« Върни се назад Публикувано на 23.04.2014 / 20:31

ПОДОЗРИТЕЛНО! НАМЕРИХА ЦАКАТА НА ПЕНГЕЗОВ ТОЧНО ПРЕДИ ИЗБОРА НА ШЕФ НА СОФИЙСКИ АПЕЛАТИВЕН СЪД

 

Шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков са получили призовки, за да бъдат обвинени. Двамата трябва да се явят в понеделник в спецотдела към Софийската градска прокуратура, за да бъдат привлечени като обвиняеми. Все още не е ясно какво обвинение ще им бъде повдигнато. Известно е обаче, че разследването, заради което са привикани двамата, е за проекта „Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища“. Той бе спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петков бяха председатели. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв., пише в. Труд.

Любопитен детайл е, че двамата са получили призовките си във вторник – първия работен ден след Великденските празници и първият възможен, след като миналия четвъртък Висшия съдебен съвет откри процедура за изобр на нови шефове на двете съдилища. За втори мандат се готвеха и Пенгезов, и Петков.

„По този начин се ликвидират неудобните кандидати за председатели. Как така четири години не откриха виновни, а едва сега?“, запита пред „Труд“ Пенгезов и заяви, че готвеното обвинение е политическа поръчка. След това каза, че разследването е започнало още през 2010 г. по „донос“. И че заради проекта за прозрачност той е бил глобен с 5000 лв, а Петков с 15 хил. лв., а впоследствие съдът е отменил глобите им, пише още в. Труд.

Очаква се Пенгезов да бъде отстранен от длъжност. Така изключително подозрително терена се разчиства преди обявения конкурс за шефове на Софийски апелативен съд и на военно-апелативния съд.

Afera.bg


«