« Върни се назад Публикувано на 13.01.2011 / 16:00

Петър Курумбашев: Всеки втори или всеки трети е бил подслушан

 

 

Сега са се затърчали и проверяват какъв е източникът, и дали бил монтиран записът или не. И казват, че щом са изтекли СРС–та, очевидно има виновник и той трябва да бъде наказан. А в случай, когато има изтекли СРС–та, прочетени в пленарна зала, срещу виновника няма никакви действия."
Курумбашев разясни, че определени служби от МВР имат право да поискат разрешение за използване на СРС, но винаги има наблюдаващ прокурор и освен това разрешението се дава от съдия. Според депутатът добре е да стане ясно кой е поръчал СРС-тата, станали обществено достояние, кой прокурор ги е следил и докладвани ли са изобщо тези разговори и тези СРС–та на прокуратурата. "Ако тези разговори са от май, да приемем, че Бойко Борисов е научил през юни, имаш един скандален момент – шефът на митниците казва, че вътрешният министър го натиска и натиска служители на митниците да не се борят срещу контрабандата и покровителствал определени фирми. Имаш два варианта – или това е истина и вътрешният министър затова трябва да си отиде веднага, или Ваньо Танов е клеветник и лъжец – той трябва да си отиде веднага. Но един от двамата трябва да си отиде веднага."
Слави Трифонов попита Петър Курумбашев колко разрешения за подслушване има за миналата година у нас. Депутатът отговори, че между 11 и 12 хиляди е най-ниският вариант, най-много 18 хиляди. "Да вземем едно средно число – 15 хиляди за миналата година. Един човек примерно разговаря с 100 човека месечно активно. 15 хиляди по 100 е милион и половина. Извадете от 7,5 милиона – 2,5 милиона пенсионери и 1 милион до 18 години – активното население е около 4 милиона. Това означава, че буквално всеки втори или всеки трети е бил чут. На кой е нужно това?", запита Курумбашев. От всичките СРС–та само процент – процент и половина са стигнали до т.нар. реализация – да са отишли в съда и да има произнесена присъда.
Депутатът запозна зрителите и с Закона за СРС, където са описани двата случая, когато могат да се използват СРС. Единият е, когато се предполага тежко престъпление, а вторият е случай, свързан с националната сигурност. "Излиза, че 1,5 милиона души са слушани, заради националната сигурност”, заключи Слави. Тв водещият попита Курумбашев и за нивото на контрабанда на цигари под управлението на ГЕРБ. Курумбашев с чувство за хумор сподели, че нивото е добро и се повишава. Политикът показа графика за нивото на контрабанда през май 2010-та, съпоставено с май 2009–та. Изследването е дело на международна агенция и е по поръчка на най-големия производител на цигари в света, уточни Курумбашев. Той даде пример за повишаването на контрабандата с няколко града. В Пазарджик през 2009–та контрабандата на цигари е била 14% (14 от 100 цигари са продадени без бандерол), а през май 2010–та вече е 56%. 7 милиарда е общият брой на контрабандните цигари. Депутатът попита риторично Слави: "Ако ти мислиш, че 7 милиарда цигари могат да се продадат без да забележи полиция, митници или всеки един гражданин, който ходи на произволен пазар и вижда хора със сакове, които се разхождат и предлагат, ако това мислиш, че може да стане без участието на държавата…?". Курумбашев смята, че 700 – 800 милиона лева не са влезнали от акциз в бюджета.

 

afera.bg

 

 

«