« Върни се назад Публикувано на 01.07.2021 / 10:03

ПИШМАН ПРАВООХРАНИТЕЛИТЕ. ДОСТОЙНОТО НЕ Е ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ. ЗА ДА СИ ГЕНЕРАЛ ДНЕС ВАЖНОТО Е ДА СИ ПРАВИЛНО ОРИЕНТИРАН И ОЩЕ ПО-ПРАВИЛНО ПОСЛУШЕН

Правилата на политиката са едни, на правоохраняването други.

Сега политиците вече са правоохранители, макар и пишман – правоохранители или поне имат самочувствието, че разбират от право охраняване.

А „каймакът“ на правоохранителите тенденциозно смятат, че могат да са политици.

Намират го за нещо нормално, стига материалните и властовите им възможности да са запазени – да се развиват градивно във времето.

Каква илюзия на малодушието?

Най-големият крах на макар и малката възможна хармония в обществените среди се получава тогава, когато пишман – правоохранители възприемат себе си като сериозни политици, а заболели методически политици започнат да се изживяват като генерали.

Всъщност сега, за да си генерал не се изисква сърце, железни способности, чест и моралитет на дните.

Достойното не е за предпочитане.

Важното е да си правилно ориентиран и още по-правилно послушен.

Истинските качества и способности на българския офицер, подчертавам – на българския офицер, след време, дори няма да се познават, само някой ще ги споменава патетично и изцяло угоднически.

Нещо повече – новата необходимост ще се срамува да си спомня за тях.

Рано или късно, съзнанието на българина ще проумее какво му се причинява  и къде се впряга живота му – понякога неусетно и добре камуфлирано, понякога по-грубо и дори примитивно просташки.

И изборът му няма да е политически, а нравствен.

Велин Хаджолов

бивш шеф на ОСА в ДАНС

«