« Върни се назад Публикувано на 11.12.2014 / 9:27

ПОТУЛВАТ ПРОВЕРКА ЗА ДОВЕРЕН ЧОВЕК НА СТАНИМИР ФЛОРОВ, ГОТВЕН ЗА ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА МВР

Главен секретар на МВРБъдещият Главен секретар на МВР Георги Димов Костов се е разминал на милиметри с уволнението преди четири месеца, без дори да разбере за подготвената му изненада. Това споделиха пред нас няколко надеждни източника от МВР, добре запознати със случая.

Всичко е започнало в началото на 2014 година, когато в една особена дирекция на вътрешното министерство постъпват последователно два сигнала, касаещи комисар Костов, тогава директор на ОД-МВР – гр. Благоевград. Въпреки че Костов е бил в много близки отношения с тогавашния шеф на политическия кабинет на министъра Георги Великов, последният не го предупреждава за започналата срещу него проверка.
Получените сигнали са били за обстоятелства, при които Георги Костов е шофирал в нетрезво състояние, в следствие на което е предизвикал пътно транспортно произшествие на територията на Благоевград. В хода на проверката, обаче проверяващите се натъкват на много нови факти, извън получените сигнали, които уличават Костов в нерагламентирани контакти с криминално проявени лица от региона и от гр.София, които той е покровителствал срещу заплащане. Фактите били толкова шокиращи за министъра и за шефа на политическия кабинет, че решават да отстранят Костов от поста в Благоевград, за да може да продължи проверката, чрез своеобразно издигане в йерархията, като го преназначават за директор на ОД-МВР, гр.Бургас.
Проверката продължава и в София, без да има кой да възпрепятства действията на проверяващите. Те установяват, че Георги Костов, като служител на СДВР, сектор „Престъпления срещу личността“ е влизал в съмнителни контакти със заподозрени лица и при разследване на случаи свързани с убийства, всеки път след приключване на случая се е сдобивал с нов имот. Проверяващите са установили, че Костов притежава общо пет апартамента в град София. Жилищата са били оформяни на имената на близки на Костов роднини и са получавани, като благодарност за извършената работа.
Проверката успява да събере и достатъчно факти от обясненията на служителите в СДВР, за случай при които Костов умишлено създава условия за бягството на задържания сръбски гражданин Иван Може, свързан с редица поръчкови убийства на наша територия. При много от случаите на нерегламентирани контакти са установени и материални облаги, които Костов е получавал, включително са установени и автомобили на лица със съмнителна репутация, които са предоставени на Костов да ги управлява и ползва.
Въпреки това проверката не успява да приключи с предложение за налагане на дисциплинарни санкции, защото правителството на Пламен Орешарски подава оставка и на власт в МВР идва отново… Станимир Флоров. За никой в системата не е тайна, че Флоров е човекът, който издигна Геори Костов до ръководни позиции, и който го използва за мръсни поръчки, включително и политически. По тази причина са унищожени и резултатите от проверката и Костов спокойно може да се подготвя да поеме поста на Главен секретар в МВР.

Александър Маринов

«