Публикувано на 26.06.2022 / 11:44

ПОРТРЕТ НА БЪЛГAРСКИТЕ ЛИБЕРАЛИ а.к.а. ЖЪЛТОПАВЕТНИЯ УМНОКРАСИВИТЕТ

Кои са българските либерали, какви са и откъде идват? Почти всеки разумен човек, живеещ в България, рано или късно си задава тези въпроси. Не просто от любопитство, а от практическа необходимост.

Българските либерали, разбира се, не са екскременти в епруветка, но общуването с тях понякога не е много приятно. Простете за политическата некоректност, но такива асоциации се раждат често, когато става дума за тази част от нашето общество.

Преди всичко е важно да отделим българските либерали от либерализма. Парадоксално, но не всеки, който се декларира като либерал е такъв в действителност и не всеки, който се противопоставя на българските либералите се противопоставя на либерализма като такъв. Понятието „либерализъм“ произлиза от латинската дума „liberalis“ – свободен, но преобладаващото мнозинство от нашите либерали имат съзнание от чисто тоталитарен тип, противно на свободата като такава. Държат се не като свободни хора, а като членове на тоталитарна секта, фокусирани върху някакви надценени идеи и яростно мразят всеки, който мисли различно от тях и презират всеки, който има различни ценности и възгледи за живота. Либералите постоянно говорят за човешката свобода, но в същото време са готови да ви убият – буквално –  ако не споделяте техните убеждения.

Както вече казах, за българския либерал, всеки който не е съгласен с него, автоматично се обябвява за мафия или задкулисие. От тяхна гледна точка има само либерали (умни, красиви и свободни) и слуги на мафията, и на Путин. Трети няма. Не вярват, че има хора, които искрено мислят различно от тях и не могат дори да си представят, че някой може да бъде нелиберал и да не е слуга на … знаете на кой!

Важно е също да кажа, че „свободата“, за която либералите обичат да говорят, е изключително тяхната лична свобода, а не свобода за всички. От тяхна гледна точка, не всеки е достоен за свобода, а само тези, които мислят като либерали, имат либерални ценности и либерален мироглед, а тези, които не могат да бъдат превъзпитани в либерален дух, трябва да бъдат изолирани.

Невъзможно е да се води диалог с либерал, защото за него единствената правилна гледна точка е собственото му мнение. Всяка нелиберална мисъл за него е лъжа и путинска пропаганда. В същото време мисленето му е от чисто карцерски тип. Всичките му мисловни процеси са строго обвързани с набор от либерални стереотипи, които или са много слабо свързани с реалността, или изобщо нямат общо с нея. Следователно всичко, което един либерал ще каже по един или друг въпрос, е вече отдавна известно.

За да разберете какво и как мислят либералите, е достатъчно да поговорите с няколко от тях. Мисленето е матрично, а светогледът е ограничен в тесните рамки на доктрината. Освен това всеки факт, който не се вписва в тази доктрина, либералът или упорито игнорира, или отрича. Познавам интелигентни хора, които се смятат за либерали, но средностатистическият е изключително невеж, много повърхностен, но в същото време е искрено убеден, че е невероятно умен.

Наскоро говорих с един:

-Четеш ли книги?

-Не, чета „Капитал“ и „Свободна Европа“.

-Откъде се информираш за политиката, войната, икономиката, културата,…?

-Всеки ден чета „Свободна Европа“ и „Капитал“!

Беше напълно искрен. Всичко, което не отговаря на семантичната матрица не го интересуваше. Не мисля даже, че общувахме. По-скоро излъчваше едностранчивост в много порочен кръг. Общуването се сведе до опитите му да разбере, дали принадлежа към либералната секта. След едно-две нескопосани усилия да ме индоктринира с неговия мироглед, ме обяви за слуга на Кремъл, който пречи на развитието на страната.

За ужас на либералите ще си послужа и с един цитат на великия Ф. М. Достоевски, който е абсолютно валиден и за нашите либерали: „Една от характерните черти на руския либерализъм е ужасното презрение към народа… За либералите народът е инертна маса, няма и глуха, която им служи само за плащане на данъци и издръжка“.

В психологически план има огромна пропаст между либералите и обикновените хора. За нелибералните хора, либералите с техните странни творчески импулси, мироглед, културни и политически предпочитания са абсолютно чужди. За това неразбиране и отчуждение либералите отвръщат на народа с омраза. И дори не я крият, а периодично я изливат от себе си в статии, интервюта и странни форми на „изкуство“. А народът гледа на всичко това снизходително и тайно подкрепя Путин. Не от лошо, а заради традиционните му представи за добро и зло. Това още повече вбесява либералната интелигенция, докарвайки я почти до лудост.

