Публикувано на 16.06.2021 / 19:17

ПОРЕДНОТО НАЦИОНАЛНО УНИЖЕНИЕ: РАДЕВ ВДИГА БЯЛОТО ЗНАМЕ ПРЕД СКОПИЕ, ПРИТИСНАТ ОТ САЩ

След като обиколи половин Европа, за да говори против позицията ни по „македонския въпрос“, в четвъртък македонският премиер Зоран Заев идва в София, за да извива ръцете на президента Радев и на служебния премиер Янев.

След като зад Скопие застанаха водещи личности в Европейската комисия, Франция и Нидерландия адвокатстваха на македонската страна, а държавният секретар на САЩ притисна Радев да даде „зелена улица“ на европейското членство на Република Северна Македония, в четвъртък може би ще наблюдаваме поредно национално унижение.

Унижение е да преговаряме със Зоран Заев, който не само не изпълнява подписания на 1 август 2017 г. договор с България, но има все по-дръзки претенции към нас, отказвайки изобщо да разговаря за „македонския език“, „македонската идентичност“ и антибългарските учебници по история, като дори ни вменява чувство за вина.

Да, в София пристига премиер на страна извън ЕС, който обаче се държи като фактор в Европейския съюз и ни третира като държава, кандидатстваща за членство в ЕС.

Вина за тези разменени роли има и служебното правителство, което се съгласи с посещението на Заев, вместо да откаже тази визита.

Защото служебен кабинет няма правото да обсъжда и предоговаря с чужда държава рамковата позиция на Народното събрание от 2019 г.

А в тази позиция ясно е записано: Докато Скопие не прекрати антибългарската кампания, не декларира отказ от териториални и малцинствени претенции към България и не финализира преговорите в Смесената историческа комисия, с което да се отрече от присвояването на българското културно-историческо наследство, Република Северна Македония не може да стартира преговорите за членство в ЕС.

Днес обаче служебният премиер Стефан Янев обяви новина, която е основание за тревога. Тя потвърждава опасенията, че заради американския и европейския натиск се подготвя почвата за капитулация.

Стефан Янев заяви, че целта на визитата е „да се изготви обща позиция за интеграцията в ЕС, която ще бъде предложена за обсъждане от следващия парламент“…

Случайно или не, тези дни Зоран Заев самоуверено заяви в Брюксел, че „аргументите на Европейския съюз са на страната на Скопие, а наличието на служебно правителство в България подсказва, че през юни ще бъде взето решение за начало на преговори“.

От думите на Янев и Заев може да се направи един извод: Утре в София ще се изготви българо-македонски документ, с който македонският премиер ще поиска от Съвета на ЕС да одобри на 22 юни стартиране на преговори за македонското еврочленство. Постфактум този документ ще бъде сервиран на 46-то Народно събрание за одобрение…

Пиша това и отказвам да повярвам, че подобен сценарий е възможен.

Че президентът Радев и премиерът Янев ще се пречупят пред външния натиск и ще погазят позицията на 44-то Народно събрание по „македонския въпрос“.

Пак ще кажа: Гостуването на Заев точно в този момент, пет дни преди съдбоносното за Скопие решение на ЕС, и след като македонският премиер публично ни обвинява за собствените си грехове, това е извиване на ръце без прецедент!

И какво ще ни каже утре Зоран Заев: Че сме длъжни да пуснем Скопие в ЕС, защото сме без външна подкрепа и сме поставени в ъгъла?

Че след телефонния разговор на Антъни Блинкен с Румен Радев портите на ЕС са вече отворени за Македония и няма сила, която да ги затвори?

Че който иска да преговоря за „македонската история и език“, е антиевропеец и няма място в ЕС?

Че България няма силата да следва примера на Гърция, която четвърт век блокираше пътя на Македония към НАТО и вдигна ветото, след като Скопие се отказа от антиквизацията на историята си.

Стефан Янев не може да слага подписа си под обща позиция за интеграцията на Македония в ЕС, защото е с ограничени пълномощия като служебен премиер, а и няма право да денонсира парламентарно решение.

Но той има примера на служебното правителство на Стефан Софиянски, който през 1997 г. изпрати в Брюксел молба за членството ни в НАТО. И така изпревари премиера на редовното правителство Иван Костов, малко преди той да влезе в премиерския кабинет на „Дондуков“ 1.

Кого и какво иска да изпревари Стефан Янев?

