« Върни се назад Публикувано на 13.03.2022 / 22:07

ПОСЛЕСЛОВ КЪМ „ФАБРИКИ ЗА СМЪРТ“. ДНЕШНАТА „ВИСОКА“ ПОЛИТИКА СЯКАШ СЕ ПРАВИ И ОТ ЕВНУСИ

РАВНОСМЕТКА И ПОСЛЕСЛОВ КЪМ „ФАБРИКИ ЗА СМЪРТ“

Обновената ни „шапка“ заслужава някои пояснения.

Ето какво свършихме заедно през 2021 година:

Публикации: 75

Харесвания: 756 760

Споделяния: 121 847

Коментари: 64 732

Ангажирания: 3 155 457

Общо за периода 12.2016 г. – края на 2021 г.:

Публикации: 431

Харесвания: 3 000 525

Споделяния: 466 010

Коментари: 203 485

Ангажирания: 8 402 789

Благодаря Ви за подкрепата!

***

ПОСЛЕСЛОВ КЪМ „ФАБРИКИ ЗА СМЪРТ“

Последната ми дописка имаше интересно продължение.

От Фейсбук качиха на страницата ми статията, която можете да прочетете по-долу.

Предоставям Ви я с превелико удоволствие.

***

Има ли Украйна лаборатории за разработване на биологични оръжия?

Разпространителите на руската пропаганда предават твърденията на режима на Путин, че САЩ имат лаборатории за разработване на биологични оръжия в Украйна.

EPA / ЗУРАБ КУРТСИКИДЗЕ

Портал Логично продължава да разпространява руска пропаганда.

В заглавието на текста, публикуван на 6 март (архивиран  тук ), се казва, че Русия е унищожила 11 американски, три израелски и четири германски опасни биохимични лаборатории. Това е информация, която успя да събере повече от 1600 взаимодействия във Facebook.

„Освен това руските сили нанасяха точни удари по мобилни биолаборатории, опитвайки се да транспортират смъртоносни патогени през украинската граница до Полша. „Руските самолети СУ-35 използваха боеприпаси с лазерно насочване, за да премахнат скитащите лаборатории“, казва Логично. 

Порталът Logical преди беше известен като източник на руска пропаганда. По време на пандемията Covida-19 те се занимаваха предимно с разпространението на дезинформация срещу ваксините, а сега се фокусират върху войната в Украйна (която, както руските власти, наричат ​​„специална операция“).

Същият портал посочва, че лабораториите провеждат тестове с най -смъртоносните биологични оръжия и че според Споразумението между Министерството на отбраната на САЩ и Министерството на здравеопазването на Украйна от 2005 г. Украйна няма надзор върху тези лаборатории.

Дезинформация за предполагаеми лаборатории за разработване на биологични оръжия в Украйна също се разпространява от потребители на Facebook (пример е архивиран тук ).

Стара дезинформация

Въпреки че неподписаният автор на текста на портала Logično цитира „непотвърден доклад” като източник на информация за унищожаването на лабораторията, твърденията за унищожаването на лабораторията са неоснователно представени в заглавието като факт, за който липсва доказателства.

Освен това няма конкретни доказателства, които да потвърдят, че САЩ управляват лаборатории за разработване на биологични оръжия в Украйна, въпреки че Русия все повече отправя подобни обвинения. Последните са свързани с твърденията на руските власти, че разполагат с доказателства, че украинското министерство на здравеопазването е наредило унищожаването на чума, холера и други патогени преди началото на инвазията , каза тази седмица Мария Захарова , говорител на руското външно министерство .

Според Mythdetector , грузински портал за проверка на факти на английски, твърденията за биологични оръжия, за които се твърди, че САЩ разработват в Украйна, са част от руската пропаганда от 2018 г. Според този наратив американците работят върху създаването на смъртоносни патогени в близост до границата с Русия и за тестването им на територията на бившите съветски републики.

Босненско-херцеговинският портал за проверка на факти Raskrinkavanje , от друга страна, посочва, че твърдението за американски биологични лаборатории на нашите езици се е появило през 2015 г.

