« Върни се назад Публикувано на 24.03.2014 / 8:59

ПЛЕВНЕЛИЕВ В ЗАВЕРА С EVN

 

Докато у нас тече процедура по отнемане на лицензите на енергийните монополи, тъй като отказват да изплатят дължимите 347 млн. лева на НЕК, президентът Росен Плевнелиев се срещна тайно във Виена с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц и втори човек в австрийския концерн. Рандевуто, с което според анализатори по същество е предателство към националния интерес в полза на корпоративни и политически игри на обкръжението си, беше в четвъртък предобед в австрийската столица. Там държавният глава кацна сутринта на работно посещение под претекста, че ще се срещне с федералния президент Хайнц Фишер и ще прочете на следващия ден лекция за развитието на Югоизточна Европа. От „Дондуков”2 дотолкова се стараха да прикрият разговора му с енергийния монополист, че той дори не бе включен в програмата му, дадена за съгласуване с изпълнителната власт у нас. „Телеграф” обаче излови тайното рандеву, а с него лъсна наяве задкулисието, част от което е и президентът Росен Плевнелиев.

Визита
Визитата на Плевнелиев стартира по-малко от 24 часа след завръщането му от посещението му в Лондон. Пътуването до Австрия беше пазено в тайна до последно от медиите, като от президентството информираха за него чак в сряда вечерта с кратко съобщение, в което срещата не фигурираше. Дотогава информация за визитата имаше само в блога на българите, живеещи в Австрия, като там също нямаше данни за рандевуто. Пишеше обаче, че сред организаторите на форума, на който Плевнелиев ще изнесе лекция в петък, е и Виенският икономически форум. В неговия борд е и EVN. Държавният ни глава кацна в столицата на Австрия в четвъртък сутринта, придружен само от трима гардове, прессекретаря си Мария Иванова и шефа на протокола си Иван Кондов. Шестимата пътуваха в граждански полет на австрийските авиолинии, отлетял от София в 8 часа.

Спешно

Във Виена Плевнелиев и антуражът му се настаниха към 9,20 часа местно време в тузарския петзвезден грандхотел „Виена”. Делегацията зае петия етаж, а персоналът в хотела знаеше само, че им гостува български министър и си нямаше понятие, че става въпрос за президента ни. Първият, с когото се срещна на австрийска почва Плевнелиев, пък бе именно представителят на EVN. Точно в 12 часа шефът на протокола му слезе във фоайето, за да поеме тайния гост и да го качи в апартамента на държавния ни глава. Австриецът обаче беше дошъл 10 минути по-рано и нервно обикаляше из лобито на хотела, докато чакаше да бъде приет. Срещата между двамата продължи точно 1 час. След нея чужденецът слезе сам с асансьора, а пред хотела веднага награби телефона си, за да проведе кратък разговор – най-вероятно да докладва резултатите от рандевуто. След няколко минути пред входа се появи и лимузина “Ауди”, която го откара.
Междувременно пред хотела чакаше и ескортът на Плевнелиев, състоящ се от лимузина “Мерцедес” с българските флагове и няколко коли на австрийската полиция. 10 минути след излизането на австриеца Плевнелиев също слезе пред хотела и се качи в кортежа, за да стартира официалната си програма в Австрия. Достъпът до президента ни беше абсолютно невъзможен заради гардовете му, които зорко бдяха да не бъде обезпокояван. Щом видяха човека на „Телеграф” пък, охранителите на хотела отидоха да говорят с персонала и се погрижиха журналистът да бъде изгонен от вътрешността на сградата.

Разобличаване

ЕVN и „Дондуков”2 толкова се стараха да запазят в тайна заверата си, че при втората среща между Шишковиц и Плевнелиев – на следващия ден – вече официална, двамата не размениха дори и дума. Шишковиц се появи и на лекцията на държавния ни глава в Дипломатическата академия на Виена, като беше облечен със същите дрехи, с които беше и на срещата в грандхотел „Виена”. Дори беше закичил на ревера си значка с логото на енергийния холдинг. А щом влезе в залата, извади мобилния си телефон и веднага започна да прави снимки на Плевнелиев, който говореше от трибуната. Но двамата не дадоха каквито и да е било признаци за близките си контакти. След като приключи с лекцията си, българският президент се изнесе в съседна зала, за даде интервюта за две австрийски медии. Шишковиц пък се включи в коктейла заедно с останалите гости. На въпрос на „Телеграф” какво са си говорили с Плевнелиев по време на срещата им в хотела, енергийният бос се направи на разсеян и заяви, че сигурно някой го е припознал. Шишковиц е добре познат в нашата страна, той беше председател на Управителния съвет на EVN – България.
Вестник „Телеграф” ще изпрати в понеделник официално запитване до централата на EVN във Виена, както и до президентството, каква е била целта на тази частна среща и какви теми са обсъждани на нея. И ще чакаме техния отговор, тъй като президентът Плевнелиев дължи обяснение на обществото. Ще продължим да разкриваме и схемите на кръжеца, част от който е и държавният ни глава, и който обвинява други хора в задкулисие с една единствена цел – да прикрие далаверите си.