Ако четете или слушате изявления на известните наши либерали, сериозно ще се разтревожите. Синтезирани звучат така: всичко, което е България, ние не сме.

За тях няма значение какво наистина е положението в България, защото заради житейски обстоятелства или психологически особености, просто не може да бъде добре, щом те не ръководят нещата. Оттук и вечният и революционно-протестен дух, а заедно с щедрите финансови субсидии от Запад, се превръща във високоплатена професия. Разбира се, и самодейци, търкалящи се по пода на занемарен завод от соца, се превръщат във „велико изкуство“.

Българският либерал е продукт на западното влияние, пародия на европеец и/или американец. Целият смисъл на либерализма у нас е в борбата му с България в името на „интересите на Запада“. Извън тази борба няма смисъл да съществува.

Владислав Наков

Коментари 23 за
“ПОРТРЕТ НА БЪЛГAРСКИТЕ ЛИБЕРАЛИ а.к.а. ЖЪЛТОПАВЕТНИЯ УМНОКРАСИВИТЕТ”

 1. По принцип съм съгласен с автора, с изключение на това, че той смята, че само българските либерасти са такива. А пък аз, като човек живял цели 25 години в едно от прехвалените англосаксонски общества, мога убедено да кажа, че те са такива навсякъде по света. Да, има някои национални особености, но те не са определящи, а в маловажни детайли. И причината за това е, че постепенно, в продължение на няколко десетилетия, либерализмът бе инфилтриран и превзет отвътре от болшевики (в техния съвременен вариант). Така че, според мен, е по-правилно да бъдат наричани нео-либерали (или по Народното, либерасти) и всички да бъдем наясно, че те нямат нищо общо нито с едновремешните либерали, нито с малкото останали в днешно време истински либерали, а са просто едни преоблечени нео-марксисти, които са си откраднали ново име, защото много добре знаят, че старото е напълно компрометирано.

 2. Изключително точен портрет на българският градски умно красивитет. Поздравления за автора. Кефи.

 3. Либералите постоянно говорят за човешката свобода, щото никой не ги е наеВал.
  Не съв видял наеВан либерал досега, а само усмихнати либерали, членове на АЛДЕ със ладки фантазии за някакво утопично либерално бъдеще.
  Ако еВем либералите, веднага ще обърнат палачинката и ще кажат, че свободата не е нужна на хората.

 4. Подкрепям написаното.
  Преди малко, при Слонора, показаха един такъв, дето вика, Аз не живея в България, ама много от това, което е там, не ми харесва. Миии, ела да го оправяме бе, Аланкоолу.
  Имах преподавател, дето казваше:“ хич да не знаеш да псуваш – пак ще се научиш“. Прав беше, м.., та му.
  Венсеремос, БАЧО Кольо, най уважителни ти го казвам.

  1. Щях да пиша и по Кеворкирането, ама, забравих. Затова, продължавам.
   А бе, г- н Кеворк, само да питам.
   Вие ли разрешихте на уважаема та от всички Томова, да Ви публикува, без да разрешава коментари, ИЛИ, тя ви публикува и от голямо уважение и разбиране за демократично Ст, не измислена, а истинска, НЕ разрешава коментари. Не че питам, само се интересувам, докъде стигна нашата „демо – крация“?!?
   Пак Венсеремос, щото ми харесва

 5. Не е толкова страшно да не си чел Достоевски. На човека са му плащали за написана дума, и за това томовете му са толкова дебели. Писал е за да си плаща масрафа – комара, алкохола, и жените.

 6. Днес, 26 юни, бяха поразени анусите на киро и кокорчо с високоточно оръжие Калибр с морско базиране. ВКС на Русия порази и база на чуждестранни наемници. Унищожена е групировката чуждестранни наемници известни като Демократична България. Операцията по депедерастизация на България продължава!

 7. Хора! Свалете си розовите очила.
  Какви либерали, какви консерватори ви гонят, заради такива като Борис Джонсън и сие ядрената война е на прага на човечеството. ОПОМНЕТЕ СЕ!

 8. Така е, но може и с две думи да се обясни съвременния либераст, „корпоративен роб“!

 9. Напишете защо Обединените арабски емирства закриват посолството си в България и ще разберете какви тъпаци работят във външното ни министерство. Голяма излагация, а правителството мълчи.

 10. Анализът е перфектен. Тези индивиди дори не знаят какво е либерал.
  Имам въпрос: Кой им плаща съществуването и дали някой от тези т.нар. либерали някога е работил в частния сектор, като е създал поне едно работно място освен своето!
  Либерал и пазарна икономика. Невероятно!

  Не намесвам в дискусията великите писатели, не заслужават това унижение!

 11. Копелдаците още щяли да дигат цените на храните. ДА ГО ДУХАТ. НА БУНТ, НА БУНТ, НА БУНТ!

  1. Колкото по-бързо разбереш че 99% от нещата са направени умишлено най-лошото е че хора в България помогнаха на други по-лесно да ме окраде ти да ме унищожат за да захлебят малко но не си даваха сметка какво правят в безсилието си човек когато е предаден от всички страни само и само за да го крадат измамат в момент на отчаяние може човек да вземе моментни грешни решения но възоснова на липсващи спомени страх идват така наречените приятели спасители и те вкарват в още по-голями проблеми за да могат и те да те окрадат много хора са алчни и мислят от ден до пладне включително и България не можах те разберат какво направиха с помагането на кражбата и както казах онзи от отдавна искаше всичко да вземе

   1. Капиталист_ъм – човек или група от хора клито
    независимо от средствата и начините било то
    чрез измама терор, у ийствоили война да ти
    вземат това което имаш и дате направи РОБ…

 12. Либералите са соросоидна секта подчинена на западните специални служби. Раздават им се дипломи от престижни университети и ги инфилтрират, чрез посолствата си в управлението на другите държави от източна Европа. Тъй като България е изключително богата на злато, то Канада е определена за преференциален колонизатор на нашата територия. Киро Простото и „ПП“ са са представители на американо-канадско-австралийското лоби в световната лига.рхия, Боко Тиквата и Доган Мафиота и ГЕРБ и ДПС на западноевропейското лоби в олигархичната организация ЕС. Поробването ни е сигурно, освен ако се намеси Русия.
  Това е!

  1. Анонимен от съседния форум
   „Протест в подкрепа
   Харесвам тези нови комсомолци, които под вещите наставления на великият бял баща във Вашингтон и европейския Коминтерн, ще изведат България до нови висоти на европейския либерастизъм. Ура другари. Никога повече държави, никога повече нации, никога повече християнство и никога вече полове.“

 13. Моето любимо кътче от нашата спретната планета Земя е Карибите. Дали от романте за пиратите на Морган, индианците на Карл Май които никога не е видял, откритията на Колумб, потъналите галеони пълни със злато. Не – любовта е Духовно състояние. Духът обитава човешките същества които обитават тези места пропити от корупция алчност и наивитета на обитателите. Всичко е красиво поради самия абсурд. Това което ме озадачава е че се чуствам у дома като на Карибите. Не е редно.

 14. Ф. М. Достоевски и либералите-
  Обръщайки се към руските либерали, Фьодор Михайлович пише:

  „Ще ми кажат, че тези господа изобщо не учат хората на лоши неща, на злодеяния; че, макар Щраус да ненавижда Христос и да си е поставил за основна цел в своя живот оплюването на християнството, той все пак обожава човечеството като цяло, а неговото учение е възвишено и благородно. Напълно е възможно целите на всички съвременни представители на европейската „прогресивна мисъл“ да са човеколюбиви. Но едно ми се струва безспорно: ако на всички тези съвременни „висши учители“ им се даде възможност да разрушат старото общество и да построят ново, то резултатът ще бъде такъв мрак, такъв хаос, нещо толкова грубо, сляпо и нечовешко, че цялото това здание ще рухне под проклятията на човечеството. Щом веднъж отхвърли Христос, човешкият ум е способен да постигне изненадващи резултати. Това е аксиома. Европа отхвърля Христос, а пък ние, както е известно, сме „длъжни“ да подражаваме на Европа“.

  1. Достоевски е предсказал ПЛАНдемията …???
   Достоевски пита либералите:

   „С какво ще обедините хората за постигане на вашите граждански цели (тук няма как да не си спомним за сегашното т. нар. „гражданско общество“, което представлява просто феодално-робовладелско владение на глобалната олигархия – б. пр.), щом нямате нравствена основа? А нравствените идеи са само едни…“

   Те произтичат от понятието за Бога и за безсмъртието на душата:

   „…от мистичните идеи, от убеждението, че човекът е вечен, че той не е просто едно обикновено животно. Опитайте да сплотите хората в гражданско общество само с единствената цел „да си спасят животеца“? Нищо няма да се получи, освен „след нас и потоп“. „Спасяването на животеца“ е най-безсилната и последна идея от всички идеи, които обединяват човечеството. Това е вече началото на края“.

   Либерализмът е анти-народен. „да си спасят животеца“!!!

    1. И отново великият Достоевски:

     „Либералите, вместо да станат свободни, завързаха сами себе си с либерализма като с въже. Когато трябва да изкажат свободно мнение, треперят от страх: ама дали ще бъде либерално? И понякога плещят такива „либерализми“, каквито и най-страшният деспот и насилник не може да измисли“.

     СЕГА го наричат ПОЛИТКОЕКТНОСТ…!!!Времената се менят но Нравите им …НЕ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *