« Върни се назад Публикувано на 16.08.2014 / 12:14

Помощ от АФЕРА: ДАНС, разровете прокурорска проверка за подмяната на монети във Варненския музей от началото на 90-те!

шпионЕдно от първите ми журналистически разследвания в началото на 90-те години бе свързано с мащабна схема за подмяна на оригинални монети във Варненския археологически музей. Тогава се добрах до документи, които показваха нагледно как са подменяни оригинални монети.

Публикувах поредица от журналистически разследвания в тогавашния регионален седмичник за Североизточна България в. „Север изток”, който се издаваше в гр. Шумен.
По публикациите бе образувана прокурорска проверка от тогавашния шеф на Районна прокуратура – Варна, покойният вече, Борислав Люцканов.
За съжаление тогавашните ченгета, въпреки че работиха по случая, по думите на експрокурор Борислав Люцканов, не успяха да превърнат разследването си в „реализация”, поради липса на качествени експерти в тази специфична материя.
Ако ДАНС обаче се разрови в архивите, ще успее да види каква схема за подмяна на монети в музея се въртеше още от тогава.
В прокуратурата бях внесла и документи, предоставени ми тогава за подмяната на монети.
Публикуваме това в помощ на ДАНС, които разпространиха, че:
Мащабна схема за подменяне на музейни експонати са разбили агентите от ДАНС. Над 600 антики и оръжия и над 2600 единици боеприпаси са иззети при операцията. Разследването е по досъдебно производство, свързано със съществуването на незаконен механизъм за източване на фондовете на български държавни музеи и продажбата им на чуждестранни аукциони или колекционери в Русия, Западна Европа и САЩ. Операцията е проведена едновременно на територията на пет града в страната – Варна, Бургас, София, Плевен и Ямбол.
Сред най-ценните експонати са над 60 антични монети от римската императорска епоха, повечето от които с висок номинал и в много добро състояние. За някои от тях се предполага, че никога не са влизали в употреба, след като са били отсечени. Всички те са нерегистрирани.
Намерени са още архитектурни, декоративни детайли, вероятно част от голяма обществена сграда, колони, йонийски капител, мраморна стела и корниз, антична ваза и антична амфора, бронзови антични брадви. За немалка част от иззетите обекти има данни, че са експонати от фондовете на различни български музеи. Разследването започва преди една година, заради постъпили данни за подменени музейни експонати. По предварителни данни цената на експонатите може да достигне няколко стотин хиляди евро. Разкрита е сложна схема, действала от години, при която определени музейни експонати са подменяни с подобни на тях предмети, но с много по-ниска стойност, докато оригиналите напускат границите на страната.
Петима са заподозрените за уастиев с схемата, срещу които има повдигнати обвинения. За двама от тях са поискани постоянни мерки за задържане под стража. Сред тях има изпълнители на ниско ниво, включително и музейни работници, но и такива, които са пряко свързани с функционирането на нелегалните международни канали и притежават изключително големи финансови възможности и висок социален статус. Сред задържаните, с повдигнато обвинение, има и чужд гражданин.
Веселина Томова

«