Фирма на Прокопиев лапна милиони от сделката за държавния дял в енергото

Взаимоотношенията между EVN и кръга около Плевнелиев далеч не са от днес. Една от основните им допирни точки, освен монопола и опитите на дружеството да запази господстващото си положение в югоизточната част на България, са ВЕИ-тата. Подобно на семейния приятел на Плевнелиев – енергийния олигарх Иво Прокопиев, и EVN са инвестирали във възобновяеми енергийни източници у нас. Те имат в България два фотоволтаични парка и един вятърен. Първата слънчева централа е изградена през 2010 в село Блатец, община Сливен, а другата е в село Тръстиково, област Бургас. Двете са с обща мощност 2,8 мегавата. Вятърният парк е в Каварна, а мощността му е 80 мегавата. Инвестицията на EVN в соларните централи е чрез дружеството „Натуркрафт” ЕООД.
Така, подобно на Прокопиев, и EVN следяха с напрежение хода на делото, което бе образувано в КС по искане на Плевнелиев. В края на миналата година той настоя магистратите да обявят за противоречаща на основния закон таксата от 20% върху приходите от фотоволтаици.
Семейният приятел на Плевнелиев – Прокопиев, игра и ключова роля в продажбата на държавния дял в енергото. Свързаното с енергийния олигарх дружество „Булброкърс” бе посредникът, който реализира в края на 2012 г. приватизационната сделка за миноритарния дял на държавата в “EVN Електроразпределение” и “EVN Електроснабдяване”, който бе 33%.
Държавата получи от приватизацията общо малко над 94 млн. лв., като 99% от акциите бяха изкупени от EVN. Абсурдното в случая е, че първоначално EVN предлагаха двойно по-висока цена за акциите от тази, на която впоследствие ги купиха след намесата на „Булброкърс”.
Средната цена за акция, постигната на аукциона, организиран от посредника, бе 1632,56 лв., а последната оферта на EVN бе 3045,34 лв. за акция. Още тогава шефът на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев заяви, че загубата на държавата от тази сделка е в размер на 88 млн. лв. От анализа на КФН става ясно, че мажоритарният собственик на електроразпределителното дружество EVN оценява държавния дял от 33% чрез отправеното търгово предложение с повече от близо 88 млн. лв. от достигнатата цена на приватизационните аукциони. А реално посредникът оценява тези акции на двойно по-ниска цена.

Спи в най-тузарския хотел в столицата на Австрия

Хотелът, в който нощува Плевнелиев заедно с антуража си, е най-тузарският във Виена и е историческа забележителност. Справка в сайта му показва, че най-обикновената стая в него тръгва от 265 евро, за да стигне до 2600 евро за апартаментите.
В сайта на хотела обаче не фигурира цената на президентския апартамент, където по традиция се настаняват първите мъже на държавите. Заради твърде високите цени гостите в грандхотел „Виена” са главно руски олигарси, които при посещенията си в Австрия отсядат в него, поблазнени от славата му. Тук-там може да се видят и италиански и арабски бизнесмени. Дори само посещение в сладкарницата към кафето опразва джоба. Най-обикновено кафе с кола и торта струва около 30 евро.

Първанов организирал рандевуто

Докато от „Дондуков”2 правят всичко възможно, за да скрият тайните лобистки разговори на държавния ни глава, се оказа, че рандевуто на президента с EVN далеч не е тайна за нашенците в Австрия. В българската общност се говори, че енергийният холдинг е поискал незабавна среща, след като научил, че може да остане без лиценз. Според нашенците рандевуто било организирано от бившия държавен глава Георги Първанов. Той имал уговорка с австрийците, тъй като участвал в подписването на първия договор между тях и БЕХ.
Това съглашателство между бившия и настоящия президент далеч не е изненадващо на фона на факта, че и двамата са основни играчи в задкулисната коалиция „Мишо Бирата”. Както вече „Телеграф” писа, в съюза между ГЕРБ и АБВ на Гоце също са и патериците им от Реформаторския блок, а също и присъдружната им организация – „Протестна мрежа”. Основната цел на задкулисната коалиция е Борисов и Първанов да окупират напълно властта и да осигурят на спонсорите си постоянна държавна хранилка. Връзката между ГЕРБ, „Протестна мрежа”, Реформаторския блок и “Дондуков”2 излезе за втори път наяве този петък, след като социологът Цветозар Томов косвено призна, че са едно цяло. Според анализатори той е политическото звено, свързващо тези формации. Първия път, в който лъсна връзката, пък бе, когато стана ясно, че обвиняемият за мащабни далавери в “Напоителни системи” бивш директор на дружеството Георги Харизанов, по известен като Жоро Тръбата, плащал на ултраси да радикализират протестите срещу властта.

В.Монитор

«