« Върни се назад Публикувано на 23.01.2022 / 18:00

ПО ВЪПРОСА ЗА (НЕ)СУВЕРЕНИТЕТА. ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ СМЕ ИМАЛИ СУВЕРЕНИТЕТ ПРИ ИВАН АСЕН, НЕ ПРИ КИРО И АСЕН.

Изключително забавна беше тия дни демонстрацията на “мъжество” от страна на премиера, президента и тяхната уж опозиция – ГЕРБ. Те решиха да отговарят на диалога Русия – НАТО като засегната страна. Москва била поставила ултиматум на България. “ Страната ни не приема ултимативни искания!”, отсече Радев. “Ние сме суверенна държава”, припя Петков, “Няма да се поддадем на провокации”, героично се провикнаха от ДБ. А уж опозицията ГЕРБ направо би рекорда с евроатлантическите клякания като обвини Радев, че се забавил с два часа да реагира на зловещата руска провокация.

Но кой е разговарял с България изобщо? Какъв ултиматум и постави Москва, която не преговаря изобщо с Румъния и България, а ги споменава като пионки в играта на САЩ. На 17 декември Русия постави пред Вашингтон исканията за укротяване на повишената палавост на натовците през последните месеци не пред София или Букурещ. Ето точния цитат на Лавров, чието изявление беше представено като “ултиматум” към България:

“Сега вече става дума за заинтересоваността на САЩ от създаване на военноморски  бази в Румъния и България като нещо, което се подразбира от само себе си. Това е пряко нарушение на документ, който беше подписан и който всички превъзнасяха като образец не само за мирно съвместно съществуване, но и за създаване на партньорство между Руската федерация и Северноатлантическия алианс…”

Къде тук има ултиматум към България. Руският външен министър се позовава на Основополагащия акт от 1997 г., подписан между НАТО и Русия, който казва, че двете страни не са противници и че всяко разполагане на стратегическо оръжие на територията на страни в Източна Европа ще бъде съгласувано с Москва. Същата година са приети в НАТО Полша, Унгария и Чехия и същата година НАТО изсипва тонове бомби с обеднен уран над бивша Югославия без съгласуване с ООН, което е задължително според устава ва НАТО. Тоест, пактът тогава наруши собствения си устав. След което се резшири през 2004 с Естония, Латвия, Литва, Румъния и България. След две години правителството на Станишев и президентът Първанов дадоха четири безплатни военни бази на САЩ (не на НАТО) с условието, че българската страна няма право да знае какво се внася в тези бази. Възможно е разполагането на ядрено, химическо или друго оръжие за масово поразяване – ние нямаме право да знаем какво слагат янките на наша територия.

Е, това беше много “суверенно”, нали, г-н Кирил Петков?

Не знам къде е бил тогава днешният ни премиер, нито г-н Радев. Аз бях в Южния парк с още около 5000 души от страната, които бяха дошли да протестират срещу базите. Бойко Борисов беше кмет на София и не разреши митинг до НДК, за да не смущаваме Кондолиза Райс. Пак той разреши разполагането на тежки бетонни блокове – заграждения, които ни спираха пътя към НДК, където се подписваше позорния за “суверенна България” договор със САЩ за базите. А Румен Петков като вътрешен министър изпрати стотици полицаи да бият възрастни хора, свещеници и жени сред протестиращите – който се интересува, има архивни кадри.

За български суверенитет след Освобождението може да се говори с голяма условност. От 1878 г до 1908 г – цели 30 години България е васал на Османската империя, дори и след Съединението през 1885 г. Няма право на дипломатически представители в чужбина и на преки отношения с други държави. Всичко минава през Цариград. Прословутото обявяване на независимост през 1908 г. и провъзгласяването на ЛГТБ Кобурга за “цар” е резултат на уговорка с Австро -Унгария, която на следващия ден след нашата независимост анексира Босна и Херцеговина. Протестът на Турция, че се нарушава Берлинския договор е неутрализиран с финансова компенсиця от Русия. От Русия, не от Австро Унгария или Германия! Нито от Испания, която сега иска да ни изпрати самолети да се бием срещу Русия.

През следващите години Фердинанд и Радославов ни прикрепват към Германия, за да загубим войната и да получим “суверенитета” да нямаме армия и бойна техника, да загубим наши земи и да плащаме милиардни репарации.

През 1941 г. България съвсем “суверенно” се присъединява към хитлеристкия пакт след “приятелския” съвет на германците: Как искате да влезем на ваша територия – като окупатори или като съюзници. Куриозният момент е, че Филов на 1 март 1941 г. още не е подписал договора за присъединяване на България към Хитлерова Германия, а няколко часа преди това немските войски маршируват у нас – в “суверенна” България. В тогавашното Народно събрание с огромно ръкопляскащо мнозинство Филов е поздравен от тагавашните евроатлантици за акта. Както сега Кирил го аплодираха за театралното “отстояване на суверенитета”.

