« Върни се назад Публикувано на 19.05.2022 / 17:55

ПОРЕДЕН СКАНДАЛ! НОВИЯТ ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ИВАН ХРИСТАНОВ В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. НАЗНАЧЕНИЕТО МУ ПРОТИВОРЕЧИ НА ЗПКОНПИ

Сдружение „Българска легия антимафия” сигнализира Народното събрание за назначаването на Иван Маркос Христанов за заместник – министър на земеделието. От организацията обръщат внимание, че Христанов е в конфликт на интереси, а назначаването му от премиера Кирил Петков е в разрез на ЗПКОНПИ и Кодекса на труда.

„Българска легия антимафия” цитират в сигнала си до народните представители точните законови разпоредби, които са нарушени, като представят и факти, че към момента новият заместник-министър на земеделието е действащ член на борда на „И Ем Пи Инвест България” АД,

„Следователно, към настоящия момент г-н Иван Христанов е в конфликт на интереси, доколкото въпреки че заема висша държавна длъжност – заместник-министър на земеделието, той е вписан като член на Съвета на директорите (управляващия орган) на „И Ем Пи Инвест България” АД, ЕИК 203120042“, се посочва в сигнала на „Българска легия антимафия”.

В Търговския регистър не е налично вписване на решение  Христанов за освобождаване от участие в търговското дружество.

„След датата на назначаването му за заместник-министър на земеделието, а преди това и за избирането му за народен представител, по партидата на дружеството няма подавани заявления. Нещо повече, обстоятелството, че г-н Христанов е продължил да изпълнява длъжността на член на съвета на директорите на „И Ем Пи Инвест България” АД, ЕИК 203120042 и след 13.06.2017 г., е подаденото в Търговския регистър Заявление А5 № 20210224211845, по което е извършено вписване 20210302101442. С това заявление е представен Протокол от заседание на Съвета на директорите на „И Ем Пи Инвест България” АД от 08.01.2021г., който е подписан от г-н Иван Маркос Христанов – третия положен подпис“, разкрива „Българска легия антимафия”.

От организацията считат, че г-н Христанов е назначен в нарушение на императивната разпоредба на чл. 107а, ал. 1, т. 2 КТ и към момента е в конфликт на интереси. Затова призовават народните представители да извършат проверка по изложените в сигнала факти и обстоятелства.

Пълния текст на сигнала от Григор Вихров Здравков, член на Сдружение „Българска легия антимафия”, до Народното събрание:

Afera.bg

«