« Върни се назад Публикувано на 16.04.2014 / 19:35

ПОГОЛОВНА СЕЧ РАЗЧИСТВА ТРАСЕТО ЗА „ЮЖЕН ПОТОК”, А МАЗАЧИТЕ НА ФИЛИИ С МАРКА „ПОРТНИХ И ТЪСТ” МЪЛЧАТ „МОТИВИРАНО”

 

Докато държавата се тресе от поредното безобразно бетониране, което управляващите се готвят да допуснат в местността Карадере, поголовна сеч и камиони с трупи се превръщат в пейзажа край любимия на варненци плаж Паша дере. Разчистването на трасето за „Южен поток“ върви тихом-мълком под носа на властта във Варна. В града, чийто кмет преди по-малко от месец се изцепи, че няма да допусне клонче да падне от зелената система на общината, без инвеститора да е засадил двойно и тройно повече дървета на посочено от администрацията място.

Като се има предвид какви количества дървета се изсичат край Паша дере, би трябвало кметът Портних вече да е отредил място за чисто нов градски парк – някъде в плътно бетонираните жилищни квартали, например. За последното не се е чуло нищо, но пък за сметка на това, докато се сече безогледно на Паша дере за Южен поток, във Варна започват да изплуват личните интереси зад фамилията на Портних, които обясняват „удобното“ му мълчание по темата „Южен поток“, отказа му да направи референдум по същия въпрос и липсата на всякакъв опит за защита интересите на варненци от този наложен от правителството на БСП и ДПС проект. Фактите изплуват, но никой сякаш не иска да извика, че царя е гол.

Какви интереси фамилията на Портних ли? Ами – кристално ясни и много преки:

И най-добронамерения преглед на ангажираните с проекта лица във Варна ще лъснат роднинските и много близки приятелски връзки, оплетени край проекта. Едната върви директно през семейството на съпругата на Иван Портних – Вилислава Портних – и стига до бившата царска евродепутатка Биляна Раева.

Другата нишка пак е в опасна близост до кмета Портних и върви през съдружника му в жилищната сграда в курорта Св. Константин и Елена, която стана публично известна в  журналистическо разследване на ТВ 7. Проверка на имената зад придобиването и изграждането именно на тази сграда ще извади на светло близкия на Портних приятел, който „най-случайно“ е пряко ангажиран с руския интерес в „Южен поток“.

Връзката между двамата светва все по-яко, но на кмета не му дреме – или не може да пореже родата, или от черешата проблемите не се виждат толкова ясно.

Доказателство за кокошата слепота, споходила Портних, са и последните му кадрови безумия. 

В годината, в която най-много се пъне, че ще направи Варна културна столица на Европа за 2019-а той разцепи културата на две – половинката даде на патроните си от ТИМ и медийните им протежета, а с другата половинка се опита да залепи изтънелите редици на партията, която оглавява, като тури начело на културната дирекция най-нефелното пресаташе от централата на ГЕРБ – Антония Йовчева.

В подобен титаничен напън – да удържи разпада на ГЕРБ във Варна, момчето от черешата вкара туризма в ръцете на Ирина Угринска – жена на общински съветник от ГЕРБ и знаков кадър на Златни пясъци – отколешна губерния на Славчо Христов.

Все стъпки достойни за медали. Или магистрали.

Медиите ще кажат, ако им стиска да бръкнат в цялата нечистотия край мазачите на филии с марка „Портних и тъст“, които яхнаха управлението на Варна. Същата тая Варна, която беше всеки ден в обектива на медиите, докато от морето се биеше тъпана за високите сметки за тока. Същата, която много се нравеше на медиите, докато Пламен Горанов беше ароматна дъвка. Сега същия този град не интересува никого извън пределите му. Жалко. За всички хора, които повярваха, че във Варна може да се промени и града да се върне към чистотата, зеленината и европейския дух, с които го помнят поколения наред.

 

Георги Гегов

«