Като пример те цитират текста на руския Спутник, в който се казва, че Русия се притеснява от военните биолаборатории, които САЩ изграждат в своята среда, въпреки че самият текст не носи конкретни доказателства, че САЩ изграждат такива лаборатории в постсъветското пространство.

В разкритието се посочва още, че посолството на Руската федерация в БиХ написа на страницата си във Фейсбук в началото на инвазията, че Съединените щати са „натъпкали“ Украйна с биолаборатории, които „много вероятно са били използвани за изследване на методи за масово унищожаване на руснаците“. хора на генетично ниво.“

Подобни претенции се засилиха в навечерието на началото на руската инвазия в Украйна.

Според Mythdetector руските медии писаха на 22 февруари за съществуването на лаборатории за биологични оръжия, управлявани от други държави, а пропагандната REN TV от януари съобщава за потенциалната биологична заплаха. В текста се посочва още, че подобна дезинформация се е появила и за лабораторията Лугар в Грузия.

Още в самото начало на руската инвазия в социалните мрежи започна да се разпространява твърдението, че руските сили са унищожили предполагаеми лаборатории за биологични оръжия. Първо беше публикувано в профил в Twitter, наречен WarClandestine, който беше затворен малко след това поради разпространението на дезинформация.

На какво се основават претенциите?

Доказателство за твърдения за биологични оръжия е „Съвместна програма за намаляване на заплахата“, стартирана от Министерството на отбраната на САЩ през 1991 г.

Според Politifact програмата за намаляване на заплахата е започнала след падането на Съветския съюз, за ​​да се намали рискът от съществуващи оръжия за масово унищожение, т.е. да се неутрализират биологичните оръжия, произведени в постсъветските страни и да се насърчи общественото здраве. Програмата е известна като Nunn-Lugar и се помещава в Агенцията за намаляване на заплахите на Министерството на отбраната.

Според портала Snopes САЩ си сътрудничат с Украйна от 2005 г. по тази програма. Споразумението (което е публично и може да се види тук ) се отнася до сътрудничество за предотвратяване разпространението на технологии, патогени и знания, които могат да бъдат използвани при разработването на биологични оръжия и за подпомагане на модернизирането (ремонт, актуализиране на оборудване) на редица държавни лаборатории, разположени в градовете Одеса, Харков, Лвов, Киев, Виница, Херсон и Днепропетровск.

Това обаче не означава, че лабораториите са били използвани за военни цели и са били подчинени на правителството на САЩ. През май 2020 г. украинската служба за сигурност излезе със специално изявление, че няма биологични лаборатории, управлявани от чужди държави, особено не военни.

„Подчертаваме, че тези лаборатории се финансират от държавния бюджет, подчинени са на Министерството на здравеопазването и Държавната служба за безопасност на храните и защита на потребителите“, казаха от Службата за сигурност на Украйна, както съобщава Kyiv Post .

Covid-2

Сноупс заявява, че тази дезинформация е свързана с разказа, че американците са създали изкуствено Covid-19 в лабораторията и че „Covid-2“ се използва като биологично оръжие в украинските лаборатории. Руснаците атакуват Украйна, защото, разбира се, искат да предотвратят нова пандемия.

Такива обвинения идват от Русия през последните дни, чието министерство на отбраната твърди , че САЩ са провели експерименти с проби от коронавирус на прилепи в украински лаборатории. Не са представени доказателства за подобни твърдения.

Това е разказ, който се пази и на портала Logično.

„Сега е моментът да си спомним за изчезналия covid за една нощ, което по същество е военен експеримент. Според наскоро починалия френски Нобелов лауреат Люк Монтание, SARS COV-2 е изкуствен вирус, с генетична последователност, вмъкната в съществуващия ХИВ вирус. Вирусът се разпространява чрез аерозол (това са фини, стабилни капчици мъгла, разпръснати из пространството, красиви прахови частици се сблъскват една с друга, стават по-големи и в крайна сметка падат на земята), което означава, че е лесен за транспортиране навсякъде “, пише в текста .

