« Върни се назад Публикувано на 03.02.2014 / 9:11

ПЛЕВНЕЛИЕВ И ЮРИДИЧЕСКИЯ МУ КРЪЖОК ГОТВЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

 

Юристите на президента Плевнелиев в тайна доба кроят проект за нова конституция, която да смени формата на управление – от парламентарна република България да стане президентска.Заверата е станала в четвъртък вечер в Алма матер в кабинет 298, пише в. „Телеграф”.

На сбирката били съветникът по правните въпроси на президента Наталия Киселова, членът на правния съвет на държавния глава и Ранобуден доцент Кристиан Таков, професорът по конституционно право Георги Близнашки и гл. ас. Христо Христев, който беше плътно зад окупаторите на СУ. Според в. Телеграф квартетът обслужва последните напъни на президента Плевнелиев да свика референдум за задължителен вот и избори с частично мажоритарно гласуване, за да бъде обслужена коалицията „Мишо Бирата”. Тя включва Борисов, Първанов, въпреки идеологическите им различия, Реформаторския блок и не на последно място кръга „Капитал” на шефа и личен приятел на президента – скандалния олигарх Иво Прокопиев. Целта на тази задкулисна коалиция е да свика ВНС и да смени формата на управление, а капиталци и Реформаторите отново да са на държавна ясла.

Всички тях ги обединява 500 млн. евро комисиона, ако проектът “Белене” бъде размразен, пише още „Телеграф“.

Плевнелиев е поставил и втора задача на юридическия кръжец спешно да ремонтира Закона за Конституционния съд, като рязко да увеличи правомощията на съда и да промени квотния принцип, така че държавният глава да може да назначава повече съдии.

Кристиан Таков е предложил това да бъде аргументирано с прекия избор на президента и държавата да се разглежда като едномандатен избирателен район с мажоритарна система, което да придаде на Плевнелиев максимално възможната юридическа легитимност. Това е удар по Конституционния съд, чрез който се подготвя почвата за президентска република, коментираха източниците на „Телеграф”. Идеята на Плевнелиев за задължително гласуване обслужва директно коалицията „Мишо Бирата”.

Президентът ни готви следващото Народно събрание да е нещо като еднодневка. То ще е аморфно, с повече партии, ще могат да се правят всякакви коалиции по интереси, без принципи и политически морал и така ще развърже ръцете на основните играчи да приемат две ключови решения в задкулисния сценарий – да свикват ВНС и да размразят „Белене”. И след това то ще се саморазпусне.

Първата стъпка е именно искането на задължително гласуване. Авторите на сценария се надяват то да отвори дебат и за промени в основния закон на страната, а оттам и за нов негов президентски вариант.

Причината е, че според юристи в настоящата конституция на България гласуването е право, а не задължение, и съответно въвеждането на вот под строй трябва да бъде изрично записано.

Плевнелиев, Борисов и Гоце всъщност се пробват да подведат хората да се обявят „за” идеята с най-различни благовидни примери в ползва на задължителния вот. Като например тезата, че той би намалил тежестта на купените гласове и на ромските гласове.

Вотът под строй обаче е капан, чиято цел е да бъдат подведени големи групи избиратели (къде със слухове, къде със заплахи), че ако не гласуват именно за този олигархичен кръг и патериците му, ще бъдат глобени, издават пред „Телеграф” от обкръжението на Плевнелиев.

В другия вариант, който вече беше лансиран от бившите управляващи, хората, отишли да гласуват, може да бъдат стимулирани финансово. Това пък направо си е форма на купуване на гласове.

Afera.bg

 

«