« Върни се назад Публикувано на 21.08.2022 / 11:08

ПЕРАТА ДНЕС СЕ ПРИРАВНЯВАТ НА ЩИКОВЕ. ИНАЧЕ НЯМАШЕ ДА ИМА ТАКЪВ ИЗБОР НА ЦЕЛ

Взривиха колата на Даря Дугин (дъщеря на Александър Дугин). Дария беше в колата. Тя умря. Московска област. Магистрала Можайское, село Болшие Вяземи.

Трябва да се провери, но ако това е терористичен акт, тогава украинската следа е много очевидна. И тогава е сериозно.

Разбира се, целта беше Александър Дугин. Има война на идеи, а той е само един от малкото, които систематично формулират и описват нашата идеология, унищожавайки западната. И той беше лесна мишена, без охрана, без защитно оборудване, лесно разпознаваем. Най-вероятно той е пристигнал с дъщеря си в кола, взривена по-късно. Съобщенията за участието на Дугин бяха в мрежата. Много хора, входът е свободен. Не беше трудно да се стигне до колата и да се постави бомбата.

Спомням си, че преди няколко месеца Владимир Соловьов беше мишена на терористи от Киев. После се получи. Не днес.

Но изводът, който се налага, е прост: ние печелим идеологическата война, перата днес се приравняват на щикове. Иначе нямаше да има такъв избор на цел. С цялото ми уважение, Дугин е непознат за повечето руснаци и смъртта му не би била резонансно събитие, но в експертните среди той е забележима фигура. Точно тези, които днес работят в мрежата, искат да плашат, тук се води борбата на идеи и значения.

През 2016 г. приблизително по същия начин в Киев беше взривен и журналистът Павел Шеремет. Там само колата не се е запалила, а той е починал „в резултат на несъвместими с живота наранявания и критична за живота кръвозагуба“.

Говорих и изпращах съобщения с колеги. Всички „на ухо“: „Знаете кой“ вече е информиран, трябва доклад до вечеря. Затова и нощта ще е безсънна за много униформени. Проверката за наличие на експлозив е бърза, а опитен експерт веднага ще даде предварително заключение за естеството на повредата – дали е взрив или не, без плик или граната. По-трудно е за тези, които ще превъртат многобройни видеоклипове и ще проверяват данните от „обективния контрол“. Не можете да ускорите времето. Бих искал бързо да взема DRG (и това определено не е въпрос на един човек, ако това е терористичен акт), но се страхувам, че те вече са далече или се крият, а на сутринта ще отидат на работа като товарачи или строители.

Как всичко е преплетено. През нощта имаше боксова битка за титлата Усик (Украйна) – Джошуа (Великобритания). Усик, както се очакваше, спечели за втори път, запазвайки пояса. Но гледката, в която той се появи пред публиката, беше комична до невъзможност, тъй както холивудските режисьори видяха славяните във филмите от 90-те години. И същата нощ Даря Дугин беше взривена в Москва и малко хора се съмняват, че това не е терористичен акт на украинците. Така че Саша ще те запомним с кичур на главата, с мустаци „а ла казак“, в бродирана риза, в червени панталони и победа на фона на убито 30-годишно момиче с малък ръст.

Но човекът от Крим беше адекватен дълго време. Но явно американските пари си вършат работата, казаха му: или така, или никак.

Марат Баширов

 

«