Или служебното правителство просто вдига бялото знаме пред Скопие, но в името на евроатлантическите ценности?

Велизар Енчев

Доктор по международно право

Посланик на България в Хърватия (1997-2002)

Бележка на АФЕРА: Клякането по „македонския въпрос“ е цената за втори мандат и бъдещо „на всяка цена“ правителство под егидата радева. Това искат американците и Радев охотно, както се вижда, ги обслужва.

Коментари 28 за
“ПОРЕДНОТО НАЦИОНАЛНО УНИЖЕНИЕ: РАДЕВ ВДИГА БЯЛОТО ЗНАМЕ ПРЕД СКОПИЕ, ПРИТИСНАТ ОТ САЩ”

 1. Не е това, в момента левите са на власт , а в Македония управляват леви социалисти и затова се опитват да натиснат България точно сега, защото ако дойдат десните на власт в щатите няма да могат да притискат България, да им откажат, защото в Македония не се спазват човешките права на българите,както и много други неща!
  Щом за Гърция,които нямат никакви доказателства ,а само празни приказки можеха да ги бавят 28 години ,а ние които имаме купища документи и доказателства да отстъпим, не става, защото след това македонските сърбомани ще започнат да мачкат България, ТВЪРДО НЕ на влизането на Македония в ЕС, докато не изпълнят условията от договора и спре българофобията!
  Десетки хиляди българи дадоха живота си за Македония, загубихме си и излаза на Средиземноморието заради Македония и т.н. , достатъчно сме отстъпвали, сега е ред сърбоманите в Македония да отстъпят!

  1. Точно така! Имаме верни доказателства, остава да се прилагат. Проф. Овчаров правилно посочва, че ако се даде вход на Македония към ЕС, т.е. ако се загърбят основанията ни за отказ, ние се отказваме от историята си! Стига с невежи и предателски мурафети и в това отношение:
   https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9854706

  2. Абе какви „леви“, какви „десни“?! Всичките са клонинги на БКП че и от ДС-кариерата!

 2. и да си поискаме танковете обратно ,поставени на правилните места в столицата/„По добре танковете да доидат,„

 3. Няма държава македония,
  няма македонски език,
  няма македонска нация,
  няма македонска история,
  няма обща история,
  няма споделена история,
  историята е само една на България и българският народ.
  Кафа от толерантни джендър-оФци. Събуждай се народе, грабвай тоягите и помитай продажната паплач от национални предатели, защото децата ви ще бъдат ш@бани от талибани, докато се правите на толерантни европейци!

 4. И какво значение има това че някакъв си тъп фатмак-национален предател ще загуби изборите, след като сложи край на съществуването на България, българската история и нация?

 5. Дори и тези идиоти от герб,най-големите противници радеви,не смеят гък да издадат срещу хегемонията на сащ над България. Продължават да си блалайкат: „Кремъл! Кремъл стои зад президента ! „Уж изглеждат отчаяни за компромати ,но и те не смеят да кажат очевидното,което можеше и да им качи малко подкрепата.

 6. Историята и националните ни герои не са обект на разговори, преговори и договори със сърборуската държавица СМ! Унизително е комисия да преговаря за исторически факти и лица! Трябва да се действа като гърците – ясно, точно, категорично. Ако Радев не отстои българската кауза, ако предаде род и език, ще има сериозни политически последствия. Не знам какво ще го спаси от народния гняв!…

 7. Ако предадат България, ще реват с кървави сълзи! Безсрамници! Не случайно тоя мерзавец Льотчика е астрален близнак с Георги Димитров-гробарят на Македония! И двамата са родени на 18 юни!

