« Върни се назад Публикувано на 13.03.2011 / 14:35

Петър Хритозов: България няма нужда от президент!

 

 

Читателите на романа ви "СПИРТ" споделят, че сте много жесток, описвайки съдбата на премиера след властта. Бойко Борисов ли имате предвид, или визирате друго?
-Припознаването на действителни лица в героите на политическия роман е субективно. Образите са обобщения, изразители на тенденциите в обществото. И целта е колкото да се събуди общественото мнение, толкова и да се вразумят управляващите. Ето, в следващата ми книга – "КАРИЕРА", мнозина отново могат да видят настоящия премиер, но с друга съдба, и то докато е на власт. Аз имам син на годините на Бойко Борисов и няма защо да желая злото на хора в тази най-активна възраст. Чакам от тях успехи, здраве и дълъг живот. Но не мога да спестя критиката за грешките. И в книгите си ги карам да се видят в очите на другите, в очите на читателите, които ги разпознават в героите ми.
-През декември миналата година, когато казахте, че според вас Бойко Борисов ще е президент, някои се учудиха на предположението ви. Но сега този казус вече се обсъжда съвсем сериозно и мнозина осъзнават, че това е добър изход.
-В България и в ГЕРБ нещата се развиват по-бързо от написването на книга. Кой да предвиди, че софийският заместник-кмет по финансите Герджиков, бивш офицер от Държавна сигурност, ще забие такъв нож на новата си партия ГЕРБ, тъкмо преди изборите? 50, 80, че и 100 % увеличение на местните данъци чрез безсмислено прерайониране. И няма да се учудя, ако ГЕРБ подкрепи социалиста Георги Кадиев за кмет на София. Отдавна границата между ляво и дясно е размита, а и трябват компетентни хора, които да вършат работа.
А къде ще отиде Йорданка Фандъкова?
-Да се върне в образованието, и то като вице-премиер. Крайно време е недоразумението Сергей Игнатов да си ходи. Това ще вдигне рейтинга на Борисов. Но да се върнем на президента. Не виждам след Георги Първанов друг. И не защото няма кой да го замести, а защото президентската институция е до голяма степен безсмислена. Трябва парламентът да промени Конституцията. Може. Ние сме парламентарна република. Цялата власт на президента, доколкото я има, да премине в ръцете на министър-председателя. Тогава той ще е и върховен главнокомандващ. Ще отпаднат проблемите с посланиците, НРС и НСО ще са в ръцете му. На малка България й е много още една власт. И струва скъпо.
-Кое събитие ви направи най-силно впечатление?
-Бързата реакция на Бойко Борисов – за няколко часа той уволни и възстанови генералния директор на "Техноекспортстрой". Дори наглият телевизионен гений Бареков пропусна новината. Дано Бойко си е дал сметка кой е Емил Коцев за България, САЩ и Либия. И още нещо: само Русия, САЩ и Либия добиват лек петрол, т.е. с малко сяра. Аз не съм за Кадафи, но той балансира положението в Близкия изток и арабския свят. Не само в производството и цените на петрола… Борисов губи, че Николайчо Младенов задържа изпращането на посланик Радион Попов в Саудитска Арабия. Парите на тази страна разбъркаха кървавата каша в Северна Африка. Инженер Осама бен Ладен е от там, а брат му, също инженер, работи в САЩ. Къде да търсим "Ал Кайда"? От събитията в тези страни печелят САЩ и Русия, ние само губим. Защо мълчи Израел? Досега от там плащаха на Мубарак да поддържа мира сред арабите. Утре на кого ще се молят, на "Мюсюлманските братя" ли? А хората, които участват и ги разстрелват в тези протести, нищо няма да спечелят. Най-много малко гола свобода и нагласена демокрация. Нима у нас бе по-различно?
-Какво бихте посъветвали премиера?
-Това, което съм искал да кажа, съм го написал в романите си. Идеята е хората да осъзнаят грешките му и да го принудят да работи в полза на обществото. Най-добре е да направи радикални промени в кабинета, а не да си изпуска нервите, като застава зад глупаци и некадърници. Министърът на храните щял да озапти цените с проверки и глоби. Свещена простота! Друг преборил организираната престъпност. А обикновената по улиците и къщите? Под носа му откраднаха мерцедеса на друг министър, барабар с внучката. Бедата на България е в липсата на държавници, които да я ръководят умно, а не само да се показват. И на политици, които да не крадат.
-А как гледате на света?
-С тревога. Природата ни напомня, че сме нищожни, въпреки претенциите си да я управляваме. На 19 март 2011 г. Луната ще се приближи опасно близо до Земята. Случвало се е преди 500 години и е записано с разрушителни земетресения и цунами. От дни това отново става – в Япония. Хората трябва да са солидарни, а не разединени. Тогава и управляващите ще се вслушат най-после в гласа им. Нали "министър" значеше "слуга"? А колкото до еврокомисарката Кристалина Георгиева, тя толкова милее за България, че може да ни докара арабски бежанци.

http://www.obshtestvo.net

«