« Върни се назад Публикувано на 19.10.2017 / 19:42

ПОД ПРИКРИТИЕТО НА СЪСЛОВНАТА ОМЕРТА ПРОКУРАТУРАТА КОМПРОМЕТИРА ДЕЛОТО ЗА СМЪРТТА НА РОДИЛКАТА ДЕЯНА. ПРИКРИВАТ ГИНЕКОЛОЗИТЕ, ЗА СМЕТКА НА КОРЕМНИ ХИРУРЗИ

ДЕЯНАНадали си спомняте за един протест в края на 2011 година на „жертвите на гинеколози“. Така ги нарекоха медиите тогава. Беше организиран от няколко мъже, които бяха загубили жените си – родилки или новородените си бебета, и от хората, които ги подкрепят – срещу „алчните, некомпетентни и небрежни акушер – гинеколози“. Лекарите тогава също скочиха, че това е сатанизиране на онези, които са призвани да помогнат, че има здрави родилки и болни родилки, и не винаги е възможно да помогнеш, че не могат спокойно да работят, ако са унижавани и подозирани във всички възможни грехове.

Дефицитът на гинеколозите у нас е сериозен – най-вече в държавните и общинските лечебни заведения, защото по финансови причини те предпочитат да работят в частни клиники, заминават за чужбина или се преквалифицират и работят в ин витро клиники.

Тогавашният директор на болница „Шейново“ д-р Иван Костов подаде оставка след натиск от премиера Бойко Борисов след два смъртни случая на родилки там. Един от потърпевшите близки изнесе в медиите информацията, че му е предлаган подкуп, за да не завежда дело срещу лекарите в болницата. Болницата остана без директор три години. А на кариерата на д-р Костов човек откровено може да завиди, защото той първо стана директор на Първа АГ болница „Св. София“ с очевидната подкрепа на общинарите от ГЕРБ, а отскоро и на „Майчин дом“.

Какво обаче се случи с близките на починалите родилки? Някои заведоха дела, които се точат и до днес. При това с доста странно развитие и вероятно резултат, който не би удоволетворил нито ищците, нито обществото, които искат да знаят истината и искат справедливо наказание за проявилите небрежност.

След сменени няколко водещи прокурори и редица експертизи делото за смъртта през 2011 година на Деяна Георгиева, която е лекувана в четири софийски болници, все още предстои да влезе в съда.

В оперативния протокол от последната операция, извършена на родилката в Александровска болница, е записано, че в матката са намерени некротични материи и става въпрос за „сепсис от гинекологичен произход“.

Първоначално столична градска прокуратура води разследване срещу 17 лекари от „Шейново“ и „Пирогов“. Такова е и заключението на проф. д-р Иван Козовски от Варна, след като провежда първата експертиза по делото. Броят на обвинените за смъртта на 19-годишното момиче обаче непрекъснато намалява – още през 2015 година прокурорът по делото заявява на майката на починалата, че „Няма смисъл да са толкова много, вината е комплексна и се размива“!

Според жената при всяка смяна на прокурор се поръчва една и съща експертиза, според нея с цел делото да не стигне в съда и да се бави безкрайно.

През лятото на 2017 година е повдигнато обвинение само на 6-ма – двама гинеколози от „Шейново“ – оператор и лекуващ лекар, и четирима – коремни хирурзи от „Пирогов“.

Подкрепят ли се или се прикриват гинеколозите?

Министърът на здравеопазването  д-р Стефан Константинов, също гинеколог, твърдеше през 2011 година пред медиите, че причината за смъртта на младата жена не е гинекологична, а чревна инфекция и салмонелоза.

Акушер – гинекологът д-р Джунков, който по това време е и заместник директор на лечебната административна част на „Пирогов“, който е водил екипа при лечението на родилката в болницата, не е обвиняем! Нито останалите гинеколози, които са извършили 8 консултации, докато родилката е била в „Пирогов“, при които не е констатирана послеродова инфекция!

Обвинението срещу коремните хирурзи изглежда още по-странно, защото липсва публична информация – направена ли е експертиза какъв е личния „принос“ на всеки един гинеколог от онези, които са „лекували“ и следили състоянието на починалата родилка извън „Шейново“ – в „Пирогов“ и в Александровска болница?

Ако такава няма, какви са основанията те да не бъдат привлечени към отговорност?

Дали приписваната вина за професионална непредпазливост, поради „изчаквателната позиция“ на четиримата коремни хирурзи от „Пирогов“ /сред които има републикански консултанти по хирургия/, не идва да прикрие факта, че липсва решение за последваща оперативна интервенция от страна на гинеколозите, които би трябвало да са водещи при лечението на родилка с усложнения?

На фона на политическата дъвка за „демографска криза и последиците от нея“, действията на конкретни служебни лица очевидно не са в защита на родилките и техните бебета, а тъкмо обратното – избягват отговорността за взетите или невзетите от тях решения.

Всъщност, недоверието към всички служебни лица, които нарушават или не изпълняват адекватно служебните си задължения, расте от година на година у нас, защото хората вече не разчитат да получат справедливост – те искат възмедие за причинените загуби, но такова не идва под прикритието на съсловната омерта.

Afera.bg

«