« Върни се назад Публикувано на 05.09.2023 / 17:15

ПОТОПА Е ЗАЩОТО СЕ СТРОИ БЕЗОГЛЕДНО, ЗАСТРОЯВАТ СЕ УСТИЯТА НА РЕКИ, ДЕРЕТАТА НЕ СЕ ПОЧИСТВАТ, А В СТРАНДЖА БЕЗОГЛЕДНО СЕ ИЗСИЧАТ ГОРИ!

От Приморско на юг, цялото Черноморие е в небивало наводнение. Хората бедстват, коли и каравани са завлечени в морето, срути се мост в Царево. Пътищата между Приморско, Царево и Синеморец и този към Звездец са затворени. Няма и мобилна връзка с някои райони. Кметът на Царево обяви бедствено положение и предупреди хората да се изтеглят на най-високите места. Къмпингите „Нестинарка“ и „Арапя“, Лозенец и Царево са под вода.

Поредните бедстващи хора, оставени на произвола на съдбата.

Защото се строи безогледно, застрояват се устията се реки. Реките и деретата не се почистват и поддържат. А в Странджа безогледно се изсичат гори. Обезлесяват се цели райони. А гората и дърветата поемат и задържат дъждовните води, предпазват от наводнения. Когато се обезлеси даден район, дъждовете отмиват безвъзвратно най-плодородния горен пласт на почвата.

Междувременно преди около месец подарихме на Украйна 100 наши бронетранспортьори, които са изключително полезни при наводнения, бедствия и аварии. А преди дни правителството заяви, че ще закупи от американците около 180 бронетранспортьори за почти 2 милиарда лв.

За сравнение да ви кажа, че правителството след много протести, едвам отпусна допълнително на Спешната помощ /линейките/ едни 30 милиона лв.

адвокат Добромира Полименова

«