« Върни се назад Публикувано на 12.11.2017 / 18:40

ПОТРЕС! „СГОТВЯЩИТЕ“ НЕУДОБНИТЕ ОТ ДАНС СИ КАНЯТ ВЪЛЧО АРАБАДЖИЕВ ДА ИМ ПЪЛНИ ГУШИТЕ С ПОРЪЧКА ЗА 120 170 КИНТА. ДАНСАДЖИИТЕ СИ ПОРЪЧВАТ ХЛЯБ, ГУРМЕ И ТАНЦИ!

данс„Корифеите“ на „сготвянето“ на всички неудобни за Властта на Бойко Борисов и компания от ДАНС са си спретнали обществена поръчка за чудо и приказ, на всичкото отгоре ТЕ си поканили и фирмата, която да им пълни тумбаците и гушите.

На сервитьорите, обслужващи агентите, щяло да им бъде забранено да издават оперативна информация, пише в своя публикация Самуил Димитров във в. Сега.

Разследване на в. Сега посочва, че:

„Кухнята на ДАНС трябва да е няколко вида – българска, европейска и гурме.Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е обявила търг, чрез който да си организира работни вечери и обеди в София и в страната, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. Поръчката е на стойност 120 170 лв. без ДДС.

Агентите от контраразузнаването са написали подробни изисквания за менюто и организацията на мероприятията им. Уточнено е, че кухнята трябва да е няколко вида – българска, европейска и гурме. Освен това в изискванията към изпълнителите е записано, че при нужда трябва да се организира „традиционното посрещане на гостите на входа на заведението“ с „хляб, сол, мед и т.н.“ Друго специално изискване е „при официални случаи да се представи програма, съдържаща автентични народни и фолклорни обичаи, традиции, танци и др.“

Българската кухня трябва да съдържа типични ястия по автентични рецепти с характерни суровини и подправки. Очакванията на ДАНС към европейската кухня са доста общо описани – менюто да бъде издържано в европейски стил.

По-конкретни са изискванията към гурме кухнята: „Да се предложат специални начини за презентация на ястия в търговската зала на ресторанта пред очите на гостите – фламбиране, карвинг (изкуство за изрязване на плодовете и зеленчуците – б. р.). При приготвяне на ястията в състава им да се включат автентични и традиционни български билки, диворастящи плодове, подправки и гъби, лимец (старобългарска пшеница), българско кисело мляко и сирене и др.“, пише в документите към поръчката. Отбелязано е, че при нужда ресторантите трябва да могат да предложат и вегетарианско меню.

Друго специално изискване е служителите на фирмите да пазят информацията, която са научили, докато обслужват агентите от ДАНС. „Изпълнителят и неговите служители следва да не разкриват или разпространяват информация, станала им известна при или по повод изпълнението на услугата“, пише в документите. ДАНС ще плаща не повече от 83.33 лв. без ДДС за обеден куверт в ресторант с 4 или 5 звезди. Менюто ще включва „салата, предястие, основно ястие, следястие, десерт и напитки, не по-малко от: минерална вода – 500 ml, безалкохолна напитка – 250 ml, и алкохолни напитки (твърд алкохол – 50 ml, и чаша вино – 200 ml), чай/кафе“, уточнява се в изискванията. При възможност ДАНС искат обедът им да е в отделно помещение или поне масата да е в сепаре. „Изпълнителят да гарантира конфиденциалност относно извършваните ресторантьорски услуги“, е друго изискване.

Макар че ДАНС е обявила обществена поръчка, състезание реално няма да има, тъй като агенцията директно си е избрала фирмите, с които да се договори. Офертите им трябва да бъдат отворени във вторник сутринта в сградата на агенцията, става ясно от съобщение, публикувано на сайта им. Една от поканените фирми ВГ АД е свързана със собственика на хотел „Маринела“ Вълчо Арабаджиев. Като представител на дружеството в АПИС е отбелязана Маринела Арабаджиева, а в съвета на директорите влизат Александра Стайкова и Златомира Арабаджиева. Другата фирма – „Еф енд Би мениджмънт“ пък е собственик на два скъпи ресторанта в София, а в управата й влиза Виктор Ангелов, който стана известен с участието си в телевизионното предаване „Мастър шеф“. Другите две поканени фирми са „Старт 1999“ и „Екскуизит Брандс“.

Afera.bg

«