« Върни се назад Публикувано на 22.02.2014 / 8:34

ПОЧИНА ДЖОКО РОСИЧ

 

На връх Задушница Отвъд се пресели мъжкарят на българското кино Джоко Росич. Джоко Росич е починал в петък вечерта в болница „Лозенец“ в София, седмица преди да навърши 82 години. Неотдавна той бе опериран в „Пирогов“ от тумор в мозъка. Джоко Росич трудно преживя кончината на своята любима съпруга.

Джоко Росич е роден на 29 февруари 1932 г. в Крупан, Кралство Югославия. Майка му е българка, а баща му – сърбин. През 1951 г. той емигрира в България по политически причини. Тук завършва икономика и и школа по радиожурналистика, след което работи 17 г. като журналист в БНР.

Актьорът се снима в български, унгарски и сръбски филми. Едни от най-известните му филми са „Осмият“, „Езоп“, „Демонът на империята“, „Михаил Строгов“, „На всеки километър“, „Гоя“, „Антихрист“, „Баща ми бояджията“, „Иван Кондарев“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Войната на таралежите“, „Камионът“, „Хан Аспарух“, „Време разделно“, „Под игото“, „Златният век“, „Капитан Петко войвода“, „Зарево над Драва“ и др. Джоко Росич е носител на орден „Кирил и Методий“ първа степен, както и на наградата „Златен век“ на Министерството на културата.

Поклон пред паметта му!

Afera.bg

 

«