« Върни се назад Публикувано на 14.12.2014 / 9:32

ПОРТНИХ СЕ КАЧИ „ГОРЕ НА ЧЕРЕШАТА” И ОБЯВИ БОРИСОВ ЗА „ЦАР”, А МОСКОВСКИ ЗА „ПЪДАР”

Иван Портних и Бойко БорисовСлед като по време на предизборната кампания гербаджиите Иван Портних, Лиляна Павлова и Борисов изляха „рога на лъжите” във Варна, а Лиляна Павлова, изживяваща се като радио-точка на Бойко Брисов, обяви, че Варна щяла да бъде приоритет, докато Портних коленичеше с влажен поглед на „шефовете” си, вчера ГЕРБ –кметът на морската столица написа нещо странно на страницата си във Фейсбук.

Дали Портних е писал горе, качен в разкошната корона на черешата, остава загадка, но ето какво е родила творческата му мисъл:
На Никулден министър Ивайло Московски обяви, че в бюджета за 2015 г. ще бъдат предвидени 12 млн. лева за пристанище Бургас – за доизграждане на Морската гара там. Това стана при отварянето на Зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. Варна има готов проект за отваряне на пристанището в зоната на Морска гара от поне 2 години. И – нищо. Стигнахме до класическата ситуация „Царят дава – пъдарят не дава“. Имаме одобрението на правителството да реконструираме и превърнем в зона за разходки и атракции първо и второ кейови места, върху които от години няма товаро-разтоварни дейности. В същото време срещаме отпор от чиновници и местни институции.
И още: пристанище Варна дава над 50% от приходите на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а Бургас, а не Варна получават 12 млн. за Морската си гара. А сумата, необходима за Варна, е в пъти по-малка.
Необходима, изключително важна, стратегическа. Защото приключваме една година с небивал ръст в броя на круизните кораби, посетили Варна (40 круизни кораби, които доведоха тук близо 25 000 туристи). Да, това е конюнктурно увеличение, заради ситуацията в Украйна. Но сега е моментът това от „случайност“ да се превърне в трайна тенденция. Защото, без да подценявам Констанца, но какво имат да покажат на туристите там? Въпреки това посрещат над 100 пасажерски кораба годишно. Това са над 200 хиляди туристи. Пресметнете сами колко могат да похарчат тези хора за ден във Варна – в местните ресторанти, магазини, за таксита, автобуси, музеи и атракции. Естествено, че това, което Варна предлага като туристическа дестинация е повече от Констанца – Римските терми, Катедралата, Археологическият музей, Аладжа манастир, Побити камъни, Дворецът в Балчик, Музеят на мозайките в Девня, крепостта „Овеч“ в Провадия и Мадарският конник, раннохристиянската църква в местността „Джанавара“, манастирът в „Караач теке“… Имаме много неща, с които да заинтригуваме туристите, трябва само да им създадем условия да стигнат до тук.”
Така, на практика, Портних обяви Борисов за „цар”, министър Московски – за „пъдар”, пък в същото време някакви „чиновници и местни институции” му правили отпор.
Сложно съставен казус.
Че вече предизборната кампания за местните избори тече, е вън от съмнение.
Че Портних проявява нелогично-словесна „смелост” единствено във Фейсбук, в особено състояние на духа, също е ясно.
Докато Портних се цепи за „Царя” и „Пъдаря”, разора Варна за n-ти път, за да усвоят кинти в огромно количество за пореден път „приятелските фирми”.

Afera.bg

 

«