« Върни се назад Публикувано на 05.03.2022 / 11:11

ПОЗОРНО! АДВОКАТ КАШЪМОВ ПОИСКА ОГРАНИЧАВАНЕ НА СВОБОДАТА СЛОВОТО ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ И ПОРЪЧКОВИ ПРОКУРОРСКИ ПРОЦЕСИ СРЕЩУ „ОПРАВДАВАЩИТЕ“ ПУТИН И РУСИЯ! А КАКВО ПРАВИМ С ОПРАВДАВАЩИТЕ ФАШИЗМА В УКРАЙНА, КАШЪМОВ, А? КАКВО ПРАВИМ С МЕДИИТЕ, КОИТО ПОКАЗВАТ ЕДИНСТВЕНО УКРАИНСКАТА ПРОПАГАНДА?! ПИЩЯТ СРЕЩУ ГЕШЕВ, А ИСКАТ ОТ НЕГО ПРОЦЕСИ! ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ КАТО СИ СЛОЖАТ СВОЙ ПРОКУРОР!

Адвокат Александър Кашъмов от фондация „Програма Достъп до информация“ публикува в профила си във фейсбук мнение, че речта на омразата, както и изказвания, с които се оправдава, отрича или грубо омаловажава престъпление против мира и човечеството, са престъпление по НК и според постоянната практика на съда в Страсбург. Това налага прокуратурата да се задейства: „Поне политиците, които вършат посоченото престъпление, са видими за всички“, посочва адвокат Кашъмов. Пред „Дневник“ той доразви тезата си по въпроса как да се разграничи свободното слово от деянието да се оправдава престъпление срещу мира и човечеството.

Хората смятат по отношение на течащата по социални мрежи и други информационни канали пропутинска пропаганда, че става въпрос за липса на морал, безсърдечие и липса на здрав разум. Това безспорно е така. Аз не се съмнявам, че в повечето случаи става въпрос за бездушни машини, които се правят на хора, но всъщност работят по зададени механично алгоритми.

Важно е обаче да се обърне внимание, особено на българската прокуратура, че през 2011 г. във връзка с изпълнение на задълженията на България по международното право е забранено да бъде оправдавано, отричано или грубо омаловажавано извършено престъпление против мира и човечеството, когато се създава опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора (чл.419а от НК, затвор до 5 г.).

В страната ни вече влизат бежанци от Украйна – българи и украинци, а речта на омразата, оправдаваща Путин, създава опасност от омраза към тях в момент, в който търсят подслон и защита. МОЛЯ, предприемете действия по компетентност – поне политиците, които вършат посоченото престъпление, са видими за всички.

Касае се за ограничение на свободата на словото по изключение. Това не са просто състави в национални закони, а изпълнение на Конвенцията за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация. Чл.419а от НК визира оправдаване на престъпления против мира и човечеството, а планирането, подготвянето или воденето на агресивна война е престъпление против мира.

Когато става въпрос за реч на омразата, което е най-тежкото прегрешение и най-сериозното ограничение на свободата на словото, има решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), тогава ограничаването й е допустимо в най-голяма степен. Това особено се отнася до случаите, в които да речем се оправдава нацисткият режим и нацистките престъпления или се омаловажават. По този въпрос има поредица решения на ЕСПЧ, в които се приема, че макар плурализмът да е основна ценност в демокрацията на Европа, все пак подобна реч на оправдаване не се ползва със защитата на чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека.

Имаме текст от Наказателния кодекс, който е свързан с оправдаване на престъпления срещу мира и човечеството. Тези, които оправдават Путин, са в тази категория, защото самата дефиниция, включително на българския НК, за престъпление срещу мира е „планиране, подготвяне и водене на агресивна война„. За света няма две мнения, че Путин е агресор. Няма съмнение, че без никакъв повод и без да е предизвикан, той започна война срещу Украйна. Да не говорим, че в допълнение има още един куп неща, насочени срещу мира и човечеството. Явното бомбардиране и обстрел на цивилни обекти, на градове, жилищни сгради, множеството деца и жени, които са убити и ранени при атакуване на цивилни обекти – тоест ние имаме множество нарушения на международното право за водене на война и имаме ясен случай на престъпление срещу мира и човечеството.

Как да се разграничи свободното слово и изразяване на мнение от престъплението? Прокуратурата във всеки един случай трябва да влезе в своята роля и да извърши тълкуване на закона и на фактите. Ключовите думи са: „оправдава, отрича и грубо омаловажава“. Трябва да се види дали конкретната реч оправдава, отрича и грубо омаловажава.

На следващо място трябва да се изясни има ли извършено престъпление против мира и човечеството. Според мен абсолютво несъмнено има с оглед на всички известни факти. И третият елемент е, ако с това „създаде опасност да се упражни насилие срещу отделни лица или общност от хора, обединени по раса, цвят, национална принадлежност“.

Според мен третият елемент лесно се доказва, защото в момента множество хора, идващи от Украйна, търсят закрила и статут на бежанци. Въздействието върху общественото мнение с подобни недопустими изказвания може пряко да ги постави в опасност от омраза. С което те могат да бъдат лишени и от убежище и подслон за себе си и своите семейства.

Виждам, че тече много сериозна пропаганда. Голяма част от нея е пропаганда на машините, които действат по алгоритми. Фейсбук е трудно идентифицируем, тоест говорещите във фейсбук трудно могат да бъдат основният таргет.

Но тези, които могат да бъдат вкарани във фокуса на прокуратурата, са тези, които пряко защитават Путин и неговата войнолюбива и човеконенавистна акция. Те могат да бъдат конкретно визирани. Аз не мога да претендирам, че съм успял да чуя всичко, което се говори, но със сигурност трябва да се прегледа внимателно какво говори лидерът на онази групичка, която успя да допълзи до парламента – „Възраждане“ и някои други негови пригласящи. Това са неща, които е задължително да свърши прокуратурата. Аз не се наемам да коментирам и преценявам дали това накрая ще завърши с осъдителни присъди.

Но страната ни е в положение, в което две съседни държави се бият на нашата граница и едната е агресор. При всички положения нашите институции би трябвало да бъдат в една по-висока степен на мобилизация. Подобно слово на омразата, което оправдава войната, войнолюбието и престъплението против мира, е в състояние да разцепи обществото и да го отслаби пред лицето на един нарастващ заплашителен конфликт.

Разбира се, аз съм привърженик на различните гледни точки, все пак четвърт век се занимавам със защита на свободата на словото и в България, и в Европейския съд по правата на човека. Имам и много международен опит. Смятам, че и тук има място за плурализъм, но няма място за оценки на нещо, което несъмнено е зло.

Освен най-тежката възможна отговорност – наказателната, където наказанието е затвор, обхватът на отговорността за подобна реч на омразата е много по-широк. В Закона за радиото и телевизията е абсолютно забранена речта на омразата, тя е основание за много тежки санкции от компетентния държавен орган – Съветът за електронни медии. Тези санкции категорично могат да бъдат наложени на самите юридически лица, а може и да бъдат потърсени основания за санкциониране и на конкретни лица, които водят конкретни програми и които са допуснали или създали условия за разпространение на реч на омразата. Това е категорично.

И пак да напомня: говорим за омраза на етническа основа. Нещата са сериозни и въпреки че свободата на словото е много важен принцип за развитието на демокрацията, трябва да е ясно, че в извънредни условия, особено при война, тя може да бъде ограничавана, когато става дума за реч на омразата. И трябва да бъде ограничавана.

Браво! Позорно и потресаващо!

Адвокат Кашъмов поискал ограничаване на свободата на словото срещу всички, които имат РАЗЛИЧНО мнение, извън бруталната украино-американска пропаганда, която се лее по ВСИЧКИ ПРОПРАВИТЕЛСТВЕНИ ГОЛЕМИ ТЕЛЕВИЗИИ И МЕДИИ!

И видите ли, се обръща към иначе омразния му Гешев – да започнел да гони и забранява всеки, който бил на страната на Путин и Русия, впрочем, отвратителен пласмент, ако питате нас. Защото тази „опорна точка“ е мръснишка! Какво значи „да оправдаваш Путин“ след като ГОВОРИШ И ПИШЕШ ИСТИНАТА ЗА ФАШИЗМА, КОЙТО ВИЛНЕЕ ГОДИНИ НАРЕД В УКРАЙНА, ДИРИЖИРАН ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ?!!!

Адвокат Кашъмов иска едва ли не прокурорски процеси срещу всеки инакомислещ, който не е съгласен с американо – украинската пропаганда, вкаран в клишето „путинист“! И го иска от Иван Гешев, на когото иначе иска оставката.

Вие представяте ли си тези „умно красиви“ ако си сложат свой прокурор, какво ще последва? Ще ни забранят всичките, ще ни и осъдят, че и лагери ще отворят, само защото мислим с главите си, казваме истината и не подгъзуваме на американската пропаганда?!

А тези, които оправдават фашистките действия, вилнели в Украйна осем години под диригентската палка на янките, какво ще ги правим, адвокат Кашъмов? Ордени ли ще им дадем?

Що за позор адвокат да иска ограничаване на свободата на словото?

Що за ПОЗОР!!!

Веселина Томова

 

«