« Върни се назад Публикувано на 08.09.2014 / 13:00

Позорът на PR-а – ГЕРБ и жертвите

ГЕРБ пиарАко трябва да бъде даден висок пост на Борисов, той трябва да бъде нещо от типа председател на всички професионални пиари в България.
Усетът му за популистичните тенденции е огромен.
Докато другите се надпреварват да обясняват програми, намерения, да запознават хората по места с кандидатите си, Бойко с един замах спести пари и предизвика популистично цунами с решението си да прати всичките си кандидат-депутати да помагат на засегнатите райони.

470 въоръжени с кирки и лопати проектодепутати ще копаят кал и тиня, за да попаднат в камерите. Някои от тях – лекари, адвокати, мениджъри, не са хващали подобен уред в ръцете си никога. Сега ще им се наложи да вземат уроци, защото PR-ът иска жертви.
Не, драгий ми народе, това не е мисъл за хората. Това не е желание да помогне. Това е най-безсрамното използване на една трагична ситуация в историята.
Да спреш кампанията не означава просто да спреш концертите и да промениш ангажиментите на Кончита Вурст, която вече си ангажирал.
Ако се спира кампания, се спира отразяването в медиите. Пускаш там един номер, да не забравят за кого да боднат чавката, и се скриваш от обективите.
Другото е по-страшно от популизма на обещанията. Защото да жънеш дивиденти от нещастието на хората е срамно и гнусно. Да крещиш на откриването на самата кампания „ГЕРБ дарява 100 хил. лв.“, все едно си кум на селска сватба, е позорно.
Тези 470 души няма да бъдат полезни, те не са подготвени за това. Не са и доброволци – тръгват с нежелание по заповед на Шефа. Не е вътрешно убеждение или ентусиазъм, а просто кампанийна инициатива, която ще им донесе политически дивиденти.
По-голям позор от този не сме виждали. ГЕРБ надминаха себе си. Жалко, че малцина ще го разберат…

Пресиян Антонов

Колаж: Иво Ангелов, „Сила“

 

«