престъпление, което съм извършила, а от 10.01.2023 г. ТД на НАП Варна ми прави проверка като физическо лице за периода 01.01.2017 г. – 31.12.2021 г., като на 08.11.2022.г. приключи такава проверка за периода 01.01.2016 г. -31.12.2021 г. Такава проверка направиха на сина ми и на бившия ми мъж, с който съм разведена от 2001.г.!!!

И така, нека се опитам да обобщя: Във ВиК Русе нещата се подредиха. Врагът в мое лице е отстранен. Не приех офертата за послушание на цената на един луксозен джип и ще плащам с отстраняване от работа и репресии от полиция, прокуратура и НАП.

Монтиран е правилният управител без управленски опит, но с правилното НКПД, във Варна също, в Стара Загора  също, в Шумен – отказ и ще бъде вероятно вторият участник, който е от „отбора“, софтуерът е в ръцете на „правилните“ хора и на кого е ВиК сектора?!  Дали е на държавата?!

Остава един от главните герои – ВиК Враца. За там Вие имате повече информация от мен. Но нека не забравяме ВиК Велико Търново – там предстои започване на проект. Трудно се движат нещата и с ВиК Бургас.

Парите са много и още не могат да се разпределят и овладеят нещата, защото действащият управител оказва сериозна съпротива.

С уважение: Галя Влаева

–-

                                   До Министъра

                                              На Регионалното развитие и благоустройството

                                              Ул. “Св. Св. Кирил и Методий“17-19 гр. София

                                              До Председателя

                                              На комисията по регионална политика

                                              и местно благоустройство и местно самоуправление

                                              пл. “Народно събрание ” № 2

                                              София – 1169

  Господин Министър,

На 13.12.2022г. в проведената извънредна сесия на Народното събрание по парламентарен контрол, Ви беше зададен въпрос относно назначения за управител на “ВиК ООД” гр. Русе – Илиан Лоренов Милев. Отговор за неговия управленски опит, изискващ се съгласно Наредбата за изискванията и критериите за ВиК операторите (чл.9, ал.1, т.1 и т.2), вие не дадохте, както и не отговорихте на въпроса: “Дали има конфликт на интереси на въпросното лице при положение, че до назначаването му като управител (14.07.2022г.) той е бил част от надзора по изпълнение на водния проект гр. Русе ( като частно лице или част от фирма подизпълнител).

Към днешна дата не е известно да сте извършили проверка на тези факти.

Поради факта, че предстои провеждането на конкурс, за избор на управител на “ВиК гр. Русе” желая да ми бъде отговорено по силата на чл.4, ал.1 от Закона за достъп до обществената информация:

–          Отговаря ли на условията съгласно чл.9, ал.1, т.1 и т.2 от Наредбата за изискванията и критериите за ВиК операторите, при положение, че звено, не е самостоятелна административна единица в производствено – организационната структура  на търговското дружество, а е част от отдел в случая ПТО.

–          Има ли конфликт на интереси, получавал ли е възнаграждения (пряко или опосредствено)  като част от надзора по изпълнението на водния проект на гр. Русе.

     Господин Министър,

Предоставям Ви доказателства, от които е видно, че лицето Илиян Лоренов Милев, при регистрацията като и. д. управител на “ВиК – гр. Русе” е попълнил декларация по чл. 20, ал.1 от Закона за публичните ЗПП с  дата 14.07.2022г. с невярно съдържание, а обстоятелствата потвърждаващи достоверността на тези факти не са били налице към  дата 14.07.2022г. , а към дата 15.07.2022г. видно от справка в Търговския регистър.

Предвид факта , че изборът е проведен в нарушение на нормите на Търговския закон, си запазвам правото си да сезирам всички заинтерeсовани страни.

Прилагам следните документи:

–          декларация по чл. 20, ал.1 от Закона за публичните ЗПП.

–          Справка от търговския регистър за сдружение Работнически клуб “Спорт и здраве – Русе”.

–          Справка от търговския регистър за сдружение Спортен клуб Плажен тенис Русе.

С уважение:

 /подписано с ел. подпис/

«