« Върни се назад Публикувано на 04.02.2014 / 12:51

ПОВДИГАТ ОБВИНЕНИЕ НА ФИЛИП ЗЛАТАНОВ С ТЕФТЕРЧЕТО. ПРАВЕЛ ОБЛАГА И ПРИКРИВАЛ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

 

Повдигнато е обвинение на Филип Златанов, бивш председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), съобщава БГНЕС.Обвинението е на база облага на един човек, който е причинил вреда на други двама. Облагата е за Росен Плевнелиев – президент, като Златанов е скрил от обществеността, че Плевнелиев е проверяван за конфликт на интереси. Комисията не се с произнесла по същество дали има или няма конфликт на интереси, а е прекратила производството. Причинената вреда е за Димана Ранкова, тогавашен председател на Комисията за финансов надзор.

Филип Златанов не е изпратил решението на Комисията за конфликт на интереси, с което не е дал възможност на Димана Ранкова оспори взетото решение на комисията и да защити доброто си име в обществото.

Другото лице Лилия Бунева, бивш председател на Сметната палата, също е с причинена вреда. А именно не са й съобщени резултатите от комисията за конфликт на интереси и не й е дадена възможност да се защити, като оспори вече взетото решение.

На 26 септември 2013 г. Филип Златанов подаде оставка като председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Тефтерчето на Златанов стана известно със скандални записки и инициали на политици с директиви – „да се удари“, „да се забави“, „да се оправи“.

В показаните страници от тефтера има имена на много лица от обществено-политическия живот, сред които и името на Росен Плевнелиев. В него фигурират инициалите Б.Б. и Ц.Ц. Заради скандала Искра Фидосова се отказа от депутатския си мандат и напусна всички ръководни постове в партията на Борисов. От БСП и ДПС пък обявиха, че комисията за конфликт на интереси е била използвана от бившите управляващи за саморазправа с политически опоненти.

Afera.bg

«