 8. За Македония Надежда всяка тука оставете
  Македония е ОБЕЩАНА на Велика АЛБАНИЯ и Турция
  80% от министрите и зам.министри на Македония са Шиптари-арнаути с арабско турски имена и фамилии
  .Българското влияние все повече ще отслабва и намалява за сметка на ТУРСКО албанското
  Турските служби М.I.T и Албанските SHiSH от години са ЕДНО цяло.Топлата връзка е СОРОС и ЗЕТЯ на Ердоган етнически албанец Берат Ашбайрак(бивш енергиен и финансов министър на Турската държава) кадрови офицер от МИТ през 90те стартирал като турски МИТлогистик на чеченски и дагестански партизани
  Берат Албайрак е собственик и акционер стурско участие в Bank Combertrare Tregetere(Национална Банка на Албания)
  Спойката (лепилото) м-у АЛБАНИЯ Македония Турция е НАРКОтрафика
  Преди месеци боса на Турската мафия СЕДАТ ПЕКЕР бе хванат в Македония където се укривал под чужда самоличност Мехмедовски с фалшив македонски паспорт ДАДЕН му лично от шефа на Полицията и шефа на македонските спец служби в Скопие .СЕДАТ ПЕКЕР бос Турския НАРКО трафик арестуван от турските и мале служби след сигнал на Интерпол ДЕА и ЦРУ
  Само си правете сметки КАКВА държава искате да приобщите към БГ сфера на влияние . Мисията НЕ възможна Македония с БЪРЗИ НЕобратими темпове се албано – шиптаризира и бъдещето и един НАРКОхъб под турски контрол . Плана Баязид III -Зелен смарагд -Зелен Полумесец е към своя край

  1. g/n R.RADEV,,DA BIE SHUTA,,NA,,LICEMERA/PODLEC,,ZAJO,,..PROVODEN V BALGARIJA ,,OT VELIKITESILI,,!G/N PREZIDENT,,ZAD TEB,,E,,BALGARSKIJAT NAROD,ISTORIJA I NACIONALNO SAMOCHUVSTVIE,,!NO PASARAN!

 9. Признават 100% българската си история до края на Първата световна война, благодарят, че бяха българска провинция през ВСВ и получават правото да вървят на майната си. Проблема е, какво търсим ние там, в таз развратна и курвенска Европа! А, да, забравих?! Погребахте българска икономика за милиарди и тъй като не всеки може да е чиновник на Борисов или Радев, трябва да има къде да ходим, да работим, че да живеем. А, тук? Тук ще основем циганския рай! Пу, да ви е….. майката продажна!

 10. Стават „наши кучи синове“ на много къса каишка. Ренегати дали си г*з@ под наем завинаги и за подигравка от един селски хитеец от пущинаците.

 11. Г-н Енчев, много те уважавам и ти вярвам, ама сега ще ти кажа: „кво се пърчиш, защо подскачаш като заклан перле“?
  Трябва да се измисли ефикасно противодействие..
  Например, ако наистина ни натиснат и,.., вземат че му вкарат главичката,
  Ние искаме референдум за оставане в нату и ЕС.
  Няма други по меки мерки.
  Ако ни удрят по главата и ние трябва да го правим..
  Къде ще отидем ли, ще обявим война на китайците. Те ще ни разберат и приберат, временно..
  С поздрави…

 12. Поздрави на г-н Велизар Енчев!
  Очаквам г-н Енчев като бивш разузнавач да коментира и освобождаването на председателя на ДАР Атанас Атанасов. За целта му предлагам откъси от два коментара в сайта „Афера“ от група бивши и настоящи разузнавачи, посветени на трагичното състояние на ул.“Хайдушка поляна“№12. И още нещо – наместо да се занимава с проблемите на българско-македонските отношение, войните в Украйна и Палестина, пандемията в Китай и причините за това ДАР да не предупреди ръководството на държавата за започващата зараза и редица други ключови проблеми за националната ни сигурност освободения днес председател на тази служба Атанас Атанасов излезе в многомесечен неплатен отпуск, бягайки от отговорност и в очакване ББ отново да спечели изборите, демонстрирайки пълно политизиране и неспазване на закона.
  …..
  „Каква беше схемата досега за завладяването на службите от мафията? Тя първоначално си избира, назначава и развива своите хора в ДАНС. От там ги местят по другите ведомства – докато завладяха всичко.Например Ангело Прокопиев в ДАР, Янко Златанов в СВИ, други в АДФИ, КПКОНПИ и т.н. Защо поне веднъж седмично А. Прокопиев от ДАР и Я. Златанов от СВИ ходеха на „доклад“ и „инструктаж“ в ДАНС – със заместниците на ДАНС и други „посветени“.
  Как по специално бе завладяна Държавна агенция „Разузнаване“ /ДАР/ :
  В края на 2015 бе приет закона за ДАР. Тогава по предложение на тогавашния председателя на ДАР, все още генерален консул в Мюнхен и подсъдим – лицето Драгомир Димитров, Бойко Борисов назначава нов зам.-председател. Това е Ангело Прокопиев – началник на отдел в ДАНС. Кой разпореди на Борисов да го назначи – някой много силен. До смяната на Драгомир Димитров през август 2018, А. Прокопиев отговаря за маловажни неща в ДАР. През август 2018 е назначен нов председател на ДАР – освободения днес Атанас Атанасов, който дава пълна власт и правомощия на А. Прокопиев – защо? Другият зам.-председател е натикан в ъгъла.
  В ДАР разузнавачите си знаят, че реално управлява А. Прокопиев. Той се обгражда от послушни служители, като предпочита преназначени от ДАНС. Ако той реши, че нещо трябва да стане, то става и тогава председателят на ДАР А. Атанасов просто послушно изпълняваше. Защо?
  Пеевски през единствения си работен ден в ДАНС е изискал имената на всички оперативни източници. Същото през август 2018 е направил и А. Прокопиев в ДАР – пълен списък на агентурата и не само това….
  Атанас Атанасов също е посочен от кръга Пеевски и въпросите са много. Защо напр. още през 2008 г. съдения за десетки милиони директор на разузнаването Кирчо Киров го подбира за бъдещ ръководен кадър на тази служба.Защо 10 години по-късно Б. Борисов го предлага и защо президентът подписва указа – толкова ли са силни, или държат всичките? Атанас Атанасов е силно зависим от мафиотския кръг – но с какво го държат, те си знаят. Защо преди това, през 2015 Драгомир Димитров издига Атанас Атанасов за директор на дирекция в ДАР при положение, че знае каква е оперативната му кариера – например, че има агент по който са изхарчени над 1 милион лева и с който Атанасов има „странна“ връзка, както и една чужда служба. С това ли го държат? Кой го държи? Може би А. Атанасов има подкрепата на бивш голям началник, чийто син е обгрижвал в чужбина с държавни пари.
  Преди време стана известен и още един факт, че ГЕРБ, ОП и ДПС тайно подготвяха законови промени за преминаване на СВИ /военното разузнаване/ към ДАР. Това е изключително опасно и вредно за държавата.Сливането на двете служби е силно погрешен професионален ход – по случая е имало дебати в миналото. Така ще се създаде нова мега структура подобна на ДАНС, но под контрола на мафията. Така ще заобиколят президента – ако случайно не се съгласи да назначи, посочен от мафията шеф на СВИ. Партньорите го знаят, но защо не реагираха?
  Защо все още се мълчи за проверките в ДАР след смяната на ръководството през август 2018? Защо се извършваха проверки по анонимни сигнали? Какво ДАНС проверяваше няколко месеца в ДАР? Къде е равнопоставеността между службите и принципа „необходимост да се знае“? Какво е констатирано? Защо се проверяваше само до 2017, а не от 2012 до 2017 г., периодът в който начело бяха хората на Цветан Цветанов – Драгомир Димитров и Георги Миленов, последният все още генерален консул в Рамала? Какво проверяваше повече от половин година АДФИ в ДАР? Защо прокуратурата не казва нищо, както оповести проверките в СВИ? За какви нарушения АДФИ налага глоба на бившия председател на ДАР – Драгомир Димитров? Защо бе сменен финансовия директор в ДАР? Защо бе сменен служителя по сигурността на информацията в ДАР?
  Защо се гонеха и мачкаха професионалисти с реални резултати – и последствията са срив, загуба на професионализъм и дори на агентура? Защо не се работи и се покриват данни за трафик и контрабанда? Защо главният прокурор и Влади Горановкато финансов министър посещаваха заедно ДАР? Какво отношение има главния прокурор и независимата съдебна власт към бюджета на ДАР? Спазва ли се у нас още принципът на Берия и НКВД – да се издигат посредствени, но зависими хора?
  Защо всички държавни институции досега досега мълчаха по темата „разузнаване“, включ. и опозиция и т.н. Какво мислят НАТО, ЕС, САЩ и партньорските служби за ДАР? А какво направи тази служба за да избегне санкциите на САЩ по закона „Магнитски“? Как допусна атентатът в Сарафово като е имало информация отвън за евентуално готвен такъв? Всичко това може и трябва да бъде проверено. Има още много…“
  Да пожелаем успех и в това направление на новия председател на ДАР.

  1. И още нещо:
   След като изпрати Румяна Бъчварова от началник на кабинета си в Израел за посланик ББ назначи на нейното място най-близкия си човек, германски възпитаник, международник хубавата булка Деница Желева, която неотлъчно го следва от 10 години насам., въпреки че сега е в средата на 30-те, т.е. тогава бе едва на 25. Естествено за да продължи да прави голяма кариера разузнавачът Атанас Атанасов, който е вдовец, се залюби с таз мома и така не само влезе директно в кръга „Банкя“, но и стана председател на ДАР. Затова сега със зъби и нокти брани това си назначение и е готов на всичко в името на властването на борисовата шайка, чийто член се явяват и двамата влюбени.

  2. „Спазва ли се у нас още принципът на Берия и НКВД – да се издигат посредствени, но зависими хора?“

   НКВД е учреждение и няма принципи, а имо регламентиращи документи.
   Лаврентий Павлович Берия никога не имал принцип „да се издигат посредствени, но зависими хора?“
   „Да се чете трЕбе! ТрЕбе да се чете!“
   Арсен Беникович Мартиросян
   100 мифов о Берии – 1
   Вдохновитель репрессий или талантливый организатор? 1917-1941 гг.
   Либрусек
   Арсен Беникович Мартиросян
   100 мифов о Берии-2 – От славы к проклятиям. 1941-1953 гг.
   Юрий Мухин СССР имени Берия

 13. Интересна е метаморфозата на ДеБъ и БКП потомъкът Христо Бойкикиев – през 2017 Радев за тях беше съветски агент на генерал Решетников, 2021 Радев вече е достоен натовски генерал.
  P. S. Бойкикиев беше министър на правосъдието във второто правителство на Винету, а Радан и ДеБъ хем бяха опозиция на Винету, хем на вотовете за недоверие гласуваха за Правителството Му.

 14. Някой да е чувал мнение по въпроса от лидерът на втората политическа сила ИТН, С. Трифонов. Въобще същият има ли мнение по на болели въпроси по икономически, вътрешно и външно-политически въпроси? Понеже аз лично от него нищо не съм чул, Тошко Африкански, мънка нещо по избирателният кодекс и общи ала-бала против корупцията. ИТН къде е качила предизборната програма, защото такава няма никъде изнесена. Явно Учиндолският Селянин ще е мандатов носителя на Зелените чорапи плюс ДеБъ и Изпразни се мутри в Маяма!

  1. О, другарката!Не разбрах ти за Нинова ли си или за Радев?
   Понеже ако сте нормална партия, ще си издигнете Корнела за президент, а няма да козирувате на тоя зелен чорап.
   Мутри, вън!

  2. Още нищо не е сигурно НАПЪЛНО.ИТН и ГЕРБ са с равни проценти в момента. Винету от СИК държи големите градове частично чрез кметовете си. В малките всичко зависи от ГЕРБ (или от ДПС) там промени няма никакви по места. ГЕРБ може и да направи опит за касиране на изборите чрез ВАС, КС и Каскетът. Радев след септември няма да има право в последните си три месеца да разпуска парламента.

 15. Хунтата на Зелените чорапи сменя Хунтата на Мутро-милицинерите. Слабоумната електорална маса се е прехласнала по новият Месия Учиндолският шоумен.

 16. Мунчо Шпаклата е срам за България!Вечно надупен на всеки и на всички!
  Още помним как преди 3 години поп Гундяй му наби чумберите и то лично в кабинета на Мунчо, а Муньо мигаше на парцали и поклащаше разбиращо глава!

 17. Говори се и се твърди със сигурност, че България трябва да признае македонския език, македонската история, азбуката – македонска на Кирил и Методий, Гоце, Самуил и всичко друго – само македонско .

  Премиерът на ДРЕВНИТЕ идва в България да ни каже, че нямаме думата, тъй като янките вече са го решили и постановили .

  Да бъде ПРОКЪЛНАТ до девето коляно този български национален предател, който ПРЕДАДЕ БЪЛГАРИЯ !
  Да бъде осъден на смърт чрез разстрел и куршум за него у нас или в чужбина !
  И да се помни че има решение на българския парламент по този въпрос и никой американски лакей или слуга не може да предава тези български национални интереси !

  1. SIMO-чо, нищо от написаното от теб не е вярно.
   SIMO-чо е последовател на SIMO?

 18. Нашите дЪРЖАВНИЦИ стават само за лични ходатайства на някой с пари за ТРАНСПЛАНТАЦИЯ в чужбина!!!Национални и държавни интереси се решават отвън!!!Тези тук са чиновници на тези отвън!!!Началниците казват НИЕ ИЗПЪЛНЯВАМЕ???- Б.Б.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *