Публикувано на 25.02.2008 / 19:55

Потулват драстичен гаф на висше ченге

 

 

Шефът на отдел “Противодействие на престъпността, охрана на обществения ред и превенция” във варненската дирекция на МВР Тодор Иванчев е подложен на вътрешна проверка, назначена от ръководството на МВР. Иванчев на практика отговаря за цялата оперативна дейност на ОДП – Варна.

Преди близо година във врата му настойчиво започват да нюхат “хиените” от отдел “Вътрешна сигурност”. Поводът е драстичен гаф на висшето ченге, което е подписало документ, касаещ абсолютно нарушение на правилата за боравене с квалифицирана и секретна информация.

Според източници на afera.bg Иванчев не толкова е имал користни цели, колкото е проявил недопустима немърливост и непрофесионализъм, излагайки топинформация на вътрешната дирекция на показ и непремерен риск.

По случая е назначена вътрешна проверка от ръководсвото на МВР, както и независима отделна проверка на Военна прокуратура – Варна.

Близо година обаче няма никакво раздвижване около резултатите от проверката. Официално за случая не е уведомена пресата и той се държи в пълно медийно затъмнение.

Тодор Иванчев е давал на няколко пъти обяснения както пред проверяващите от МВР, така и пред Военна прокуратура.

Според източници на afera.bg необяснимото проточване на проверката по гафът на Иванчев се дължи на изключително топлите му отношения с бившия шеф на ОДП – Варна и настоящ шеф на Националната полиция ген. Веселин Петров.

Именно по негово време във варненската вътрешна дирекция, Иванчев се връща на на работа в ОДП – Варна с мотива да си изкара месеците до пенсия, но в рамките на 8 месеца, подкрепен от доверието на ген. Веселин Петров прави шеметна кариера в дирекцията.

Днес Тодор Иванчев се спряга и като едно от имената, което може да изкласи и до заместник-директор на ОДП – Варна, длъжност, която е все още вакантна в дирекцията.

Afera.bg научи, че от “Вътрешна сигурност” са категорични, че висшето ченге не трябва повече да бъде допускано да работи със секретна информация.

И докато случаят поразително напомня на гафът на ексглавният секретар на МВР Илия Илиев с подписването на паспорта на Будимир Куйович, заради който си подаде оставката, очевидно над Тодор Иванчев бди ангел-хранител от висшия ешелон на МВР.

Редови полицаи от ОДП – Варна коментират ситуацията така: “Няма лошо МВР да си пази гърба на хората, но това винаги става, когато иде реч за хора като Иванчев. За сметка на това, за пълни глупости са наказвани редови полицаи”. И припомнят, че варненското ченге е известно и с екшън-арогантното си поведение не само към тях, но и към задържаните. Преди години дори се е стигнало дотам да изхвърли в буквалния смисъл на думата арестуван при разпит от третия етаж. Случаят така е и останал без последствия.

Напоследък нашумяха и още два гафа на варненски полицаи, които потънаха в небитието. И двата свързани с бопаджии – единият, свързан с висш антимафиот, предизвикал катастрофа в нетрезво състояние, и вторият – с бопаджията Димитър Михалев, заловен като съучастник на Иса Мехмед – Хакера, който с витиевати хватки не бе привлечен като обвиняем по делото, въпреки че има безспорни доказателства, че е с двата крака вътре в измамата.

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Потулват драстичен гаф на висше ченге”

  1. Иванчев е добро ченге.Навремето беряхме гъби във Великотърновския балкан.Само ,че тогава в полицията имаше много путки които още се мяркат тук таме.Той тогава и затова напусна.А после и жена му почина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *