Публикувано на 24.02.2008 / 19:51

Пламен Юруков прецаква Васил Божков – Черепа за посланик на Казахстан

 

 

През март 2000 година в брой 487 на правителствен бюлетин на кабинета на Иван Костов излиза съобщение след заседание на Министерския съвет. В него пише дословно:

“Пламен Юруков ще бъде почетен консул на Казахстан в България

Министерският съвет даде съгласие за назначаването на г-н Пламен Любенов Юруков за почетен /нещатен/ консул на Република Казахстан в Република България със седалище гр. София и консулски окръг, обхващащ територията на страната. Г-н Юруков е завършил СУ "Св. Климент Охридски". Председател е на съвета на директорите на "Балкам" АД, занимаващо се с търговия и преработка на кафе. Член е на управителния съвет на Българската айкидо федерация, владее руски, френски и английски език.”

Години по-късно пък по някакво сакрално стечение на обстоятелствата президентът Георги Първанов ще изпрати официално като посланик в Казахстан ексглавния прокурор на републиката Никола Филчев. Филчев също се спрягаше като личен избор на Иван Костов за главен прокурор.

Днес Пламен Юруков, който с благословията на Командира е станал почетен консул на Казахстан е председател на СДС и като такъв прави политически совалки за сближаване на интересите между т.нар. десни партии.

Новият лидер на СДС Пламен Юруков е и човекът, който напоследък търка рамо до ГЕРБ. Преди вота на недоверие към сегашното правителство дори се стигна до изявления в пресата, че ГЕРБ и СДС ще управляват заедно.

Онзи ден пък във в. “Труд” Пламен Юруков на въпрос на Валерия Велева – дали иска да стане премиер, цел към която се е стремил и неведнъж е споделял с журналистката, отговаря – че отстъпвал премиерското място на Бойко Борисов. Но пък на следващите избори ГЕРБ и СДС щели да имат мнозинство в парламента.

За разлика от Юруков, в ГЕРБ са далеч по-предпазливи по отношение на бъдеща обща коалиция и евентуално управление на страната в комплект.

В интервю за “24 часа” преди време председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заявява, че Пламен Юруков е зависим човек. Без конкретно да обяснява от какво точно е зависим. Два дни след гротесковия протест и митинг на т.нар. обединена опозиция в столицата пък, Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще управлява сама и това, че си говорели и се срещали с някого, нищо не означавало.

В самите сини среди Юруков е укоряван, че е свързан пряко с кръга на Христо Бисеров, който в момента се подвизава в ДПС, както и с Пламен Радонов, Пламен Минев, Захари Желязков, Цоньо Ботев и други от клуба “Сенатор”. Сини активисти заподозряха новият син лидер в индиректна връзка с Ахлед Доган.

Според данни, появили се в интернет – пространството, през 2000 година за почетен консул на Казахстан е бил готвен Васил Божков – Черепа, но изборът е паднал върху Пламен Юруков. Той е бил съдружник и на строителния предприемач Дмитър Барбуков, а през 1995 – 1996 година е бил съдружник и със собственика на скандалната фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев. Преди 10 ноември 1989 г. Красимир Георгиев пък е бил инспектор в Благоевски районен комитет на БКП. Отговарял е за “Енергопроект”. В неговия отдел е работел и Румен Овчаров. Оттам, според същите източници, тръгва и топлата връзка между двамата. Основният бизнес, с който се легитимира днес Пламен Юруков като бизнесмен е кафето. Запознати обаче твърдят, че интересът му към Казахстан е по-скоро продиктуван от бизнеса с търговия с оръжие, тъй като Казахстан е голям клиент на българските оръжейни търговци и фирми. А Пламен Юруков работи в тясна връзка и с Николай Ибушев -собственикът на “Арсенал” – Казанлък.

Николай Ибушев пък е бивш червен депутат, но е в добри отношения със синия народен представител Йордан Бакалов. Поради тази причина сини активисти си обясняват и добрата спойка между Пламен Юруков и Йордан Бакалов.

От висшата кухня на СДС издават и, че преди конференцията на СДС през лятото на 2007 година Йордан Бакалов и Методи Андреев са имали твърде горещ разговор с Пламен Юруков на тема кой кой е в действащите спецслужби.

От друга страна в ГЕРБ, които по принцип не крият, че притежават масиви от конфиденциална информация зържали козове в ръкавите по отношение на синия лидер. В този контекст думите на Цветан Цветанов, че Пламен Юруков е зависим човек, никак не са случайни.

Докато синият лидер говори, че доверието в СДС се възвръща, в определени сини среди са сериозно притеснени, че вратите на партията се отварят за хора като Христо Бисеров, Камен Костадинов, Йордан Цонев и Илия Петров, чиято съпруга Велислава Кръстева е шеф на аналитичния център на ДПС и е член и говорител на Централната избирателна комисия от ДПС.

Неподправени седесари са силно притеснени и от обстоятелството, че Имо Цанев оглавява предизборния щаб на партията, а Пламен Раданов е главен секретар. Името на Иво Цанев изплува в един доклад на НСБОП, в който

става дума за акт за митническо нарушение от 1992 г., подписано от Пламен Минев – тогава старши инспектор при митницата в Свищов. Пламен Минев съставил акта срещу Стефан Стефанов, който на 9 март 1991 г. превозвал кафе за ЕФ Цанев 90(на Иво Цанев) от Велико Търново. Превозваната от Стефанов стока преминала през митница Русе, където била пломбирана. Стоката била поставена под митнически контрол, а на превозвача Стефанов бил издаден транспортен лист със задължението да представи вносната стока заедно с документите в митницата в Свищов за оформяне на вноса. Вместо това Стефанов закарал стоката директно в Търново на фирма “Цанев 90”. По-късно тя не била представена пред свищовската митница.

Afera.bg

Коментари 0 за
“Пламен Юруков прецаква Васил Божков – Черепа за посланик на Казахстан”

  1. Това за ЕФ Цанев и акта за кафе са глупости, защото става дума за друг Иво Цанев, който е с около 10 години по-възрастен от бившият премиерски съветник и депутат Иво Цанев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *