Публикувано на 10.02.2008 / 16:11

Петър Христозов: Съвсем скоро ще гръмнат Георги Гергов

 

 

В последното си интервю ген. Любен Гоцев заяви, че Иван Костов и писателят Петър Христозов са виновни той да бъде нарочен за “баща на българската мафия”. Пловдивският ни репортер се свърза с писателя Петър Христозов, за да коментира обвиненията на генерала.
Петър Христозов /с истинско име Христо Вълчев/ е роден на 17 февруари 1935 г. в Първомай, Пловдивско. Завършва колежа на Йезуитския орден в Лиеж, Белгия. Защитил е докторат по биотехника в политехниката в Лион, Франция. Завършва индустриална химия в София и защитава дисертация по ултразвук в Московския физически институт. Започва работа като инженер-технолог и конструктор в завода за пишещи машини в Пловдив. През 1975 г. е арестуван от ДС и осъден като френски шпионин на 20 години затвор, но лежи само 8. По-късно работи като инженер биофизик на различни обекти в България, Швейцария, Франция и САЩ. По думите му е о.з. полковник от руското ГРУ.

– В последното си интервю ген. Любен Гоцев заяви, че вие и Иван Костов сте виновни за това да се говори за него като за “кръстника” на българската мафия. Как ще коментирате това обвинение?
– Ген. Любен Гоцев го познавам лично. Приятел ми е от много години. За мен той каза нелицеприятни неща, които не искам нито да потвърждавам, нито да опровергавам. Гоцев, безспорно, е един много интелигентен човек. Много малко хора са се срещали с няколко папи. Той се е срещал не само с Йоан-Павел II. Той е дипломат, той е разузнавач, той е шпионин от класа. За него мога да кажа само хубави неща. В едно от последните си интервюта Гоцев каза, че съм работил в негова фирма. Моята последна жена, която почина преди 10 години, била болна от рак и ме назначили при него на работа. Това не е вярно. Никога, никъде и никой не може да докаже документално, че съм работил във фирма на ген. Любен Гоцев.
– Ген. Гоцев обаче твърди, че ви е помагал. Давал ви по 100 долара на месец, когато съпругата ви била болна от рак. Казва още, че са ви трябвали пари за лекарства и за шише водка на ден, за да пишете?
– Чакайте сега, помощта и “работата” в неговата фирма са различни неща. Той определено ми е помагал във връзка с моята литературна дейност. Помагал ми е за издаването на редица книги. Гоцев твърди, че 15 от книгите ми били посветени от него, а другите били срещу него. Аз съм му давал книги с автограф, с благодарност. Но точно тези книги съм си ги издал сам.
– Защо Любен Гоцев ви помагаше? Имаше ли някакъв интерес от вас?
– Помагал ми е, защото, както ви казах, сме стари познати. Работили сме в един бранш. Но никога не сме били в една фирма и в едно разузнаване. Подпомагал ме е обаче материално във връзка с моите нужди за издаване на книги и във връзка със заболяването на жена ми. Нямам нито една книга, посветена на него, както той казва. Нямам книга и срещу него. В книгата ми “В края на живота”, писана преди 10-15 години, имам едно посвещение. Написах: ”На един мръсник с признателност”. Дали това е Любен Гоцев, или не е – това знам само аз. Така че ще завърша разговора за ген. Любен Гоцев с три изречения. Първо, уважавам го. Второ – помагал ми е. И трето – нещата, които той каза за мен, не отговарят на истината. Но това си е негова работа, негова отговорност. Цялата история започва оттам, че се появи едно момче, което няма нищо общо с писателските кръгове. Името му е Георги Стоев. Той не е никакъв писател. Не знам защо медиите го направиха писател. Георги Стоев дойде при мен. Поиска да му пиша работите, като щял да ми плати. Това може да го потвърди издателят Огнян Младенов. Изведнъж това момченце, което няма 35 години, ми заяви, че давал акъл на един Христо Калчев?! За мен това, което пише Георги Стоев, са пълни измислици. Аз не виждам как един 35-годишен човек и един 78-годишен мъж като ген. Гоцев могат да имат обща работа, общ бизнес.
Защо тогава генералът въвлича вашето име в общественото си омаскаряване, а не това на Георги Стоев?
– Защото това носи пари. Всеки скандал или глупост носят пари. Медиите търсят винаги новината. А новината не винаги е истина. Истината е гола, проста и евтина.
А защо Любен Гоцев каза, че вие не сте никакъв шпионин, а обикновен рекетьор, който притиска хората с информация за пари?
– Това си е негова работа. Ако толкова много се съмнява и убеждава медиите, че не съм никакъв шпионин, да провери там, където съм получил регламент за дейността си. Право на ген. Любен Гоцев е да казва, че котката е бяла или черна. За мен е важно котката да лови мишки.
– Къде точно сте се засичали с Гоцев?
– Засичали сме се по време на демократичните промени. Той се занимаваше с търговия, с медии. Не отричам, че ми е помагал. Защото информацията е най-скъпата стока. И следователно, който притежава такава стока, или я продава, или я купува. Ето на тази база сме се засичали. Оттук нататък не е мое право да засягам достойнството и интереса на ген. Любен Гоцев. Но това, което пише Георги Стоев за него, за Маджо, са пълни глупости. И понеже за Маджо Георги Стоев е някаква муха, която му се върти около яденето, той дори не се занимава да го опровергава. Изписаните неща от Стоев подлежат на съд. Защото са клевета. Не са донос, а лъжа, която хората консумират. И това го правят писателите, които са около Георги Стоев и които му правят книгите. Той бил писател на мафията! Или си писател, или не си писател. Няма писатели на мафията, писатели на правителството. Това е смешно.
Ген. Любен Гоцев обаче не каза нито една лоша дума за Георги Стоев, а за вас си позволи да каже доста нелицеприятни неща.
– Защото е под достойнството на един дипломат, генерал, носител на редица международни звания да говори за Георги Стоев. Защо да се занимава с едно случайно момченце, което е било в бригадите за изпълнителни акции на мутрите? В България няма мафия, но има мутри. ВИС и СИК ги фаворизираха. Извинете, но не те управляват България. Страната ни се управлява по съвсем други критерии, в които с достойнство влиза и Любен Гоцев. А Георги Стоев никога няма да влезе с никакво достойнство никъде.
– Кой има интерес ген. Гоцев да бъде нарочен за “кръстник” на българската мафия?
– Това понякога са съвсем лични разправии. Генералът е достатъчно възрастен и не заема никаква длъжност, за да бъде свален от нея. На Георги Стоев някой му плаща, за да пише. Генералският кръг от “Монтерей” подкрепи, избра и назначи Бойко Борисов за главен секретар. Някой го е яд, че Бойко прави политическа кариера. ГЕРБ е една от новите политически сили. Аз не обичам Бойко Борисов, но това е факт. Не съм написал ред за него. Ударът не е толкова срещу ген. Любен Гоцев. Целта е да ударят Бойко. Защото генералското движение го издигна. После, този удар е насочен и срещу министъра на вътрешните работи Румен Петков, насочен е срещу Маджо. Какъвто и да е бил Младен Михалев, той вече е един регламентиран бизнесмен. Ето, тук е затъмнението, мъглата и тенденцията, която е платена. Платена е и цензурата. Целта на цялата кампания е да се отвлече вниманието от съществени проблеми. Да се отклони вниманието от такива неща, каквито прави, примерно, Георги Гергов в Пловдив.
– Според вас излиза, че Георги Гергов е по-значим в момента от ген. Любен Гоцев?
– Абсолютно. Той изобщо не може да се сравнява с ген. Любен Гоцев. Защото Георги Гергов продължава да купува и продава. Продължава да получава кредити. А какво прави днес Любен Гоцев? Той беше управител на Ортодоксалната банка “Свети Никола”, там перяха пари. Светият Синод не е получил лев от тази банка. Може ли да ми докажете, че оттогава Любен Гоцев е обработил един милион или дори 100 лева?! На обществото му се дава един призрак, изпразнен от съдържание. Вие се ровите в гробищата да вадите живия труп Любен Гоцев. В този ред на мисли ще ви кажа, че най-скъпо се плаща за дезинформация. Сега се появиха много писатели на новото време. Сред тях се нареди и внучката на Гриша Филипов. Тя пък е един пълен “въз” – и литературен, и културен. Аз печеля от книгите си, а не от лъжи.
Разочаровахте ме. Доста хора мислят, че ген. Гоцев играе съществена роля в управлението на държавата, че е кукловод, че дърпа конците на управлението зад сцената. А излиза, че е безобиден…
– Той не е нито обиден, нито безобиден. Ген. Гоцев е бил нещо. Сега вече е едно нищо. Като пишат за него, медиите му слагат крила. Ами, той се радва, знаете ли? Затова и говори глупости за мен.
Малко преди Георги Гергов да се включи в кметската надпревара в Пловдив, в неформален разговор в кафенето на парламента Иван Костов казал, че Георги Гергов ще бъде разстрелян. Вярвате ли, че ще гръмнат Гергов?
– Това не само го вярвам, но и съм го описал в книгата си “Драмата на измисления свят”. И не само че ще го гръмнат, но това ще стане съвсем скоро.

Едно интервю на
Мария ДРУМЕВА

В. “Шоу”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *