« Върни се назад Публикувано на 06.01.2011 / 10:32

Популизмът на ГЕРБ може да ни докара втора рецесия

След това ще последва бягство на инвеститорите ще ни избягват, цикъл на протести, Международният валутен фонд ще дойде, ще вдигне ДДС-то и т.н. Това каза икономистът от „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов. По думите му този сценарий може да бъде избегнат с благоразумна политика.

"Разбира се, има и сценарий, в който стагнацията се разпростира в глобалната икономика и тогава ние нямаме какво да направим, единственият ни шанс е да сме малко по-добри от другите, така че най-малко да пострадаме от такава втора рецесия. Трябва да е ясно, че дори ако продължат развитията от 2010 година, тоест известно възстановяване в индустрията, най-вече експортно насочените предприятия, това не е задължително да води до някакви значими нови работни места. Просто не е достатъчно. Основното, което може да раздвижи пазара на труд, е нов бърз ръст на инвестициите и по-конкретно на чуждите инвестиции", каза още икономистът.

Богданов заяви, че спадът на чуждестранните инвестиции през 2010 година е много драстичен и това трябва да е водещата тема за обсъждане в рамките на правителството, когато се говори за икономическа политика, предаде Фокус. "Разликата между добрите години и сега е просто фрапираща, тя е в пъти като поток инвестиции", каза Богданов.

Според икономиста има добри шансове през 2011 година да бъде отчетен положителен икономически растеж. Заложеният от правителството от 3.6 % обаче е по-скоро горната граница и оптимистичният сценарий.

"Пикът на уволненията заради кризата е приключил", отчете още Богданов. Според него това, което последва незабавно развихрянето на кризата от 2008-2009 г., вече се е случило. "Оттук насетне обаче, както може да се види в прогнозата на Европейската комисия и на Международния валутен фонд, все още има твърде много несигурност в глобалната икономика. Може да се стигне до втори кризисен шок и за българската икономика, вероятно не толкова силен, но със сигурност с блокиране на нови назначения и на създаване на нови работни места", каза още той.

http://society.actualno.com

«