« Върни се назад Публикувано на 28.04.2014 / 12:14

ПОВДИГНАХА НА ПЕНГЕЗОВ ЧЕТИРИ ОБВИНЕНИЯ

 

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов и шефът на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков бяха обвинени днес в длъжностно присвояване на пари от проект по програма ОПАК, спечелен преди 6 години от Военно-апелативния съд. Пенгезов е обвинен в извършване на 4 престъпления във връзка с проекта. На шефа на САС бяха повдигнати 3 обвинения като помагач на полк. Петър Петков за извършване на длъжностно присвояване, а четвъртото му обвинение е за военно длъжностно престъпление по проекта, съобщава „Праве свят”.

На излизане от спецзвеното на прокуратурата в ДАНС, Пенгезов поясни, че обвинени ще бъдат и IT-специалисти, участвали в проекта. Пенгезов и Петков напуснаха сградата на спецзвеното на прокуратурата без мярка за неотклонение, като не им бе и наложена забрана за напускане на страната. Двамата пристигнаха без адвокати, а шефът на САС каза, че ще се защитава сам – като Георги Димитров. Той обяви, че ще направи и възражение за подсъдност, защото делото се наблюдава от военноокръжна прокуратура.

 

Проектът по програма ОПАК е на тема „Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища“, а стойността му е 700 000 лева. По него са работили и Петков, и Пенгезов, в качеството си на председатели на Военно-апелативния съд. Съдът печели проекта през 2008 г., когато негов председател е Пенгезов. Преди да бъде образувано досъдебното производство през 2010 г., имало проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за извършване на одит на проекта. Одиторът проверил всички документи, дал възможност на Пенгезов и на Петър Петков, който довършил проекта, да изложат възраженията си, но накрая преценил, че има нарушения и издал две наказателни постановления, с които Пенгезов бил глобен с 5000 лева, а Петков – с 15 000 лева. Двамата обжалвали постановленията пред Софийския районен съд, който отменил постановленията и заявил, че при провеждането на обществените поръчки няма нарушения. Решението на СРС било потвърдено от Административен съд София-град.

 

Afera.bg

«