В края на войната сменящите се всяка седмица все по-жалки премиери на страната, се молят на англо-американците, на които са обявили война още през 1941 г. (също посрещнато с ръкопляскания в парламента) за милост. Тези обаче не знаят милост, първо са бомбардирали брутално страната – 2200 убити цивилни – главно възрастни, жени и деца, на които са пускали играчки бомби и над 12000 разрушени сгради. Всичко това – по указание на дегенерата Чърчил, който искал да превърне България в опитно поле за засяване на картофи, толкова ни е мразел. И понеже не ни е обичал, а и не сме интересни като Гърция, която има пристанищата на Бяло море, ни джиросва на Сталин на една салфетка. Много се забавлявам с разсъжденията на измислени “антикомунисти”, които обвиняват гадните български “комунисти” за режима след 1944 г . у нас. Не чух и не прочетох нито едно изказване от тях да обвиняват Чърчил и Рузвелт, които са се съгласили България да е в сферата на влияние на СССР. Кимон Георгиев – първият премиер след джиросването на страната ни на Съветска Русия, също като Киро е говорил за “суверенитет” и “избор на България “ да бъде част от комунистическото семейство. Това са говорили след него Георги Димитров, Вълко Червенков и Тодор Живков. Впрочем, свалянето на Живков стана не след народен бунт (нямаше и зачатък на такова нещо – казвам го като пряк свидетел), а след решение на Горбачов, съгласувано с Буш в Малта. Много “суверенно”, нали?

Помня как през 1990 г. Джеймс Бейкър, държавен секретар на САЩ дойде в София, за да каже на т. нар. опозиция на БКП какво точно да прави. Тоест, как да бъде “суверенна”. След това дойдоха Ричард Ран и сътрудникът му Ът, които ни наложиха “суверенно” шоковата терапия. България загуби над 100 млрд .долара активи и индустриалния си облик. През 1997 г. мнозинството и победата на ОДС беше уговорена в криптата на “Св. Ал. Невски” между масонската върхушка на страната ни и американския посланик, както и лобистите на Сорос. Страната ни беше хвърлена в невиждана девалвация на лева, за което по-късно щяха да обвиняват Виденов, който беше подал оставка два месеца преди това и нямаше отношение към срива на лева. А служебният кабинет на усмихнатия усвоител Софиянски ни вкара в МВФ и подаде заявление за НАТО, без да има право на това – чисто “суверенно”.

Съвсем “суверенно” през 2004 г. Паси, внукът на ЛГТБ Кобурга и още няколко лобисти на САЩ ни вкараха в НАТО, без да питат народа. Спомням си как Стефан Данаилов, с когото заедно правихме митинги срещу натовските бомбардировки над православни църкви и болници в Югославия (бомби паднаха и у нас.), само след пет години отиде да убеждава конгреса на БСП, че трябва да влезем в пакта, който се изгаври с международното право през 1999 г и изби хиляди цивилни, ей така -а за назидание… Защо и срещу какво го е направил, няма как да узнаем днес, освен чрез спиритически сеанс.

За влизането в НАТО трябваше да нарежем единствените си сериозни оръжия – установките СС 23 и ракетите СКЪД. Направихме го , абсолютно “суверенно”. За влизането в ЕС, трябваше да закрием 4 блока в АЕЦ козлодуй, които можеха да работят още 20 – 30 години. Загубата на суверенитета ни костваше около 20 -25 млрд долара. Но какво са тия пари за дупедавците Симеон, Паси, Кунева, Ковачев, които си получиха премията за националното предателство.

През 2010 щяхме да строим АЕЦ Белене. Бойко каза, че е от национално стратегическо значение. Изведнъж дойде Хилъри Клинтън и ни каза, че няма са правим Белене. И стратегическият обект стана “гьол”. Много “суверенно”, нали?

През 2014 г. тръгнахме да правим Южен поток – близо половин милиард евро годишно такса и стратегическа позиция в Източна Европа. Дойдоха трима американски сенатори и казаха “Стоп!”. Съвсем “суверенно” ние се подчинихме. И не се заблуждавайте, че Орешарски го е направил. Борисов беше ходил вече в Щатите и беше обещал същото. Нямаше значение кой е премиер – проектът беше спрян от САЩ. А ние го играехма “суверенни”

Така че, днес като ми говорят за “суверенитет” Киро , Радев, лъжеопозиционерът Бойко, костовистите от ДБ и останалите клоуни в парламента, даже не ми е смешно. Тъжно е.

Защото знам, че за последен път сме имали суверенитет при Иван Асен, не при Киро и Асен.

Волен Сидеров

«