Анди Уебър , член на борда на Американската асоциация за контрол на оръжията и бивш помощник-секретар по програмите за ядрена, биологична и химическа отбрана, каза пред Politifact, че Държавният департамент на САЩ помага само на Украйна в контекста на подобряване на общественото здраве и може да бъде сравнен с САЩ Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

„Тези лаборатории изиграха значителна роля в борбата срещу Covid-19“, каза Вебер пред Politifact .

Нека добавим, че твърденията на Люк Монтание за произхода на вируса SARS-CoV-2 се оказаха неверни, за което Фактограф е писал няколко пъти . Произходът на новия коронавирус все още се разследва. Повечето учени смятат, че вирусът произхожда от природата, въпреки че има подозрения, че е „избягал“ от лабораторията. През февруари бяха публикувани три все още непрегледани проучвания, които твърдят, че вирусът е прескочил от животно на човек, вероятно на пазар в Ухан ( Nature ).

Отхвърляне на обвиненията

Съединените щати вече отхвърлиха твърденията, идващи от Русия. Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че това е класическа военна пропаганда, а говорителката на Държавния департамент Нед Прайс каза, че Русия фабрикува тези твърдения, за да прикрие действията си в Украйна ( 1 , 2 ).

Мат Фийлд , редактор на Bulletin of the Atomic Scientists, каза пред CNN , че през 2018 г. Русия е предявила твърдения за биолаборатории в Грузия по време на скандал около смъртта на Сергей Скрипал , бивш руски служител, на армия, която по-късно стана британски агент , и който беше отровен с дъщеря си в Англия.

Той заявява, че методът за отправяне на подобни обвинения, който Русия използва, идва от времето на КГБ. Агентите на КГБ първо щяха да предявят претенции под формата на кратки репортажи в други, чужди държави, а след това режимът, чрез местните медии, ще ги цитира като „източници“ и ще ги приеме за релевантни.

Освен това Питър Стано , говорител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност, каза, че ЕС не знае, че в Украйна има лаборатории, които не спазват международното право ( 1 , 2 ).

Предупреждение на СЗО

Виктория Нуланд от Държавния департамент на САЩ каза по време на изслушване пред комисията по външни отношения на Сената на САЩ, че Украйна разполага с „установки за биологични изследвания“, добавяйки, че е загрижена, че руските военни сили се опитват да окупират тези лаборатории. Тя каза още, че американските служби си сътрудничат с украинците, за да не попаднат материалите от тези лаборатории в ръцете на руската армия.

Видео с нейното изявление също се разпространява в социалните мрежи и се представя като доказателство, че САЩ или НАТО имат лаборатории за биологични оръжия в Украйна (архивирано тук ).

Световната здравна организация (СЗО) обаче предупреди за същото по-рано. Те казаха, че в Украйна има лаборатории, които проучват как да смекчат заплахата от опасни заболявания. Тези лаборатории работят с подкрепата на Европейския съюз, САЩ и Световната здравна организация.

„Световната здравна организация препоръча на украинското министерство на здравеопазването и други отговорни органи да унищожат опасните патогени, за да предотвратят всякакви потенциални течове“, се казва в изявление на СЗО .

Русия обаче продължава да твърди, че в Украйна има лаборатории, които служат за разработване на биологични оръжия, и помоли Съвета за сигурност на ООН ( Ройтерс ) да обсъди това.

(Автоматичен превод от Google)

***

Надявам се, този текст да е полезен за Вас.

Читателите на тази страница сте разсъдливи хора и сами ще си направите изводите.

***

Още две думи от мен.

Вирусите не се проучват, обезсилват и създават в библиотеки, църкви или училища.

А в лаборатории – а понякога дори една най-келява лаборатория може да се превърне във фабрика за смърт.

Как и откъде се пръкна Ковид, примерно?

Още не е съвсем ясно – но никак не е изключен изкуствения му произход.

Ясно е обаче друго: според СЗО, това зло погуби над 5 милиона души.

И това не е измислица от пропагандната война между Великите сили.

За жалост обаче, днешната „висока“ политика сякаш се прави и от евнуси.

***

Кеворк Кеворкян

https://www.facebook.com/kevorkkevorkianVN

 

«